Kategorier

Meny

Konto

Kan et tekstil si noe om tiden vi lever i?

– Ja, mener sosialantropolog Gunn Helen Øye. Hun tror at velur, det myke, litt pusete tekstilet som nå brer om seg i de tusen hjem, har blitt så populært fordi vi er lei av at alt skal være så perfekt.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kan et tekstil si noe om tiden vi lever i?

Foto: Chera Westman/ifi.no, Borge og Intag

Etter å ha vært et tekstil for de få, og gjerne forbeholdt finstuen, har velur i løpet av få år seilt opp som stjerne på tekstilhimmelen. Nå truer det lin og ull som folkets favoritt, og vi ser knapt en interiørreportasje eller møbelkatalog uten at velur er med. Til og med i kategorien skandinavisk design, der tørr og flat ull eller lin har vært en del av varemerket, brukes nå velur.

LES OGSÅ: Seks gode grunner for å velge velur

Dele på Pinterest Stol i velur

Foto: Borge

GODSTOL: Satser du på «riktig» kvalitet, er velur stoffet for godstolen.

En motreaksjon på det perfekte

– Interessant, mener Gunn Helen Øye, fordi det er en klar sammenheng mellom hvordan vi innreder hjemmene våre og tiden vi lever i. Hvilke farger og materialer folket bruker er et slags symptom på tiden.

Hun tolker at det som skjer nå bærer bud om at vi er på vei inn i en tid der kravet til at alt skal være så perfekt vil løsne. Hun tenker at livene våre har blitt for ordentlige, og nå kommer en naturlig motreaksjon.

Dele på Pinterest Velursofa

Foto: Intag

DESIGN: Det er et tegn i tiden at det myke, litt pusete stoffet brukes på alle typer design.

Ja, til mer «passion»

– Dette kalde landskapet av perfekthet i form av den «perfekte» kroppen, mastergrader til alle og vellykkede hjem og forhold gjør oss ikke godt, kommenterer hun.

Sosialantropologen er ikke bare en kjølig betrakter, men også en livsnyter med et klart budskap:

– La oss slippe til rå «passion» i form av mykhet og dunkle, dype farger – og tørre å nyte det! Ikke bare fordi det er trendy, men fordi det vil gjøre oss godt, sier hun.  

Myk kosesofa til alle

Ellen Lind hos Green Apple forteller at 70 prosent av de stoppede møblene de selger nå er i velur. Og velursofaen er ikke bare en «finsofa» lenger.

– Det foregår en elegant og eksklusiv oppgradering av kosekroken, sier hun.

– At velursofaen er forfremmet til kosesofa, er lett å forså, for det er jo helt herlig å krype oppi en slik sofa. Men for at det skal bli riktig kos, er det svært viktig å velge rett kvalitet, poengterer Lind.

Hun forteller at det finnes velur i mange ulike kvaliteter, fra det sårbare, eksklusive til de mer praktiske, syntetiske, som for øvrig har blitt mye mer eksklusive enn tidligere.

 – Det gjelder å sondere utvalget etter ditt behov. Det kan være eksklusive naturmaterialer som gir naturlig patina eller syntetisk, praktisk som ikke gir barnefamilier flekkangst, sier hun.

Dele på Pinterest Blågrå velursofa

Foto: Borge

ELEGANT: Velur finnes i mange kvaliteter og farger, og har sin helt spesielle eleganse. Det er populært både som møbelstoff og til puter og gardiner.

Dele på Pinterest Sofa med velurputer

Foto: Chera Westman/ifi.no

MYKT: Med myke velurputer blir det en riktig kosesofa å krype opp i.

Annerledes nå

Jannicke Sveen fra Intag, som blant annet leverer tekstiler til møbelindustrien, bekrefter tendensen.

– Vi har sett vekst i interessen for velur tidligere, men det har pleid å roe seg etter kort tid. Nå er det annerledes, og jeg er litt overrasket over at det fortsetter å øke, medgir hun.

Sveen tror som Øye at dette har noe med tidsånden å gjøre, og at vi sier «ja, takk» til både eleganse og kos.

Både Sveen og Lind kommenterer at velur er en fellesbetegnelse på en lang rekke tekstiler laget av ulike naturfiber eller kunstfiber. Felles er den litt «hårete» overflaten der fibrene er skåret og står rett opp som små «pigger». Foruten møbler er det også stor vekst i velur som gardiner.

Mer informasjon:

Green Apple

Intag

 

Borge/Clarke & Clarke

Tapethuset

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]