IFI logo
Se flere bilder
Inn og opp med gardiner

Foto: Borge, Bjørg Owren/ifi.no, Intag

Inn og opp med gardiner

Tiden med nakne vinduer og fullt innsyn utenfra er forbi. Nå kommer «stårsen», den lette transparente gardinmoten fra 1960-tallet, tilbake.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den gardinløse moten som kom med minimalismen, har herjet lenge. Spesielt i moderne bygg med store glassfasader og minimalistisk interiør har det vært lite tekstiler. Der har vinduene fungert nærmest som utstillingsvinduer. Nå er det slutt; stadig flere dekker nå vinduene med tynne, myke tekstiler fra tak til gulv.

LES OGSÅ: Det løsner hos de gardinløse

Stårs på ny måte

– Ja, «stårsen» er tilbake, men nå kalles den gjerne «sheers». Dette er tynne, lette og transparente tekstiler som gjerne dekker hele vinduet, forteller Annette Bolme fra Intag.

Hun bekrefter at dette er en voksende trend.

– Da jeg begynte i bransjen for ni år siden, solgte vi ingen slike gardiner til private, nå øker det raskt, sier hun.

Se flere bilder
Stårs transparente gardiner

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

STORES ANNO 2019: «Stårs» (stores), også kalt sheers, er trendy, men med litt grovere tekstur og i flere farger enn på 1960-tallet.

Mer privatliv

«Dette måtte komme», er reaksjonen fra mange i bransjen.

– I ny arkitektur med store vindusflater uten «havutsikt» og «ingen gjenboere», er det behov for å hindre direkte innsyn. Men vi ønsker ikke å stenge oss inne, så da er transparente gardiner perfekt, sier Birgit Torkildsby fra Borge.

Tekstilene som etterspørres er litt grovere i veven enn den gamle «stårsen», og kommer i dobbelbredde. Selv om de er tynne og transparente, skal det være rikelig med tekstiler.

– Ønsket om litt «hotell-look» er også med på å booste trenden, sier Camilla Jacobsen fra Intag.

De peker alle på at mer gardiner er en naturlig del av trendbildet, der vi generelt ønsker lunere og hyggeligere rom. Det er ikke én enkelt stil som skiller seg ut, og gardinene skal fylle flere funksjoner, som å hindre innsyn, dempe akustikk, skjerme for sol, skjerme for trekk og være pene.

Møblert vindu

Det er ikke bare de tynne, heldekkende gardinene som vokser. Det gjør også de klassiske sidegardinene. Tale Henningsen hos Fargerike snakker om å «kle på» vinduene.

– Etter år med nakne vinduer kler vi nå på dem igjen, sier hun. Og et fullt påkledd vindu har solavskjerming, et lett transparent tekstil som hindrer innsyn, og en tyngre sidegardin – mønstret eller ensfarget, sier hun.

Se flere bilder
Lange, blå gardiner

Foto: Borge

TIL SIDEN: Sidegardinene skal monteres så langt til siden for vinduet at de ikke dekker lysåpningen, og være så lange at de står i gulvet.

Mer pynt

Stilen på sidegardinene er også i endring.

– Vi vil ha mer pynt på gardinene. Etterspørselen etter snorer, dusker og bånd øker. Og spesielt populært er det med lekre border, sier Ellen Lind hos Green Apple.

Det er bred enighet om at gardinene skal være lange, gjerne flyte litt utover gulvet. De skal henges høyt; opp under taket er fint, og sidegardinene bør dekke minst mulig av lysåpningen.

Se flere bilder
Pynt og border på gardiner

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

PYNT: Sidegardinene blir ekstra flotte når de pyntes med lekre border eller bånd

Alt er lov

Når det gjelder sidegardiner er hovedtrenden ensfargede tekstiler som faller mykt. Det er fortsatt mye velur, og det nye er velur med mønster. Ull, boucle, chenille og kordfløyel er på vei opp, lin og bomull er alltid aktuelt.

– Vi ser at velur med mønster også kommer, og mange velger også litt tyngre ullstoffer. Men for de supertrendy er det nå glatt og blankt som gjelder. Så alt er lov, sier Tale Henningsen.

Birgit Torkildsby konkluderer med at trenden nå er mer helhetlig og harmonisk enn på lange.

– Vi ønsker oss forseggjorte hjem –og da må gardinene med, avslutter hun.

Se flere bilder
Mønstrede velurgardiner

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

STIL OG STOFF: Boucle, stoff med nupper, er på vei inn i trendbildet, mens velur går fra ensfarget til mønstret.

Dette ble brukt

Hovedbilde/TRANSPARENT::

 • Tekstiler: Rubelli – INTAG

TIL SIDEN::

 • Tekstiler: Renzo – BORGE
  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Mest lest
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.