Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Inn og opp med gardiner

  Borge, Bjørg Owren/ifi.no, Intag
Tiden med nakne vinduer og fullt innsyn utenfra er forbi. Nå kommer «stårsen», den lette transparente gardinmoten fra 1960-tallet, tilbake.

Den gardinløse moten som kom med minimalismen, har herjet lenge. Spesielt i moderne bygg med store glassfasader og minimalistisk interiør har det vært lite tekstiler. Der har vinduene fungert nærmest som utstillingsvinduer. Nå er det slutt; stadig flere dekker nå vinduene med tynne, myke tekstiler fra tak til gulv.

LES OGSÅ: Det løsner hos de gardinløse

Stårs på ny måte

– Ja, «stårsen» er tilbake, men nå kalles den gjerne «sheers». Dette er tynne, lette og transparente tekstiler som gjerne dekker hele vinduet, forteller Annette Bolme fra Intag.

Hun bekrefter at dette er en voksende trend.

– Da jeg begynte i bransjen for ni år siden, solgte vi ingen slike gardiner til private, nå øker det raskt, sier hun.

Stårs transparente gardiner
STORES ANNO 2019: «Stårs» (stores), også kalt sheers, er trendy, men med litt grovere tekstur og i flere farger enn på 1960-tallet. Bjørg Owren/ifi.no

Mer privatliv

«Dette måtte komme», er reaksjonen fra mange i bransjen.

– I ny arkitektur med store vindusflater uten «havutsikt» og «ingen gjenboere», er det behov for å hindre direkte innsyn. Men vi ønsker ikke å stenge oss inne, så da er transparente gardiner perfekt, sier Birgit Torkildsby fra Borge.

Tekstilene som etterspørres er litt grovere i veven enn den gamle «stårsen», og kommer i dobbelbredde. Selv om de er tynne og transparente, skal det være rikelig med tekstiler.

– Ønsket om litt «hotell-look» er også med på å booste trenden, sier Camilla Jacobsen fra Intag.

De peker alle på at mer gardiner er en naturlig del av trendbildet, der vi generelt ønsker lunere og hyggeligere rom. Det er ikke én enkelt stil som skiller seg ut, og gardinene skal fylle flere funksjoner, som å hindre innsyn, dempe akustikk, skjerme for sol, skjerme for trekk og være pene.

Møblert vindu

Det er ikke bare de tynne, heldekkende gardinene som vokser. Det gjør også de klassiske sidegardinene. Tale Henningsen hos Fargerike snakker om å «kle på» vinduene.

– Etter år med nakne vinduer kler vi nå på dem igjen, sier hun. Og et fullt påkledd vindu har solavskjerming, et lett transparent tekstil som hindrer innsyn, og en tyngre sidegardin – mønstret eller ensfarget, sier hun.

Lange, blå gardiner
TIL SIDEN: Sidegardinene skal monteres så langt til siden for vinduet at de ikke dekker lysåpningen, og være så lange at de står i gulvet. Borge

Mer pynt

Pynt og border på gardiner
PYNT: Sidegardinene blir ekstra flotte når de pyntes med lekre border eller bånd Bjørg Owren/ifi.no

Stilen på sidegardinene er også i endring.

– Vi vil ha mer pynt på gardinene. Etterspørselen etter snorer, dusker og bånd øker. Og spesielt populært er det med lekre border, sier Ellen Lind hos Green Apple.

Det er bred enighet om at gardinene skal være lange, gjerne flyte litt utover gulvet. De skal henges høyt; opp under taket er fint, og sidegardinene bør dekke minst mulig av lysåpningen.

Alt er lov

Når det gjelder sidegardiner er hovedtrenden ensfargede tekstiler som faller mykt. Det er fortsatt mye velur, og det nye er velur med mønster. Ull, boucle, chenille og kordfløyel er på vei opp, lin og bomull er alltid aktuelt.

– Vi ser at velur med mønster også kommer, og mange velger også litt tyngre ullstoffer. Men for de supertrendy er det nå glatt og blankt som gjelder. Så alt er lov, sier Tale Henningsen.

Birgit Torkildsby konkluderer med at trenden nå er mer helhetlig og harmonisk enn på lange.

– Vi ønsker oss forseggjorte hjem –og da må gardinene med, avslutter hun.

Mønstrede velurgardiner
STIL OG STOFF: Boucle, stoff med nupper, er på vei inn i trendbildet, mens velur går fra ensfarget til mønstret. Bjørg Owren/ifi.no

Dette ble brukt:

Hovedbilde/TRANSPARENT:
  • Tekstiler: Rubelli – INTAG
TIL SIDEN:
  • Tekstiler: Renzo – BORGE
Les også Gardiner får du hos fargehandelen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: