IFI logo
Se flere bilder
Husvask for latsabber

Foto: Beckers, Jordan

Husvask for latsabber

Den flittige huseieren vasker fasaden sin hvert år med vaskekost og rengjøringskjemikalier. Men den late kan også gjøre en innsats med hageslangen, mens han vanner i blomsterbedet...

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Støv, pollen og forurensinger fra luften er ikke i seg selv skadelig for malingen på huset. Men pent er det ikke. Og hvis ikke skitten vaskes vekk, vil det kunne føre til begroing og svertesopp – og i forlengelsen den langt farligere råtesoppen.

– Men hvordan skal huseieren vite om det er på tide å vaske kledningen?

– Hvor ofte vasker du vinduene? Det er ikke noe med glasset som gjør at det trekker til seg mer skitt enn resten av huset. Du ser den bare bedre der enn på fasaden, sier malermester Chresten Nielsen i Beckers.

Vask mens du vanner

– Jeg ønsker folk hadde vasket fasaden én gang i året. Støv og pollen binder fuktighet til malingen, og det er starten på alt av begroing. Om du ikke bruker sterke kjemikalier, så i det minste spyl av veggen en gang iblant mens du vanner blomsterbedene, sier Thomas Sundmoen som arbeider med produktsupport hos Flügger Farve.

Høytrykkspyleren er perfekt å bruke når du skal vaske bilen eller for å rengjøre steinplattingen, men hverken trefasaden eller uteplassen bør vaskes med høytrykk.

– De nye høytrykkspylerne der du blander vaskemiddelet i med en gang, gir for dårlig blanding, og så skyller du vekk middelet umiddelbart, sier Sundmoen.

Hvis du allikevel vil bruke høytrykkspyleren, skru da trykkmåleren så langt ned som mulig. For høyt trykk kan føre til at treverket flises opp.

Se flere bilder
Utstyret du trenger for å vaske fasaden finnes i de fleste boliger allerede.

Foto:

Utstyret du trenger for å vaske fasaden finnes i de fleste boliger allerede.

La midlet virke

Optimalt vaskes fasaden årlig med rengjøringsmiddel blandet ut i vann i en lavtrykksprøyte. Middelet dusjes på fasaden, og får stå og virke noen minutter før det fjernes.

– Påfør middelet fra bunn og opp, og la det få tid til å gjøre jobben før du skyller det vekk. Pass på at det ikke tørker på veggen. Best er også å børste kledningen med en vaskekost før middelet skylles vekk. Skyll fra bunn og opp, og avslutt med å skylle hele fasaden ovenfra og ned, anbefaler Chresten Nielsen. 

Se flere bilder
For best resultat, brukes mye vann, en god blanding rengjøringsmidler og en bra børste som mekanisk fjerner skitten på fasaden.

Foto:

For best resultat, brukes mye vann, en god blanding rengjøringsmidler og en bra børste som mekanisk fjerner skitten på fasaden.

Lavt høytrykk

– Det er ikke trykket du får med høytrykkspyleren som gjør rent, det er vannet og kjemikaliene i kombinasjon med virketiden. Du må også ha mekanisk bevegelse i overflaten for å gnikke vekk all smuss. En god vaskebørste og hageslangen er det beste, sier Thomas Sundmoen.

Svertesopp:

Selv om svertesoppen lever på overflaten og i seg selv er relativt ufarlig for kledningen, kan den berede vei for den langt mer skadelige råtesoppen som kan bryte ned treverket.

 

Råteskader oppstår særlig ved dårlig utførte detaljer slik som skjøter i trefasaden, rundt og i vindusomramminger, ved kapillært oppsug, når treverk står for langt ned mot bakken og ved spikring for langt inn i treverket.

 

Svertesoppen finnes overalt, og er relativt lett å tilfredsstille. Ideell temperatur for svertesopp er 20-25 grader, og en relativ fuktighet rundt 80-85 prosent. Men svertesoppen kan vokse ved 0-40 graders temperatur. Ved temperaturer under 0 grader går den i dvale, men dør ikke. Temperaturer på over 40 dreper soppen, men siden sporene finnes overalt, kommer den raskt tilbake.

 

Svertesoppen henter næring fra enkle sukkerkomponenter i treverket, og støv og pollen som fester seg på fasader. Den kan også hente næring fra ulike bestanddeler i maling, slik som enkelte typer oljer og andre organiske komponenter. 

 

Mer informasjon:

Beckers

Flügger

Nordsjö

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Miljømal

Jordan

Krefting & Co

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.