Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Gyldne muligheter med metalleffekt

Er du en av mange som søker noe unikt til interiøret? En rusten vegg i stua, en bronsekrakk, bilderammer og lysestaker i kobber - en ny verden av muligheter åpnes nå som vi kan male med metalleffekt.

cloud_download
fullscreen
 • Gyldne muligheter med metalleffekt

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Malinger med metalleffekt inneholder ekte metallfragmenter.

  Foto:

 • Et håndavtrykk i våt jernmaling på kanvas ble til et kunstverk.

  Foto:

 • Jernfragmentene i malingen ruster i løpet av kort tid når aktivatoren påføres.

  Foto:

 • Å få en vegg til å ligne på en rusten stålplate er mulig med grunning, jernmaling og aktivator.

  Foto:

 • Et vanlig malingspann i plast...

  Foto:

 • ... ble omvandlet til dette!

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Med nye produkter kan vi male med ekte metallfragmenter. Å omvandle en vanlig vegg til en rusten stålplate, en trekrakk til en bronseditto eller gi kjedelige lysestaker en vakker kobberpatina vil nå kreve noen få timers arbeid med pensel og en serie nye malingprodukter.

Drøbak-baserte oljeprodusenten Brynsløkken lanserer i disse dager første produkt i en malingserie med tre ulike behandlinger: metalleffekt, metallisk maling og metallisk struktur, alle fra amerikanske Modern Masters. Serien består av produkter som inneholder ekte metalliske fragmenter. Produktene kan få en flate til å oksidere i løpet av timer ved hjelp av en aktivator, vegger og gjenstander kan få en glinsende metallisk overflate eller en dramatisk metallstruktur.

Jern, kobber og bronse

Først ut på det norske markedet er malingene med metalleffekt. Senere i år kommer de metalliske malingene som gir en skimrende flate, og litt lenger frem lanseres strukturproduktene som påføres med pussebrett.

Metalleffekten kan lages av både håndverkere og forbrukere, mens de to andre produktene krever en del erfaring og derfor er mest egnet proffene.

– De reaktive malingen som gir metalleffekt er iblandet ekte jern, bronse og kobber, og kan påføres alle slags flater. Etter påføring sprayes den malte flaten med en aktivator, som setter i gang en oksideringsprosess i malingen. Det gjør at flater påført jernmaling faktisk ruster, at kobberflatene irrer, og at bronsen vil se anløpet ut, forteller Finn Wang i Brynsløkken.

Miljøvennlige produkter

Og oksideringen går raskt – det er nesten så du kan følge prosessen med det blotte øyet. Sammen med kollega Ivar Ohnstad og den grafiske designeren Jannicke Solgård-Jensen demonstrerte han produktene for ifi.no.

– Modern Masters' produkter er vannbaserte, miljøvennlige og gir dekorative overflater med metallisk finish, forteller Ivar Ohnstad. Produktene er lette å påføre, skader ikke omgivelsene og er brukt både innendørs og på fasader flere steder i USA og Europa.

Lær mer på kurs

Brynsløkken lanserer produktene våren 2013, og vil arrangere kurs i bruk av dem. Systemet som helhet kan brukes på alle typer forberedte underlag: metaller, tre, gipsplater, puss, bygningsplater, tekstil og plast.

– Kursene er for å lære å håndtere produktene, og for å lære seg å se mulighetene med den, sier Finn Wang, som ser for seg at malingene kan brukes i både i private hjem og offentlige miljøer slik som hoteller, restauranter, butikker og kontorer med mer.

– Enkelte av produktene er også midt i blinken for rammemakere, møbeltapetserere og dekoratører.

Oppdatert: 09.01.2014  

Slik lages metalleffekt:

Malingsystemet for metalleffekt består av fire deler for hvert av metallene jern, kobber og bronse: primer, reaktiv maling, aktivator/pigment samt sealer. Som ved all overflatebehandling skal underlaget være rent, tørt og fast før behandling.

1. Først påføres en vanntynnet primer som fungerer som en sperregrunning. Primeren forsegler underlaget, og forhindrer at salter, tanniner eller andre stoffer trenger gjennom metallmalingen og forstyrrer prosessen, eller leder til rustdannelser under malingfilmen. Samtidig forhindres aktivatoren fra å trenge videre inn i konstruksjonen og angripe spikre, skruer og andre materialer.

2. Primeren påføres i to strøk med pensel eller rull. Effektmalingene er vanntynnede og inneholder ekte metallpartikler, som over tid vil oksidere også uten aktivatorer, hvis flaten eksponeres for vær og vind. Men ved å påføre en aktivator eller aldringskjemikalium for blå eller grønn effekt som brukes på kobber og bronsemalingene, går oksideringen raskere, og i løpet av timer får flaten den vakre, oksiderte flaten som ville ha tatt mange år i friluft å få frem.

3. Effektmalingen påføres i to strøk, gjerne med rull på store flater, med pensel eller svamp til mindre flater. Malingen kan også påføres med spray- eller pumpeflaske.

4. Ved påføring av rustaktivatoren må jernmalingen ha tørket over natten. Aktivatoren for bronse og kobbermalingene skal påføres våt maling.

5. Aktivatoren kan gjerne renne over overflaten, stoples ut, eller børstes forsiktig, for å gi ønsket effekt. Stoplingen forhindrer rennemerker og luftbobler fra å dannes, samt blander pigmentene.

6. På møbler, gjenstander og fasader bør overflaten etter behandling og tørking forsegles med en vannbasert sealer. Dette forhindrer videre oksidering, beskytter flaten og forhindrer at oksideringen smitter til andre flater. Dette er ikke nødvendig på vegger med liten slitasje.

Mer informasjon:

www.brynsløkken.no

www.modernmasters.com

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]