IFI logo
Se flere bilder
Gyldne muligheter med metalleffekt

Foto: Chera Westman/ifi.no

Gyldne muligheter med metalleffekt

Er du en av mange som søker noe unikt til interiøret? En rusten vegg i stua, en bronsekrakk, bilderammer og lysestaker i kobber - en ny verden av muligheter åpnes nå som vi kan male med metalleffekt.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med nye produkter kan vi male med ekte metallfragmenter. Å omvandle en vanlig vegg til en rusten stålplate, en trekrakk til en bronseditto eller gi kjedelige lysestaker en vakker kobberpatina vil nå kreve noen få timers arbeid med pensel og en serie nye malingprodukter.

Drøbak-baserte oljeprodusenten Brynsløkken lanserer i disse dager første produkt i en malingserie med tre ulike behandlinger: metalleffekt, metallisk maling og metallisk struktur, alle fra amerikanske Modern Masters. Serien består av produkter som inneholder ekte metalliske fragmenter. Produktene kan få en flate til å oksidere i løpet av timer ved hjelp av en aktivator, vegger og gjenstander kan få en glinsende metallisk overflate eller en dramatisk metallstruktur.

Se flere bilder
Gyldne muligheter med metalleffekt

Foto:

De tre metalleffektmalingene kan fint kombineres med hverandre. Her har vi brukt alle tre, hulter til bulter på veggen!

Jern, kobber og bronse

Først ut på det norske markedet er malingene med metalleffekt. Senere i år kommer de metalliske malingene som gir en skimrende flate, og litt lenger frem lanseres strukturproduktene som påføres med pussebrett.

Metalleffekten kan lages av både håndverkere og forbrukere, mens de to andre produktene krever en del erfaring og derfor er mest egnet proffene.

– De reaktive malingen som gir metalleffekt er iblandet ekte jern, bronse og kobber, og kan påføres alle slags flater. Etter påføring sprayes den malte flaten med en aktivator, som setter i gang en oksideringsprosess i malingen. Det gjør at flater påført jernmaling faktisk ruster, at kobberflatene irrer, og at bronsen vil se anløpet ut, forteller Finn Wang i Brynsløkken.

Se flere bilder
Jern, kobber og bronse

Foto:

Miljøvennlige produkter

Og oksideringen går raskt – det er nesten så du kan følge prosessen med det blotte øyet. Sammen med kollega Ivar Ohnstad og den grafiske designeren Jannicke Solgård-Jensen demonstrerte han produktene for ifi.no.

– Modern Masters' produkter er vannbaserte, miljøvennlige og gir dekorative overflater med metallisk finish, forteller Ivar Ohnstad. Produktene er lette å påføre, skader ikke omgivelsene og er brukt både innendørs og på fasader flere steder i USA og Europa.

Se flere bilder
Miljøvennlige produkter

Foto:

Neste produkt i serien som lanseres av Brynsløkken er metallisk maling, som her brukes for å dekorere lysestakene.

Lær mer på kurs

Brynsløkken lanserer produktene våren 2013, og vil arrangere kurs i bruk av dem. Systemet som helhet kan brukes på alle typer forberedte underlag: metaller, tre, gipsplater, puss, bygningsplater, tekstil og plast.

– Kursene er for å lære å håndtere produktene, og for å lære seg å se mulighetene med den, sier Finn Wang, som ser for seg at malingene kan brukes i både i private hjem og offentlige miljøer slik som hoteller, restauranter, butikker og kontorer med mer.

– Enkelte av produktene er også midt i blinken for rammemakere, møbeltapetserere og dekoratører.

Se flere bilder
Lær mer på kurs

Foto:

Malinger med metalleffekt inneholder ekte metallfragmenter.

Slik lages metalleffekt:

Malingsystemet for metalleffekt består av fire deler for hvert av metallene jern, kobber og bronse: primer, reaktiv maling, aktivator/pigment samt sealer. Som ved all overflatebehandling skal underlaget være rent, tørt og fast før behandling.

1. Først påføres en vanntynnet primer som fungerer som en sperregrunning. Primeren forsegler underlaget, og forhindrer at salter, tanniner eller andre stoffer trenger gjennom metallmalingen og forstyrrer prosessen, eller leder til rustdannelser under malingfilmen. Samtidig forhindres aktivatoren fra å trenge videre inn i konstruksjonen og angripe spikre, skruer og andre materialer.

2. Primeren påføres i to strøk med pensel eller rull. Effektmalingene er vanntynnede og inneholder ekte metallpartikler, som over tid vil oksidere også uten aktivatorer, hvis flaten eksponeres for vær og vind. Men ved å påføre en aktivator eller aldringskjemikalium for blå eller grønn effekt som brukes på kobber og bronsemalingene, går oksideringen raskere, og i løpet av timer får flaten den vakre, oksiderte flaten som ville ha tatt mange år i friluft å få frem.

3. Effektmalingen påføres i to strøk, gjerne med rull på store flater, med pensel eller svamp til mindre flater. Malingen kan også påføres med spray- eller pumpeflaske.

4. Ved påføring av rustaktivatoren må jernmalingen ha tørket over natten. Aktivatoren for bronse og kobbermalingene skal påføres våt maling.

5. Aktivatoren kan gjerne renne over overflaten, stoples ut, eller børstes forsiktig, for å gi ønsket effekt. Stoplingen forhindrer rennemerker og luftbobler fra å dannes, samt blander pigmentene.

6. På møbler, gjenstander og fasader bør overflaten etter behandling og tørking forsegles med en vannbasert sealer. Dette forhindrer videre oksidering, beskytter flaten og forhindrer at oksideringen smitter til andre flater. Dette er ikke nødvendig på vegger med liten slitasje.

Mer informasjon:

www.brynsløkken.no

www.modernmasters.com

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.