IFI logo
Se flere bilder
Moro med mønster og fint med farger

Foto: Chera Westman/ifi.no og produsentene

Moro med mønster og fint med farger

Vi går en fargerik og sterkt mønstret høst og vinter i møte. Tapeter, gardiner og tepper kommer i stadig sterkere farger og med større mønstre. Men foreløpig dominerer det lyse og beige de store flatene i hjemmene våre.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Fortsatt liker vi lyse farger på de store flatene, men nå tør vi sette opp de nye spennende tapetene på enkelte vegger, sier Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør, om høstens og vinterens interiørtrender.

Tapetene er på vei opp på stadig flere vegger og inn i flere rom. Og beige, som lenge har vært den mest brukte fargen på de store veggflatene, teppene og interiørtekstilene, vil møte en sterk utfordrer i fargen grått.

- Stadig flere oppdager at grått ikke er grått - så å si. Grått er en nydelig bakgrunnsfarge for andre farger - bare du velger riktig gråtone, sier hun.

Sterke tapetfarger

En kikk på høstens nye tapetkolleksjoner viser at mønstrene for alvor er over oss. Mange ganger er de så store at de ikke helt fremgår av tapetbøkene - du må se bilder eller hele tapethøyder for å kunne ta inn formatet. Et slikt tapet vil kreve å få spille hovedrollen i interiøret.

- Det er mye svære mønstre. Forstsatt ser vi ornamentale mønstre og blomster, men også spennende effekter og det nonfigurative, sier markedssjef i tapet- og tekstilleverandøren Borge, Nina Cathrine Pettersen.

Metallic-trenden vedvarer og tapetene har gjerne glamorøse innslag av gull, sølv og glitter, eller luksuriøs flock og fløyel. Blått er en farge vi ikke har sett på lenge, men den er på vei tilbake i interiøret i mange forskjellige nyanser: fra marineblått, indigo og kongeblått til de duse pastellene er det mange eksempler på. Kontrastene mellom sort og hvitt, gjerne i ornamentale mønstre, er fortsatt i skuddet. Sort er også en populær bakgrunnsfarge i tapeter med dekor, gjerne over-sized-blomster, i blått, sterkt rødt, cerise eller lilla.

Malt panel

Svært mange boliger i Norge har vegger kledd med furupanel. Da det ble satt opp, var det lyst og fint, men med årene er den blitt mørkt og brunt, noe som stadig færre ønsker å leve med.

- Denne paneltypen er på vei bort, nå vil vi ha det lyst. Panelet blir ikke revet ned, men malt, sier Bjørg Owren.

Stor stofflighet

- Vi trenger det som er harmonisk og beroligende, ikke noe masete. Men interiøret får gjerne innholde et element skiller seg ut, sier hun.

Kollegaen Christine Fiksaunet fyller i:

- Det kan være en overraskende farge på veggene, en gjenstand eller noe annet som du ikke ventet deg - et stort bilde med buddhafigurer for eksempel. Det skal være overraskende, men fortsatt rolig!

Naturmaterialer som lin, bomull, silke og ull vært er fortsatt yndet.

- Vi blir mer og mer bevisst på kvaliteten. Stoffene skal være naturlige og det skal føles godt, sier Christine Fiksaunet.

Vi innreder alt mer med stoffer og tekstiler. De løse teppene er langhårete og lurvete, vegg-til-vegg-teppene får revansj, sengene res opp i lag på lag: med sengeskjørt, laken, dyner, sengeteppe, pledd og en haug puter. De minimalistiske panelgardinene og de enkle vindusarrangementene med liftgardiner er ikke lenger tilstrekkelig. Panelene erstattes, og liftgardinene kompletteres av bølgende gardinhøyder fra gulv til tak, gjerne i flere lag.

- Det skal være mer gardiner nå, stoffligheten er her!, avslutter Nina Cathrine Pettersen i Borge.

Mer informasjon

Green Apple AS, www.greenapple.no, tlf. 22 13 30 40

Interiøragenturer J. Sveen AS, www.intag.no, tlf. 22 54 03 00

John O. Borge AS, www.borge.no, tlf. 67 17 59 50

Storeys of Lancaster, www.storeys.no, tlf. 63 84 68 20

Tapethuset, www.tapethuset.no, tlf. 22 80 20 10

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.