IFI logo
Se flere bilder
Slik blir trenden på farger, tapet og tekstil

Foto: Kristian Owren, Tor Henning Støldal/ifi.no og produsentene

Slik blir trenden på farger, tapet og tekstil

Våren og sommeren har sin helt egne fargeskala: pastellene. Men de nye kolleksjonene spenner over et bredt spekter - fra grafisk sort/hvitt til grått, gull, glitter og glamour. I tillegg til synet må du bruke følesansen - struktur og tekstur er i vinden.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Farger for vår og sommer

Pasteller: De lyse rosa, grønne og blå fargene som er nærmest obligatoriske den varme årstiden, har nok en gang gjort entré. I år er den grønne mer eplegrønn enn mintgrønn, og pastellene får selskap av turkis, cerise og lilla.

Jordfarger er et bredt spekter og her er det mye å velge i, men det er de mørkt brune og brunrøde tonene som kommer sterkest. Men hele kaffe-med-krem-skalaen er svært yndet.

Blått er også vanlig, ofte i den kaldere turkise varianten som kan vippe over i grønt, samt babyblått eller azurblått.

Gull, glitter og glamour: Metallfarger som gull, bronse, sølv, kobber og alt som glitrer har en høy stjerne. Puter og bordduker får gjerne være dekorert med paljetter, krystaller, perlemor og broderte mønstre.

Grått: Fra den metalliske sølv-looken er skrittet ikke langt til grått. Grått vil vi se stadig oftere i hele interiøret. Noen ganger drar det grå mot sølv, andre ganger går det mer mot blått eller grønt, men uansett er det de kalde grå tonene som får temperaturen til å stige.

Sort og hvitt: Det sort/hvite står i full blomst. Grafiske sorte mønstre på hvit bunn - eller omvendt - og store stiliserte blomster, ornamentale eller barokke mønstre, i de to motsatte fargene vil fortsette en tid fremover.

Strukturer: Når dette er sagt, rekker det ikke lenger å tenke kun i farger og mønster. Du må ha med strukturen i kabalen og kan med fordel blande matt og blankt, røft og mykt, robust og flortynt, slitt og blankt, m.m.

Tapeter

Tapet er stort. Med sterke farger, kraftfulle mønstre, utpregede strukturer og spennende nye materialer, er tapetene kommet for å bli. Når tapetene er så friske som de gjerne er i dag, kan det bli litt for mye av det gode å bruke dem i et helt rom. Med fordel brukes de på en kontrastvegg, eller fondvegg som det også heter. Det kan faktisk være effektfullt nok med bare noen få høyder satt opp midt på en ellers nøytral vegg.

Det kontrastrike sort/hvite har lenge vært populært, men nå kommer også grått og sølvfarget sterkt. I vårens tegn er også det solgule i vinden, på samme måte som blåtonene som vi ikke har sett på en god stund. Men det er ikke bare fargen som er med på gjøre tapetene til veritable veggpryd; mønstre og struktur er vel så fremtredende.

Gardiner og puter

Panelgardinene er på retur. Heng heller mye gardinstoff høyt oppe under taket, og la dem gå helt ned i gulvet. De skal gjerne krølle seg lengst nede. Heng lag på lag, flere gardinstoffer på hverandre, gjerne i svært kontrasterende materialer som tynt ausbrennerstoff sammen med velur, silke sammen med grovt lin og så videre, men hold deg til en begrenset fargeskala - for eksempel hvitt på hvitt, ulike grå sammen eller brunt sammen med beige.

Romantikk og blomster hører vårens og sommerens tekstiler til. Også her er pastellfargene på sterk frammarsj, sammen med stiliserte, naturrealistiske eller naivt tegnede blomstermotiver. Pynteputer og bordduker til sofaen, hagemøblene eller terrassen får gjerne være broderte, med glitrende paljetter, dusker og andre utsmykninger.

Sengetøy

I soverommet finnes to klare hovedretninger: romantikk og jordnært. Det romantiske preges av luksuriøse hvite tekstiler med striper, blomster eller ruter i fortrinnsvis pastellfarger. Bonderomantikkens patch-work er også moteriktig i form av quiltede sengetepper i lappeteppestil - enten i bomullskvalitet eller i mer glamorøst silkestoff. Det jordnære går i brune og beige toner - spritet opp med turkist, rødt eller olivengrønt. Mønstring og motiver er striper på kryss og tvers eller blomster, blomster og atter blomster. Men også i soveværelset er sort etterspurt. Sorte sengetøy, gjerne med grafiske mønstre, tynne hvite streker eller sirkler, er vanlig.

Møbeltekstil

Sofaen og godstolene er gjerne trukket i ensfargede stoffer med en tydelig struktur. Møbelmoten preges av et sterkt fravær av dominerende mønstre. Striper, ruter, blomster, ornamenter, og de 50-tallsinspirerte grafiske mønstrene finnes hovedsakelig på pynteputer og utskiftbare pledd. For å skape litt liv i stoffene er de heller svakt melerte, har innvevde glanstråder, eller en vevd diskret tredimensjonal effekt - men fortsatt er stoffet i hovedsak i én farge.

Solide materialer som ull og skinn rir på økobølgen for tiden, og eksklusive feminine velurstoffer er vel så etterspurt.

Tepper

De løse avpassede teppene er gjerne tykke og svært langhårete, med tråder i både ull og lin. Ulike materialer gir glans og fyldighet. En tydelig trend er at kvalitet selger. Vi har innsett at dersom vi legger noen ekstra kroner i teppet, så loer det mindre og holder seg pent lenger.

Vegg-til-veggtepper er også blitt i skuddet. De oppdaterte kvalitetene har sprek design, moderne preg og høy kvalitet og blir av mange foretrukket i soverom, hvor de gir en lun varme og mildner gulvtrekk, og i trapper, hvor sklisikkerhet og slitestyrke vurderes høyt.

Dersom mønstrene på møblene lyser med sitt fravær, er de dess mer fremtredende på gulvteppene. Her vokser de - både i faktisk størrelse og i popularitet.

Disse fører produktet

Interiøragenturer J. Sveen AS tlf. 22 54 03 00

Au Maison tlf. 67 12 51 97

Gulvex AS tlf. 63 99 28 00

Storeys of Lancaster AS tlf. 63 84 68 20

Green AppleAStlf. 22 13 30 40

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS tlf. 61 22 15 00

Borge, John O. tlf. 67 17 59 50

Kasthall Mattor och GolvAB tlf.  22 41 10 87

Nordisk Fjer Norge A/S tlf. 69 89 43 00

Södahl AS tlf.40 00 59 88

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.