IFI logo
Se flere bilder
Gummigulv som varer

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no og Nora Systems

Gummigulv som varer

I en fabrikk i Tyskland produseres et gummigulv som lever evig.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er i Mannheim. En by i den tyske delstaten Baden-Württemberg med om lag 300 000 innbyggere. 1600 av disse går på byens største skole, «Integrierte Gesamtschule Mannheim-Herzogenried». 

Like fint i 40 år

Trappen ned mot foajeen er dekket av et svart gummibelegg med knotter, eller pastiller som det heter på fagspråket. Belegget har ligget der siden skolen åpnet dørene for over 40 år siden, og er fortsatt like fint. Det var derfor ikke nødvendig å skifte det ut da skolen ble renovert i 2007. Planen er at trappebelegget skal vare i 40 år til. Minst. 

Folkelige fliser

Den tyske gummigulvkjempen Nora Systems vet at de leverer gulv som varer. Derfor fikk de oppgaven med å legge 15000 kvadratmeter med gummifliser rundt i skolebygningen da den ble renovert. Her ligger Noras fliser i gult, oransje og mørkegrått, klare til å ta i mot elevers tråkk inn i evigheten.   

En gigant på gulv

Går vi noen skritt lenger nord-øst, kommer vi til byen Weinheim. Her ligger hovedkvarteret til Nora Systems, som leverer det slitesterke gummigulvet. Selskapet hevder å ha 80 prosent markedsandel i Tyskland og 50 prosent på verdensmarkedet. IFI ble med da fabrikken åpnet dørene til det aller helligste: selve produksjonslinjen. 

Se flere bilder
Produksjon av gummigulv

Foto:

FABRIKKEN: På Noras Systems fabrikk i den tyske byen Weinheim produseres gummifliser og gummigulv til et internasjonalt marked. (Foto: Nora Systems)

Startet med skosåler

Vi er i en by i byen. Enorme fabrikklokaler ligger på rekke og rad. Regional markedssjef, Angela Johe, har fått i oppgave å tegne og fortelle om livet på fabrikken.

– Det startet i 1930 med produksjon av gummisåler til sko. 20 år senere finner eierne ut at de vil utvide virksomheten. De finner frem en gammel vulkaniseringsmaskin og får presset frem den første gummiflisen. En flis som skulle bli starten på et industrieventyr av de sjeldne, forteller hun. 

Se flere bilder
Fra gummisåler til gummigulv

Foto:

TIL FØTTENE: Historien startet med at Nora Systems produserte gummisåler til sko. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Hemmelig blanding

I 2015 omsatte Nora Systems for to milliarder norske kroner. De sysselsetter om lag 1100 personer verden rundt. Johe forteller at selskapet satser tungt på markeder innen helse, utdanning og industri.

− Våre gulv er laget på en miks av natur- og industrigummi som blandes med mineraler fra naturlige kilder. Vi bruker også miljøvennlige fargepigmenter, sier hun og peker på en pallestabel med rågummi som snart skal bli til gummifliser og banevare. 

Se flere bilder
Naturgummi til gummigulv

Foto:

NATURGUMMI: På fabrikken til Nora Systems blir naturgummi presset, strukket og skåret. Til slutt blir det et slitesterkt gulv. (Foto: Nora Systems)

Varme og trykk

Naturgummien produseres på kontrollerte plantasjer i Malaysia og Vietnam før den fraktes til Tyskland med båt. På fabrikken i Weinheim blandes den ut med Noras egen miks før den strekkes, presses og skjæres. Til slutt havner gummien i gigantiske vulkaniseringsmaskiner hvor den behandles med høy varme og trykk. Ut kommer slitesterk og elastisk gummigulv. Noen maskiner leverer fliser i ulike størrelser. Andre maskiner leverer banevarer eller gummi som er formet til å legges rett i trapper.

Stolt ambassadør

Steinar Pjaaka er Noras mann i Norge. Han mener gummi på gulvet skaper trivsel.

− Det er viktig i omsorgsboliger, skoler og på et sykehus. Eller i en frisørsalong der folk står hele dagen. Gjerne på høye heler. Et gulv av gummi avgir en lett fjæring og er behagelig å stå på. Det er også viktig i en operasjonssal der kirurgene gjerne står i timevis. Samtidig må gulvene tilfredsstille strenge hygieniske og tekniske krav. Jeg er stolt av å selge dette kvalitetsgulvet i Norge, sier han.

Se flere bilder
Steinar Pjaaka, Nora Systems

Foto:

TRIVSEL: Steinar Pjaaka er Noras mann i Norge. Han mener gummi på gulvet skaper trivsel. − Det er viktig i omsorgsboliger, skoler og på et sykehus, sier han. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Mer informasjon:

Nora Systems

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.