IFI logo
Se flere bilder
Gult i stort og smått gjør deg glad

Foto: Bjelin

Gult i stort og smått gjør deg glad

Gult er påskens farge, og selve ordet stammer etymologisk fra å skinne eller å glimre. I interiøret kan gult tilføre varme og energi – og på store flater brukes gjerne duse gultoner, mens kulørsterkt gult gjerne benyttes som prikken over i-en.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Har du lurt på hvorfor ambulanser, varselskilt og  vernetøy ofte har gul farge? Det er fordi gult er den fargen som synes aller best. I naturen er gult en vanlig farge på både blomster og insekter, der den i kombinasjon med sort fungerer som advarsel på veps, slanger og giftige frosker.

Gjennom historien har okergult vært en populær husfarge, og utallige fargekart har presentert varianter i ulike nyanser og kulørtoner. Med ny teknologi og moderne malinger har det blitt mulig å framstille renere gulfarger, og tendensen har gått mot sterkere og mer lysende farger med dreining mot sur sitron. 

Se flere bilder
gult hus

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

GULT er en populær farge. Historisk sett er oker av de mest brukte gulfargene på hus her i Norge. Da ble fargene framstilt av pigmenter fra jordsmonnet.     

Gult i interiøret

Gult er den gladeste og mest optimistiske av alle farger. I interiører bruker vi gult på mange måter: som lun bakgrunn eller knæsj detalj. Og alt derimellom.

Et gult interiør kan få solen til å skinne inne i alt slags vær. Prøve selv med et par, kanskje tre, strøk med maling, eller et eller et gulv med gul bunnfarge. I mindre doser kan en liten gul detalj gjøre samme nytten som en hestehov om våren: Du blir i godt humør.

Her er en rekke gule, kule eksempler: 

Se flere bilder
gul vegg med stol

Foto: Teknos

EN MYK GULFARGE kan lage en harmonisk og lun stemning. Her er fargen Baby box T1608 fra Teknos. 


Se flere bilder
dekormalt vegg i gult og rosa

Foto: Nordsjö

GUL DEKOR: Vil du ikke male hele rommet gult, kan du male dekorativt og blande med andre farger. Her et eksempel fra Nordsjö.


Se flere bilder
gult rom med runde lamper

Foto: Margaret de Lange/Pure & Original

LUN KROK: Gult er solens farge, og den kan gjerne brukes i rom med mange vinduer og flott utsikt mot det grønne utenfor. Veggene og taket er malt i fargen Daybreak fra Pure & Original. 


Se flere bilder
gul vegg

Foto: Flügger

KNÆSJ: Fargene påvirker både humør og følelser. Gult er en optimistisk og positiv farge som gir en vitamininnsprøyting i både små og store doser. Denne er fra Flügger. 


Se flere bilder
tapet og brystning i gult og grønt

Foto: Storeys

KOMBINASJON: Tapet over en malt brystning er en slager. Her står tapetet Eden Mellow fra kolleksjonen Victoria and Albert flott frem mot det ellers grønne interiøret.


Se flere bilder
rosa blomster på vegg

Foto: Storeys

PIP: Skire rosa blomster mot en sennepsfarger bunnfarge. Dette et av designene i den sjette tapetkolleksjonen fra Pip Studios (Eijffinger). 


Se flere bilder
tapet med tropiske blomster

Foto: Fantasi interiør

TROPEHAGEN: Med fantasifulle, tropiske blomster i spreke farger mot en gulrød bakgrunn innreder du etter naturens poesi med tapet fra kolleksjonen Matinique fra Fantasi interiør.


Se flere bilder
morris-tapet

Foto: Intag

ARTS & CRAFTS-bevegelsen er stadig populær. Morris & co utvider sortimentet med stadig nye, gamle design. Dette kommer fra Emery Walkers hus, en god venn til William Morris, der det kan sees den dag i dag. 


Se flere bilder
blomstrete teppe og gult gulv

Foto: Forbo

RETRO-TREND: Store blomstermotiver og sterke farger som på 70-tallet er gjør come-back. Flotex-gulvet trykkes digitalt og i Forbos arkiv finnes mange bilder å velge mellom. Kombinasjonen med vinylbelegg i knallgul er sprek. 


Se flere bilder
gule teppefliser

Foto: Desso/Tarkett

LUNT MED KARAKTER: Et lunere gulv enn heldekkende tepper eller teppefliser får man lete lenge etter. Med en god, dempet gulfarge og en taktil, tekstil får gulvet karakter, som her der det er brukt Dessos kolleksjon Edges.  


Se flere bilder
sort rundt bord på gult teppe

Foto: Golvabia

MYK VELUR: Velurteppet Nellie får små vekslinger i fargen og et livfullt uttrykk når man går på det. Den like myke havregule fargen passer godt på soverommet, i stuen eller som måltilpasset teppe under sofaen. 


Se flere bilder
unikko på gult teppe

Foto: InHouse

SPREK 60-ÅRING: Unikko-designet feirer 60-årsjubileum i år, og kommer hvert år i nye farger. Dette teppet med det gule, stiliserte blomstermotivet formidler både glede og kreativitet.


Se flere bilder
gult sengetøy

Foto: Norsk dun

STÅ OPP MED SOLA: Farger gjør noe med oss, og det er ekstra deilig å våkne med solens farge i rommet. Sengetøyet Merci er designet av Tone Kroken i myk bomull for Norsk Dun.    

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.