IFI logo
Se flere bilder
En god tradisjon med gul påske

Foto: Flügger farve

En god tradisjon med gul påske

Vi vet ikke hvorfor gult har blitt påskefargen, men mest sannsynlig bunner det i en gammel skikk med feiring av vårjevndøgn.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanskje våre forfedre bare visste at det var gult som best symboliserte det de følte og ønsket å uttrykke under feiringen?  Etter en lang, mørk vinter var det tid for å markere at solen var på vei tilbake på den nordlige halvkule.

Se flere bilder
mix og match

Foto: Intag

FRISKT OG FEMININT: Mix og match. Tapetet med slingrende girlander med grønne blader, saftige pærer vakkert tegnede blomster står seg godt mot det mer strikte, geometriske trellis-mønsteret på puffen. Tekstil og tapet fra Sanderson Diane Hill. 

Helt naturlig

På denne tiden våkner naturen til liv, det spretter og gror og det er optimismen som rår, og gult er optimismen og gledens farge. Gulfargen vi forbinder med påske er lysende og klar, nærmest solgul. Den lyser opp og stråler. Det er en livgivende farge, og kanskje er det ikke tilfeldig at eggeplommen er gul. Her er vi midt i påsketradisjonene med gule kyllinger og påskeegg. Og snart begynner vårblomstene å dukke fram, mange av dem også gule.

Se flere bilder
personlig med blomsterteppe

Foto: Intag

RETROTEPPE: Med inspirasjon fra særlig 1960- og 1970-tallet har Orla Kiely igjen skapt en oppsiktsvekkende og tidsriktig teppekolleksjon, som i likhet med hennes filosofi, tilfører hjemmet noe en kan glede seg over hver dag.


Se flere bilder
påskekyllling

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

PERSONLIG er den hotteste av interiørtrendene. La barna være med, og løft gjerne frem aktuelle tegninger.

Livsbejakende og muntert

Den ivrigste og mest energiske av dem alle er hestehoven. Den spretter energisk opp av bakken mellom issvuller så snart vårsola begynnes å varme. Noe mer livsbejaende og muntert enn de første kortstilkede bustehodene skal man lete etter. Litt senere kommer løvetann, i full fart flommer den utover grønne plener med en munter mine, eller stikker hodet energisk opp gjennom hard asfalt.    

Se flere bilder
gule vegger gir varme

Foto: Flügger

SOLVEGG: Folk og planter trives godt med en solvegg hjemme i stua som stråler av energi og varme.


Se flere bilder
løvetann

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

VÅRTEGN: Med påsken kommer våren, og løvetannblomster. 

Fargene gjør noe med oss

Tanken på gule, små kyllinger, hestehov og løvetann gir følelsen av vår – glede, optimisme og forventning. Fargen gjør så definitivt noe med oss. Og det skal ikke så mye til; bare noen få hestehover i en grå grøftekant letter humøret.

Dette er en erfaringen kan vi spinne videre på. Ta med litt gulfarge inn og piff opp hjemme. Det rare er at gult passer til mye og får andre farger til å stråle.

Se flere bilder
hva passer til gult

Foto: Pergo

GULV TIL GULT: Det er ikke vanskelig å finne et gulv som passer fint til gule vegger. Bare vær oppmerksom på å holde fargene nyanselike.    


Se flere bilder
gule egg

Foto: Iris Floor/Pure&Original

HONNINGULT: Pure & Original Classico er en miljøvennlig kalkmaling som gir en helmatt fløyelsoverflate. Her i fargen Honey Glow.

Gult i rom som trenger energi

Bruk gult i rom du trenger energi. Men ikke pøs på med for mye, hvis du ikke elsker gult, da… Det kan fort bli som med løvetann; den er fascinerende i små doser, men når den tar overhånd er den irriterende.

I en passe dose skjerper gult intellektet og gjør oss klartenkte, mens blir det for mye blir vi overstimulert og får hodepine. Du kjenner selv hva som passer deg, reguler mengden med styrken på farge og størrelsen på flaten.

Se flere bilder
rolig med matte farger

Foto: Beckers

MATTE FLATER: Gult trenger ikke å rope i interiøret. Velger du en mindre kulørsterk farge som Optimistic Yellow fra Beckers, passer den godt inn et et mer dempet miljø.


Se flere bilder
kult med gult på badet

Foto: Rørkjøp

GLAD PÅ BADET: Gule detaljer passer fint til alt det hvite, grå og svarte vi ofte har på badet.


Se flere bilder
gul vegg

Foto: Gjøco

SOLENS FARGE: Gulfargen vi forbinder med påske er lysende og klar, nærmest solgul. Den lyser opp og stråler.


Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.