IFI logo
Se flere bilder
Gjør boblebadet til ren nytelse - fjern legionellabakterier

Foto: Golvabia

Gjør boblebadet til ren nytelse - fjern legionellabakterier

Et boblebad gir deilig massasje og myker opp stive muskler, men kan også spre legionellabakterier og andre uhumskheter.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boblebad er en velkjent kilde til legionærsykdom og pontiacfeber, og offentlig tilgjengelige boblebad regnes som høyrisikoanlegg. Men bakteriene kan like godt formere seg i det private hjem, og i takt med at flere baderom pusses opp til flotte hjemme-spa, må vi lære oss mer om smittespredning, rengjøring og desinfisering.

Folkehelseinstituttet kjenner tilfeller fra Norge der boblebad har forårsaket legionærsykdom og retter en advarsel mot skjulte røropplegg for vann og luft i slike kar: det er nødvendig å være nøye med utforming, vedlikehold og rengjøring av rørledninger, og det kreves regelmessig desinfisering og vannbehandling for å begrense risikoen for legionellasmitte.

Biofilm fôrer bakterier

I et massasjebad er vanntemperaturen ideell for vekst av legionellabakterier, og vannet sirkuleres kontinuerlig, ofte i stor fart og med luftinnsprøyting for best mulig massasje. Boblebadets sirkulasjonssystem som består av skjulte rør og ledninger for luft og vann, kan vanskelig rengjøres mekanisk. Her dannes raskt en slimete biofilm av organiske belegg som gir næring til bakterier av ymse slag. Legionellabakterien er den farligste av disse og smitter via badevannet direkte eller ved innpust av luftbårne vanndråper.

Heldigvis er det ikke vanskelig å beskytte seg: bakteriene dør ved høy vanntemperatur, av desinfeksjonsmiddel og når de utsettes for tørke.

Bakteriedusj

Folkehelseinstituttet anbefaler at boblebad uten filter tømmes for vann etter hver bruk, og at alle vannfylte rør får tørke fullstendig før karet fylles med nytt vann. Temperaturen i varmtvannsberederen skal holde minst 65 - 70 °C siden legionellabakteriene også kan spres via dusjgarnityret. En gang i måneden bør badekar og sirkulasjonssystem dessuten desinfiseres.

I takt med at stadig flere får installert massasje- og spabad i hjemmene sine, vil etterspørselen på slike desinfiserings- og rengjøringsmidler øke. Dette er produkter som bør være lett tilgjenglige på markedet, og kan like godt gjenfinnes blant rengjøringskjemikaliene ellers på hyllene i den lokale farge- og interiørbutikken, som i dyre spesialforretninger.

Slik løses spa-problemene

Skjulte rør og ledninger for vann og luft i boblebad rengjøres med hjelp av produkter dreper bakterier, desinfiserer og fjerner vond lukt.

Eksempel på produkter: Rørrens (Nitor/Alfort & Cronholm) og Home-Swim Rørcleaner (Herdins). Sist nevnte anbefales tilsatt etter hver bruk i forebyggende og rensende hensikt. Rørrens brukes noen ganger i året, og kombineres med andre produkter, se under.

Vann inneholder normalt en del kalk- og metallsalter som kan danne uhygieniske belegg på karets overflater og i rørledningene. Dette kan forhindres med tilsats av kjemiske midler som enten virker direkte eller forebyggende midler.

Eksempel på produkter: Kalkkontroll (Nitor/Alfort & Cronholm)

Et badekar som tømmes for vann etter hvert bad, trenger generelt ikke tilsetning av klor eller desinfeksjonsmidler hver gang vi bader. Men i større boblebad, hvor to eller flere personer skal bade sammen, kan det føles trygt å tilsette litt klor - også om vannet skal tappes ut etterpå. 

Eksempel på produkter: Spa Snabbklor (Nitor/Alfort & Cronholm)

Hvis badekaret er blitt dårlig rengjort, kan uønskede bobler av såpe og annet dannes på vannflaten. Ved bruk av et middel som løser overflatespenningen, blir disse boblene borte.

Eksempel på produkyrt: Spa Skumbort (Nitor/Alfort & Cronholm)

Slikkanmassasjebad desinfiseres

Tilsett 0,5 desiliter husholdningsklor eller et tilsvarende spesialprodukt, per 100 liter vann. La vannet sirkulere i en time før karet tømmes.

Desinfiser badekaret en gang per måned. (kilde: Folkehelseinstituttet)

Mer informasjon

www.herdins.no

www.alfort.se

www.fhi.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.