IFI logo
Se flere bilder
Også kjemikalier aldres

Foto: Nitor/Alfort & Cronholm7ifi.no

Også kjemikalier aldres

Enkelte kjemikalier taper seg i effekt straks flasken er åpnet. I første rekke gjelder det flytende poolkjemikalier. Disse kan tape så mye som 40-50 prosent på ett år.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen kjemikalier som brukes til rengjøring av svømmebassenger og spa-bad, kan tape seg kraftig i effekt fra den ene sommeren til neste, spesielt hvis flasken har blitt åpnet. Dette gjelder flytende kjemikalier som inneholder hypoklorit, en substans som gjerne reagerer med oksygenet i luften og derved forringer effekten.

Hypoklorit halveres

Så mye som 40-50 prosent av effekten kan bli borte i løpet av ett år. Det skjer imidlertid ikke noe farlig, og ingen andre stoffer dannes. Når effekten er halvert, stopper reaksjonene opp og går ikke videre mot null. Prosessen vil også skje i en uåpnet flaske, men i mindre grad. Denne typen flytende poolrensemiddel blir mest brukt i større svømmebassenger og selges i begrenset grad til forbrukere. Til privatpersoner selges mest granulater og tabletter, og disse taper ikke i effekt på samme måte.

Passe kaldt

Alle kjemikalier skal oppbevares innelåst og utenfor barns rekkevidde når de ikke er i bruk. Av hensyn til holdbarheten er det også en fordel hvis de står tørt, mørkt og svalt, men frostsikkert.  Emballasjen skal holdes tett lukket, og eventuelle rester må håndteres som miljøfarlig avfall og skal ikke spyles ned i sluket eller kastes i søppelet. Kjemikalier er ikke merket med best-før-dato, men de fleste produkter har et produksjonsnummer, et såkalt batch-nummer, som gjør at de kan spores og også aldersbestemmes hvis det er behov for det.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.