IFI logo

Finn sengetøyet som passer for deg

Vi tilbringer store deler av livene våre i sengen, derfor er det viktig å ha det behagelig og godt når du sover. Hva er egentlig sateng, og hvordan oppleves krepp mot huden? I denne videoen går vi gjennom de mest populære tekstilene og hva du kan forvente av kvaliteter. Til slutt skal du få se hvordan Norvigroup – Norsk Dun, designer sine sengetøy.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det finnes mange typer sengetøy du kan velge, og i flere tekstilkvaliteter. Da IFI var innom Norvigroup – Norsk Dun på Mysen, spurte vi Trine Lie om hun kunne fortelle oss litt om de ulike tekstilene som for tiden er i vinden, og om hun kunne vise oss hvordan sengetøy blir designet. Dette svarte hun.

Bomull

Bomull er laget av fibrene som vokser rundt frøene på en bomullsplante. Fibrene brukes til ulike tekstiler og er i dag den største av alle naturfibre. Fibrenes lengde er avgjørende for hvor bra kvaliteten på tekstilen blir. Selv om materialet går igjen i andre vevemetoder, så har det også et eget utrykk.

 

– Ofte har sengetøy som er laget i bomull et vasket utrykk. Det gjør at den får en matt, fin og litt støvete overflate. Bomull er bløt og myk mot huden, og den kan oppleves litt mer moderne og ungdommelig enn andre kvaliteter, sier Lie.

Se flere bilder
sengetøy, bomull

Foto: Norvigroup - Norsk Dun

VASKET BOMULL: Vasket bomull kan oppleves som mer ungdommelig og moderne enn andre kvaliteter, og er bløt og myk mot huden.

Sateng

Sateng har sitt opphav i Kina og var originalt navnet på et kinesisk silkestoff, men i dag det navnet på vevemetoden som blir brukt.

– Sateng er vevet på en litt annen måte enn bomull, men er samtidig laget av 100 prosent bomull. Sateng er vevet i et karakteristisk mønster med fire tråder over og en tråd under, som gjør at den får en blank og fin overflate med en matt bakside, sier Trine Lie.

 

– Sateng oppleves veldig glatt, mykt og svalt mot huden, den er veldig behagelig å sove i, spesielt hvis du er en person som blir lett varm, sier hun.

Se flere bilder
sateng sengetøy

Foto: Norvigroup - Norsk Dun

SATENG: Sateng er et veldig godt tekstil for deg som blir lett varm når du sover.

Krepp

Krepp har en karakteristisk, litt knudrete overflate, som blir skapt ved å veve to tråder som har forskjellig lengde. Krepp som er vevet med denne spesifikke teknikken, gjør at stoffet krøller eller folder seg i striper, og det vil se relativt glatt ut når det er nytt og uvasket. Jo mer sengetøyet brukes, jo mer vil mønsteret i veven komme frem. Krepp kan også fremstilles ved bruk av kjemikaler som får bomullen til å kreppe seg.

 

– Ekte krepp er en vevet krepp. Den oppleves veldig sval og myk mot huden og blir egentlig bare bedre og bedre jo mer du vasker den. Krepp er en sommerfavoritt for veldig mange, sier Lie.

Se flere bilder
sengetøy, krepp

Foto: Norvigroup - Norsk Dun

KREPP: Mange foretrekker krepp om sommeren. Krepp blir ofte bedre og bedre etter mer bruk.

Flanell

Flanell er også et vevet tekstil, og er laget av grovkardet- eller børstet garn, ofte av ull, eller bomull. Flanell er slitesterkt, samtidig som det er et mykt tekstil.

 

– Garnfarget flanell er en børstet bomull, den er kjempemyk og er veldig behagelig. Det er en favoritt for mange å sove i på vinteren, da den er så myk, varm og deilig å sove i, sier Lie.

Se flere bilder
sengetøy, flanell

Foto: Norvigroup - Norsk Dun

FLANELL: Flanell føles veldig myk og behagelig mot huden. Og er godt egnet å sove i om vinteren.

Slik designes sengetøyet hos Norvigroup – Norsk Dun

– Det hele starter med at et design blir tegnet, eller malt med akvareller, før det blir ført inn i et dataprogram. Her jobber vi med å finne riktig komponenter som designet skal bestå av for å få det uttrykket vi ønsker oss. Vi har flere kolleksjoner og sesonger som vi jobber med, så det er viktig at designet vi utvikler passer til kolleksjon og ikke minst årstider og trender, sier Lie.

 

– Deretter er det mulig å endre farger, størrelser og plassering på mønster som skal på tekstilet. I programmet kan du gå inn og jobbe med en og en farge. I dette tilfellet har jeg et mønster jeg ønsker skal gå mer mot blått, da kan jeg gå inn og justere det, sier hun.

Se flere bilder
design sengetøy

Foto: Norvigroup - Norsk Dun

DESIGN: På et program på datamaskinen kan designerne gå inn å gjøre endringer på farger og mønster.

Testing

– Når designet er ferdig er det klart for testing. Vi er så heldige at vi har en tekstilprinter, hvor vi kan printe ut prøvetrykk på tekstil. Her kan vi se hvordan resultatet av designet vi har utviklet blir på tekstil, og vi kan enkelt gå inn å gjøre endringer på farger og størrelser på mønsteret før vi sender dette videre til produsentene våre. Vi sender små tekstilklipp til våre produsenter, slik at de kan bruke dette som referanse når de skal sette i gang produksjonen. Dette sparer oss for mye tid i utviklingsfasen, og vi slipper å gå mange runder med fargejustering hos produsenten.  Etter at produksjonen er ferdig, blir det sendt produksjonsprøver til oss for godkjenning før varene sendes hjem til Norge som et ferdig produkt, avslutter Lie.

Se flere bilder
tekstilprinter

Foto: Norvigroup - Norsk Dun

PRINTER: Med denne printeren kan det trykkes farger og mønster på tekstiler for å se hvordan det vil se ut

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.