IFI logo
Se flere bilder
4 tips for et varmere rom

Foto: Nordsjø

4 tips for et varmere rom

Nordmenn har senket temperaturen inne for å spare strøm, men ikke alle trives inne i et kaldere hjem. Visste du at det finnes flere triks du kan gjøre med interiøret, for å heve den opplevde temperaturen innendørs?

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det er mange faktorer som spiller inn når vi ønsker å opprettholde en viss temperatur innendørs. Det er mye vi kan gjøre inne for å skape et varmt rom, både ved å passe på at kulda holder seg på utsiden, bruke materialer strategisk, og noe så visuelt som å velge seg varme farger.

Sjekk tetningslistene

Aller først gjelder det å ha et godt isolert rom. Det hjelper ikke å varme opp inne, hvis kulda trekker fritt igjennom vindu og dør.

– Hvordan finner jeg ut av om det trekker fra vindu og inngangsdør?

– Å sjekke tetningslistene gjør du veldig enkelt selv, forteller Lars Petter Rustan, salgssjef for håndverksavdelingen til Orkla House Care i Norge. – Nå som det er kaldere ute enn inne, så kjenner du det fort bare med hånda. Kjenn rundt vinduskarmen, finner du et kaldt område er det her det trekker. Da er det stor sannsynlighet for at lista har sprukket, eller er klemt flat. Eller rett og slett mangler.

Hvis det er mye maling og ujevnheter, kan det være verdt å få skrapt vekk og deretter malt på nytt, men det må avventes til våren. Det er for sent på året å gjøre nå. Hvis det fortsatt trekker etter montering av nye tetningslister, er det gjerne tegn på at det trengs mer vedlikehold her på lang sikt.

Se flere bilder
Vindu

Foto: Frode Larsen/ifi.no

TETT: Spesielt eldre vindu trenger vedlikehold.

Strategisk bruk av tekstiler

Hvordan ulike tekstiler og materialer leder varme, har også mye å si for hvordan vi oppfatter en overflate. Bomull, for å gi et eksempel, kan veves på mange måter – som gir helt ulik tekstur.

– Vi må huske at både sateng og flanell er 100% bomull, påpeker Trygve Ullersmo, salgssjef i Norsk Dun. – Forskjellen er at flanell er børstet, som gir en litt pusete effekt, og gjør at den oppleves lunere å ligge under. Sateng er glattere, og gir en kaldere følelse. Det er derfor man ofte bruker sateng om sommeren, mens flanell er et typisk valg til vinter.

Med andre ord kan du hente mye på å grave litt i klesskapet etter flanellen. Ullersmo oppfordrer også å investere i en god vinterdundyne.

– Alle er forskjellige, og har forskjellige behov, og man bør velge både dyne og sengetøy deretter. Man kan la temperaturen falle på soverommet, uten problemer, hvis man har en god dundyne. Husk å se på dunprosent når du skal kjøpe dyne. Jo høyere dunprosent, jo høyere kvalitet, og lettere dyne med lengre holdbarhet. Fra 90% andedun og oppover får man veldig gode dyner.

– Helt til slutt vil jeg gjerne slå et lite slag for dunpleddene våre. Halvor Bakke har et dunpledd i kolleksjonen sin med flanell på den ene siden, dette pleddet passer like godt i sofakroken hvis det er kaldt i stua også, avslutter han.

Se flere bilder
Flanell

Foto: Norvigroup/Norsk Dun

SOV GODT: Med godt sengetøy kan du ha lavere temperatur på soverommet. 

Føles lunere med gulvteppe

Gulvtepper er ikke bare visuelt pent å se på, og det gjør mer enn å hjelpe oss med å skape soner i store rom.

– Et godt gulvteppe beskytter mot kalde gulv, sier Henrik Andresson i Golvabia. – I tillegg er det godt å sette føttene på når man står opp om morgenen. En annen egenskap, som ikke alltid nevnes, er hvordan det også demper romklang. Et rom med mindre støy føles lunere.

Han trekker spesielt frem gulvtepper i velur, som er mye brukt på soverom og i garderober. Han påpeker også at mulighetene er mange når det kommer til gulvtepper.

–  Store gulvtepper er veldig trendy nå, og vegg til vegg tepper får mer oppmerksomhet igjen. Mange er nok bekymret for at det er vanskelig å legge, men det er det ikke.

Konklusjonen er at tepper er lunt å gå på, og demper lyd. 

Se flere bilder
Gulvteppe

Foto: Golvabia

VARME TÆR: Gode gulvtepper føles godt å gå på, og gjør mye for romfølelsen.

Bruk varme farger

Å beskrive farger som varme og kalde er noe vi gjør ofte, men det er ikke alltid så lett å forstå det i praksis. Mette Dahl, markedsansvarlig i Nordsjö, forteller om assosiasjonene vi får fra de ulike fargene.

– Når det kommer til farger tenker vi ofte på de blå fargene som svale, og de røde som lune. Med de blå, svale fargene kommer sommer, hav og florlette gardiner. Rødt tar med seg en lunhet, som vi assosierer med gode pledd, tykkere gardiner og velur.

Videre forklarer hun at det gjerne er rustrødt, terracotta og okergult vi ser for oss, når vi prater om disse varme fargene.

Den nederlandske maleren Johannes Itten har også forsket på hva fargene gjør med oss.

«Forsøk har vist at mellom et rom som var malt i blågrønt, og et som var malt i rødoransje føltes som en temperaturforskjell på 3-4 grader celsius. I det blågrønne rommet oppfattet personene en innendørs temperatur på 15 grader som kald, mens de i det rødoransje rommet først fikk samme følelse av kulde ved 11-12 grader.»

(Johannes Itten, Farvekunsten og dens elementer, norsk utgave Forsythia, utgitt i 1995)

Har du vurdert å male, er det i hvert fall noe å ha tenke på, når du står i butikken og skal velge farge.

Se flere bilder
Stue

Foto: Nordsjö

KALDT ELLER VARMT? Vi kan bli mer påvirket av fargevalg enn vi tror. Her fra Nordsjö som Colour Futures 2022.         

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Ny farge til soverommet i 2022

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Koden til farger som funker sammen

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Godt følge til brunt
Innendørs

Godt følge til brunt

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.