IFI logo
Se flere bilder
Farger og følelser

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Farger og følelser

Huset bestemte! - Slik beskriver familien oppussingen av den gamle eneboligen i en av Oslos villabebyggelser. Paret hadde ulik smak og førte lange diskusjoner, men til syvende og sist lot de huset og magefølelsen avgjøre hvordan interiøret skulle bli.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De visste ikke helt hva de kjøpte, men paret hadde beregnet store kostnader på oppussingen. Mye måtte gjøres – og det i løpet av kort tid. Et knippe flinke håndverkere, en handlekraftig interiørkonsulent og en god del egeninnsats ble løsningen. To knappe måneder og mange lange diskusjoner etter boligkjøpet var huset totalrenovert i en stil som både Inger Marie, Øystein og Mari (2 år) er strålende fornøyde med.

- Øystein liker det koselig, mens jeg føler at ting bør være mer stramt. Det sier seg selv at det blir diskusjoner av sånt. Men vi har begge sansen for farger og gamle elementer, så med god hjelp fra Ellen Skifjeld fikk vi en fargerik helhet som står i stil til huset og samtidig passer for en småbarnsfamilie, forteller Inger Marie.

Utradisjonelle fargevalg

Selv om det er flere farger i huset enn det mange er vant til – faktisk tre ulike blåfarger, en gulgrønn, en oransjerosa og flere grå nyanser – oppleves helheten som rolig og avstemt. 

- Oransjerosa vegger i stuen ville vi aldri ha funnet på selv, og vi rynket litt på nesen da Ellen kom med fargeprøvene. Men den vokste sånn på meg, og da vi fikk fargen opp på veggen ble det bare helt riktig. Fargen binder alt i rommet sammen, sier Inger Marie.

For interiørkonsulent Ellen Skifjeld var fargesettingen av huset et spennende prosjekt.

- De ville ikke ha det hvitt, men var opptatt av at det skulle oppleves lyst og vennlig. Fargevalget måtte være passe retro for å passe med 50-tallsstilen som paret er så forelsket i, samtidig som fargene måtte kle huset og ikke kollidere med dets originale sjarm, sier Ellen. 

Kombinasjonen av gamle møbler og helt moderne elementer gjør at huset samlet sett oppleves som en frisk miks – nøyaktig den følelsen Inger Marie og Øystein var ute etter.

Kjøkken med frisk vegg

Kjøkkenet er splitter nytt, og den innerste veggen fikk en spenstig gulgrønn farge (Alm/S 3040-G90Y). Ventilatoren er kasset inn for ikke å bryte opp veggen, og morsomme fargekontraster på lampene gjør rommet ungdommelig og friskt. Veggen bak komfyren er malt med en vaskbar, halvblank maling. Gardinene er sydd i grov lin med mønster, og festet med knytebånd i en enkel caféstang. Hyllene er malt i samme farge som veggen (Dusty Mist/S 1502-Y) for å gli inn i helheten.

Paret ønsket et retropreg på hele huset. Det er derfor integrert gjenstander som gir denne følelsen, samtidig som det er tydelig at boligen tilhører en ung familie. Spisekroken på kjøkkenet er synlig fra stuen, og det er derfor valgt nøytrale farger som verken kjemper med stuefargene eller kontrastveggen på kjøkkenet.

Både vegger og gulvlister har en grå tone (Dusty Mist/S 1502-Y) som tilhører en gammel fargepalett, men som samtidig virker frisk. Gardinene er i et kraftig linstoff, som til tross for sin kjølige farge luner rommet. De gamle møblene er en miks av arvegods og brukthandelkupp, og står i sterk kontrast til den nye, hvite kjøkkeninnredningen. Nettopp denne brytningen gjør at rommet fungerer så godt. Saueskinnet, rufseteppet og lysekronen gir rommet en touch av rock’n roll.

Se flere bilder
Kjøkken med frisk vegg

Foto:

Ventilatoren er kasset inn for ikke å rute opp veggen.

Oransjerosa stue

Se flere bilder
Oransjerosa stue

Foto:

I stuen ble det gjort det utradisjonelle valget at alle veggene, med unntak av en bokhyllevegg, ble malt i en oransjerosa farge (Soft Orange/2115-Y47R).

I stuen ble det gjort det utradisjonelle valget at alle veggene, med unntak av en bokhyllevegg, ble malt i en oransjerosa farge (Soft Orange/2115-Y47R). Den gamle stolen var utgangspunktet for fargevalget, der interiørkonsulent Ellen Skifjeld hentet ut den varmeste og lyseste fargen i blomstermønsteret.

En ny, lysegrå sofa i en stram og moderne stil bryter med de gamle elementene og gjør rommet spennende. Den kjølige fargekontrasten gjør også at det varme fargevalget blir friskt og innbydende fremfor kvelende og gjengrodd. Gulvlistene ble malt i veggfargen for å dra veggene helt ned i gulvet og unngå oppstykking av rommet. De gamle vinduene er vakre og solide, og det var derfor naturlig å fremheve dem med hvit maling.

Nytt liv til originale gulv

Husets originale gulv var delvis gulnet og slitt, og delvis dekket med gulvbelegg fra 70-tallet. Alt gammelt belegg ble fjernet, og det gamle tregulvet ble slipt, pigmentert og lakkert. Sprekkene mellom plankene og gamle hakk gjorde de ingenting med. Slike rustikke detaljer er med på å skape sjel og karakter – alt behøver ikke se nytt ut!

Paret var litt uenige om hvordan gulvet skulle bli; han ønsket treverk i sin naturlige farge, hun ønsket det så hvitt som mulig. En svakt hvitpigmentert overflate ble den gylne middelvei som alle parter er tilfreds med. Med unntak av gang, bad og toalettrom er det originale tregulv i hele huset, et valg huseierne er svært fornøyd med. Åpne rom med like gulv gir en god følelse og en fin gjennomgangstråd.

Se flere bilder
Nytt liv til originale gulv

Foto:

Alt gammelt belegg ble fjernet, og det gamle tregulvet ble slipt, pigmentert og lakkert.

Gammelt og nytt i harmoni på badet

På badet har den gamle panelveggen fått bli. Diamantene i hjørnene fungerer som smykker i rommet og måtte få oppmerksomhet. Listene rundt diamanten og langs gulvet er malt i samme farge som veggen (S 1505-B) for ikke å rute inn rommet. Huseierne vurderte først fliser både på gulv og vegger, men endte til slutt opp med slette vegger som ble malt lyse (Sne/S 0500-N) for at det ikke skulle bli for mange linjer med fliser på veggene. De store formatene på gulvflisene toner ned og gjør gulvet rolig. I kontrast til den gamle veggen ble det valgt et moderne og stramt badekar og baderominnredning.

Plisségardinener er montert på nedre vinduskarm, og kan trekkes opp så langt som det er behov. På den måten kan man ligge i badekaret og se på stjernehimmelen samtidig som man slipper å gamble på at naboene er svaksynte.

Se flere bilder
Gammelt og nytt i harmoni på badet

Foto:

På badet har den gamle panelveggen fått bli. Diamantene i hjørnene fungerer som smykker i rommet og måtte få oppmerksomhet.

Gjesterom og trapp i blått og grått

Se flere bilder
Gjesterom og trapp i blått og grått

Foto:

Gjesterommet har en lignende blå panelvegg som badet. Men her er gulvet malt i en gråblå tone.

Gjesterommet fikk samme løsning som badet: én opprinnelig panelvegg mot slette vegger (Sne/S 0500-N). Panelveggen ble malt i en dus, gråblå farge (Eventuelle/S 1005-R80B), mens gulvet fikk en svak gråblå tone (Blå Spinell/S 5020-R80B).

Den gamle trappen ble malt i to farger. Opptrinn og vanger ble lysegrå (Dusty Mist/S1502-Y) mens trinnene fikk en mørkere grå maling (Dusty Dream/S 2502-Y). Trinnene er også malt i en mattere glansgrad for å forhindre at den blir glatt. Veggen bak trappen er malt i en frisk blåfarge (Isrose/S 2010-R90B).

 

Hvitpigmentert gulv

Gulvet er farget med ett strøk vanntynnbar, hvitpigmentert panellakk som deretter er forseglet med to strøk vanntynnbar parkettlakk i glansgrad 20 for å gi slitestyrke.

– Det skal mellomslipes med slipepapir 150 og avstøves mellom lakklagene. Hvert lag må være helt tørt, og en kan gjerne vente til neste dag med å overlakkere, sier Trond Riise, teknisk sjef hos Nordsjö.

Mer informasjon

www.greenapple.no

www.nordsjo.no

Dette ble brukt

KJØKKEN:

 • Grå vegger: Inova Xtramatt, farge Dusty Mist/S 1502-Y - NORDSJÖ
 • Grønn vegg og ventilatorkasse: Blankett V 40, halvblank, farge Alm/S 3040-G90Y - NORDSJÖ
 • Kjøkkeninnredning og vask: IKEA
 • Armatur: Tapwell - OSLO VVS SENTER
 • Rød lampe/blå lampe: Verner Panton Flowerpot - NRWAY
 • Grønn lampe: HK-Living - BABAZAR
 • Gardiner: Avila 6070150 - GREEN APPLE
 • Bord, stol, hyller og annet løsøre: PRIVAT

SPISEKROK:

 • Tak og taklister: Inova Tak, farge 0502-Y - NORDSJÖ
 • Vegger: Inova Xtramatt, farge Dusty Mist/S 1502-Y - NORDSJÖ
 • Gulvlister: Blankett V 40, halvblank, farge Dusty Mist/S 1502-Y - NORDSJÖ
 • Gulv: 1 strøk Celco V Panellakk, glans 10, hvittonet og 2 strøk Celco V Parkettlakk - NORDSJÖ
 • Vinduer og karmer: Blankett V 40, halvblank, farge 0502-Y - NORDSJÖ
 • Gardiner: Vintage 5841206 - GREEN APPLE
 • Gardinoppheng, møbler, teppe, lampe og annet løsøre: PRIVAT

BAD:

 • Tak og taklister: Robust Våtromsmaling, farge 0502-Y - NORDSJÖ
 • Hvit vegg: Robust Våtromsmaling, farge Sne/S 0500-N - NORDSJÖ
 • Blå vegg og gulvlister: Blankett V 40, halvblank, farge 1505-B - NORDSJÖ
 • Vinduer og karmer: Blankett V 40, halvblank, farge 0502-Y - NORDSJÖ
 • Fliser: HÖGANÄS har alternativer
 • Gulvmatte: LIVING
 • Badekar: OSLO VVS SENTER
 • Armatur: Tapwell - OSLO VVS SENTER
 • Plisségardin: FISCHER INTERNATIONAL
 • Krakk og annet løsøre: PRIVAT

STUE:

 • Oransje vegger: Blankett V 40 halvblank, farge Soft Orange/2115-Y47R - NORDSJÖ
 • Vindu og karmer: Blankett V 40, halvblank, farge 0502-Y - NORDSJÖ
 • Gulv: 1 strøk Celco V Panellakk, glans 10, hvittonet og 2 strøk Celco V Parkettlakk, glans 20 - NORDSJÖ
 • Pledd: GREEN APPLE
 • Møbler, teppe, lampe og annet løsøre: PRIVAT

GJESTEROM:

 • Lys vegg: Inova Xtramatt, farge Sne/S 0500-N - NORDSJÖ
 • Blå vegg og gulvlist: Blankett V 40, halvblank, farge Eventuelle/S 1005-R80B - NORDSJÖ
 • Gulv: Epolan V Akryl, farge Blå Spinell/S 5020-R80B - NORDSJÖ
 • Sofa og annet løsøre: PRIVAT

TRAPP:

 • Grå vegger: Blankett V 15, silkematt, farge Dusty Mist/S 1502-Y - NORDSJÖ
 • Blå vegg: Blankett V 40, halvblank, farge Isrose/S 2010-R90B - NORDSJÖ
 • Vanger og sprosser: Blankett V 70, blank, farge Dusty Mist/S 1502-Y - NORDSJÖ
 • Opptrinn: Epolan V Akryl, farge Dusty Mist/S 1502-Y - NORDSJÖ
 • Inntrinn: Epolan V Akryl, farge Dusty Dream/S 2502-Y - NORDSJÖ
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.