Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Dette utendørsarbeidet kan du starte med nå

Begynner det å verke i kroppen etter å komme i gang med husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Her er jobbene du kan starte med allerede nå – og jobbene du bør vise litt tålmodighet med…

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Dette utendørsarbeidet kan du starte med nå

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Nordsjö

Oppstart av utendørssesongen regnes ofte å være rundt påsketider, selvfølgelig litt avhengig av hvor i landet man befinner seg. Du er nok uansett ikke alene om du begynner å bli klar for å shine opp hus og hage i god tid før 17. mai og solrike vårdager. Noe kan du sette i gang med med det samme, mens annet bør utsettes til varmen har tatt mer tak. 

Husvask i plussgrader

En grundig vask av huset bør man gjøre med jevne mellomrom: helst hvert år, og minimum hvert tredje år. Du er ikke avhengig av finvær for å gjøre vaskejobben. Tvert imot, både hus, terrasse og hagemøbler kan med fordel rengjøres på regntunge dager. Er det sterk sol, risikerer man nemlig at rengjøringsmiddelet tørker før du får skylt det av. Du er heller ikke avhengig av noe særlig varmt vær for å svinge vaskekosten.

- Vasking av husveggene kan man helt fint gjøre nå, så fremst det ikke er nattefrost. Det er egentlig flott å gjøre vaskingen nå slik at treverket får god tid til å tørke igjen før man eventuelt skal male eller beise, sier Enrico Bastiani, hos Nordsjö.

Dele på Pinterest Enrico Bastiani, Nordsjö

Enrico Bastiani, Nordsjö

Annonse

Skal huset males, er rengjøring av veggene et must for å gi god heft til malingen. Da bruker man et kraftigere rengjøringsmiddel som i tillegg til å rengjøre veggene også matter ned malingen. Men ikke vask nå dersom du skal bruke sommerferien på malejobben; det bør helst males innen en måned etter at huset er rengjort. 

Vær tålmodig med terrassen

Å vaske terrassen er det også bare å gjøre med det samme, men på de aller fleste steder i  landet er det en fordel å holde igjen litt med beisingen/oljingen.

- Jeg forstår at mange er fristet til å beise terrassen før 17. mai, men her vil jeg råde folk til å være mer tålmodige. Det tar litt tid før man blir kvitt all restfukt fra terrassebordene, og jeg ville ventet med å påføre ny beis til etter vi har hatt noen flere gode solskinnsdager. Men å starte sesongen med en grundig rengjøring av terrassegulvet er derimot en god idé, råder Bastiani.

Det kan imidlertid være greit å huske på å gjøre vaskejobbene i riktig rekkefølge; husveggen bør vaskes før terrassen. Velger du motsatt rekkefølge, vil du skylle skitten fra husveggene ned på terrassegulvet, og må sannsynligvis gjøre jobben en gang til.

Er man i tvil om treverket er tørt nok til å beise eller olje, finnes det fuktmålere som gir en god indikasjon på treverkets fuktinnhold. Får du grønt lys fra fuktmåleren, er terrassegulvet sannsynligvis klart for ny behandling.

Dele på Pinterest Terrassevask er det bare å starte med!

Terrassevask er det bare å starte med!

Annonse

Maling og beising av hus

Det helt ideelle maleværet 16 grader og overskyet, men det går helt fint å male eller beise i både varmere og kjøligere temperaturer enn dette.

- Huset er ikke like utsatt for restfukt enn de liggende terrassebordene, så her kan man sannsynligvis starte med maling eller beis på et tidligere tidspunkt, men også her er det viktig å forvisse seg om at treet er tørt nok, sier Bastiani om dette.

Så selv om man ifølge gradestokken kanskje kan male eller beise, er det lurt å la solen jobbe enda litt mer før du setter i gang. Også her er fuktmåleren et nyttig verktøy.

Dele på Pinterest Maling av husveggen kan gjøres så fort gradestokken tilsier det, og det ikke er nattefrost eller høy fukt om natten etterpå.

Maling av husveggen kan gjøres så fort gradestokken tilsier det, og det ikke er nattefrost eller høy fukt om natten etterpå.

Temperaturkravene til maling- og beisprodukter avhenger stort sett av om de er tynnet med vann eller olje. Det gjelder å følge produsentens anbefalinger. Vær også oppmerksom på at selv om treverket er tørt nok, kan fuktighet i luften også være skadelig for den nymalte malingfilmen.

- Vanntynnede produkter kan man bruke helt ned til fem grader. Men vær obs på temperaturen om natten, det er ikke heldig om temperaturen synker ned til to-tre grader første natt etter at det er malt. Oljebaserte utendørsprodukter kan man bruke i enda kaldere vær enn vanntynnede, det vil jo uansett ikke fryse. Men hvis det er nattefrost eller –fukt, er det lett å få duggskjolder, sier malingeksperten, og råder til å vente til du er sikker på at fukt og temperatur holder seg stabil gjennom hele døgnet etter at jobben blir gjort.

Dele på Pinterest Fuktmåler er et nyttig verktøy gjennom hele sesongen.

Fuktmåler er et nyttig verktøy gjennom hele sesongen.

Mer informasjon

www.nordsjo.no

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]