Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Sjekk gradestokken før du maler!

Tidlig om våren og sent om høsten samt under kjølige somre, vil temperaturen gjennom et helt døgn, kunne spille rolle for hvor godt resultatet blir når du maler ute. Vanntynnede malinger er nemlig avhengig av at det er flere plussgrader i underlaget for de skal tørke.

  • De vanligste malingene for fasade er tynnet med vann. For et godt resultat må utetemperaturen gjennom døgnet være over fem varmegrader.

    Foto:

  • – Men vanntynnede malinger vil ikke tørke hvis det er under 5 plussgrader, sier malermester Per Lund Nielsen, Scanox.

    Foto:

Annonse
Annonse

Mange malinger for fasade lages i dag av akrylbindemidler, tyunnet med vann. Disse tørker mye raskere enn rene oljemalinger som tynnes med White spirit. Også de vanntynnede oljemalingene (hybridmalinger), som også gjerne brukes til fasader og annet treverk ute, tørker raskt.

– Men vanntynnede malinger vil ikke tørke hvis det er under 5 plussgrader. For å oppnå et godt resultat, må du sikre at temperaturen holder seg god gjennom hele døgnet når du maler utendørs, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef i Scanox.

Vannet skal fordampe

Per Lund Nielsen anbefaler å følge med på nattetemperaturen da du skal male.

Per Lund Nielsen anbefaler å følge med på nattetemperaturen da du skal male.

Rene oljemalinger tørker senere ved lave temperaturer enn når det er blitt varmere i luften – men forskjellen er at de faktisk tørker!

Dette beror på at fortynningsmidlet – White spirit – forsvinner uansett vær, mens vannet i vanntynnede malinger tørker ved at vannet fordamper. Og til det kreves temperaturer over fem grader.

– Dessuten danner malingen en dårlig film ved lav temperatur. Luftfuktigheten bør heller ikke være høy, fordi det vil forsinke fordampingen, sier han. 

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]