IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Viktig vårrengjøring

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no og Flügger

Viktig vårrengjøring

Endelig har våren kommet, og det er på tide med rengjøring av terrasser, hagemøbler og utendørs treverk.

Lise Mette Kjellberg

Lise Mette Kjellberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alger, mugg og sopp er en trussel for utendørs treverk. Om du lar organismene leve i treverket vil det raskt tære på både maling og underlag.

Mister bæreevnen

Alger holder på fuktigheten i treverket, og gir dermed grobunn for andre organismer som råtesopp. Råtesopp spiser cellulosen i treverket. Det gjør at veden krymper og sprekker opp. Treverk som er angrepet henger dårlig sammen og mister fort bæreevnen. Svertesopp er en annen type sopp som du kan oppdage ved å se etter svarte prikker på lyse flater. Den øker faren for råtesoppangrep dersom den gror gjennom overflatebehandlingen og ned i treverket.  

Sopp- og algedreper

Med enkle grep kan du hindre eller ta knekken på de uønskede organismene i treverket. Mye forsvinner med en grundig vask, men du bør i tillegg bruke en sopp- og algedreper. Disse produktene fjerner både synlige og usynlige soppsporer og hindrer organismene i å utvikle seg.   

Forskjellige leverandører av maling og vedlikeholdsutstyr tilbyr ulike typer sopp- og algedrepere. Væsken finnes på beholdere som egner seg for store områder. Noen leverandører tilbyr også middelet på sprayflaske.

Passer godt til hagemøbler

En type som finnes i begge varianter er Facade Anti-green fra Flügger. Den kan brukes på de fleste materialer, som tre, mur, fliser, plast, glass med mer. Dermed passer den godt til hagemøbler, terrasser, vegger og annet utendørs treverk.

Middelet kan brukes som en desinfiserende forbehandling før maling blir påført, eller som rengjøring av malte overflater. Før du påfører en sopp- og algedreper må underlaget være rent, tørt og bæredyktig.

Det kan være forskjellige fremgangsmåter på produkter fra ulike leverandører, derfor bør du alltid følge anvisningen på pakken.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.