Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Derfor bør du sette farge på peisen

Vintertider betyr peiskos, og peiskos er hyggelig uansett om peisen er hvit eller grønn. Men ønsker du det lune, personlige og helhetlige interiøret, bør du sette farge på peisen.

 • Fargerike-fargene Elvesand på peisomramming og Ørkenrose på veggen

  Foto: Fargerike

 • peiskos

  Foto: Krefting

 • sotflekker

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • vask peisen

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

Annonse
Annonse

At peisen skal være hvit er ikke lenger den selvfølgen den var. Nå males peisene i dempet sort, i samme farge som veggen rundt eller i en farge som komplimenterer helheten. Ikke bare vil de fleste farger skjule sotflekker bedre enn hvitt, men rommet vil få en herlig atmosfære som du velger selv.

– Vi ser at mange vil ha vekk den hvite muren. Ofte velger de en farge som går ton-i-ton med, -eller i samme farge som resten av veggen, sier fargekonsulent Anne Litschi hos Flügger Farve.

Du trenger ikke å være ekspert for å male om peisomrammingen – gjennom disse 3 stegene kan du enkelt gjøre det selv.

peiskos

PEISKOS: Vinteren er tiden for peiskos, og ekstra koselig blir det når peisen harmonerer med resten av rommet.
(Krefting)

Mørke farger mot sotflekker

sotflekk

MINDRE SYNLIG SOT: − Sot har egenfargen gråsort, så sort, grått og avdempede mørke farger vil gjøre ny sot mindre synlig på peisoverflaten, sier Jenny Bull Gustavsen fra Butinox interiør.
(Kristian Owren/ifi.no)

Mørke og lune farger har blitt en trendfavoritt i de norske hjem, og peisen skal ikke være et unntak.

− De fargetrendene som går mest til ildstedet hos oss er mørke farger, nærmere bestemt «Soft Black», som er nesten helt sort. Det er en veldig populær farge, særlig fordi soten ikke synes like godt her som på lyse farger, informerer fargekonsulent Therese Gustavsen hos Flügger Farve.

Butinox Interiør, som også ser mer til fargetrendene for tiden, har noen ytterlige tips til forebygging av sotflekker.

− Sot har egenfargen gråsort, så farger som er grå mot sort vil gjøre at soten synes mindre, sier fargesjef Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox Interiør. Hun legger til at mørke farger generelt fungerer godt til formålet, dersom man ønsker noe annet enn grått og sort.

Hvis peisen du skal male allerede er misfarget av sot, tipser Jenny om Sperrende Maling fra Butinox Interiør. Den vil sperre for gjennomslag av sotflekkene.

Hvilken maling egner seg best?

Mange tenker på den høye varmen ved valg av malingtype, men de fleste vanlige veggmalinger tåler varmen. Det du bør tenke på er vaskbarheten til malingen.

− Vanlig veggmaling kan brukes til å male peisomrammingen. Har du en peis av murstein kan underlaget suge veldig, og et tips kan være å bruke en billig veggmaling for å mette underlaget først. Kjøp malingen til toppstrøket i den finishen og glansgraden du ønsker, tipser Jenny.

For å kunne vaske vekk sotflekker uten at malingen under blir stygg og skjoldete, må du ha en vaskbar maling. Ønsker du en vaskbar overflate må du opp i en glansgrad mellom 5 og 10. Her vil du fortsatt få en helt matt finish. Høyere glansgrader vil alltid være vaskbare.  

− Mange kunder ønsker seg helmatt finish i glansgrad 1, men dette kan by på utfordringer når du skal vaske over eventuelle sotflekker. Flügger Flutex 10 er en vaskbar, ren akrylmaling som tåler varmen godt. PVA-maling, slik som Flutex 7s, tåler ikke varmen og egner seg bedre andre steder, tipser Therese.

Det kan også være lurt å male med en maling du kan fjerne senere, hvis du en gang skulle ønske originalfargen tilbake.

− Vi anbefaler å bruke en vanntynnet maling ved navn Mood Lasting Finish, sier Christine Hagen-Pettersen fra Beckers.

Og med det i bakhodet − her er 3 steg du kan følge for å sette farge på peisen:

farge på peisen

FARGE PÅ PEISEN: Så lenge malingen er vaskbar, er det relativt fritt fram hvilken maling du bruker. Så er det bare å fargelegge. Her er peisen malt i Elvesand FR1940 og veggen i Ørkenrose FR1950
(Fargerike)

1. Rengjøring

RENGJØR

VASK: En grundig rengjøring setter grunnlaget for et holdbart resultat.
(Kristian Owren/ifi.no)

− Det første du vil gjøre når du skal male en peis er å gå over med en lunken klut slik at du får bort all møkk, sier Therese.

− For teglstein bør du rengjøre med børsting og støvsuging, siden dette er et grovt underlag, legger Anne til.

2. Primer og eventuelt sotsperrende behandling

Sjekk at underlaget er rent, fast og tørt.

− Om peisen ikke er tidligere behandlet bør du grunne med en forankringsgrunner, enten det er betong, mur eller teglstein. Forankringsgrunneren hjelper til med å mette underlaget slik at du unngår å måtte påføre unødvendig mange strøk med selve malingen. Du vil da også unngå at det flasser, sier Therese.

Og har du sotflekker som skal males over, tipset Jenny om Butinox Interiør Sperrende Maling, som sperrer for gjennomslag av sot. Denne gir en matt, vaskbar overflate.         

3. Maling

− Malingsstrøk bør alltid påføres to ganger for et helt og fint utseende. To strøk tilsvarer tykkelsen til et a4 ark. I noen tilfeller må man ha tre strøk, og dette ser du i så fall ganske fort. Har du gjort et nøye forarbeid slik at underlaget er mettet, bør det holde med to, sier Therese.

Dette ble nevnt:

Butinox Interiør -
Flügger -
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]