Kategorier

Meny

Konto

3-stav i fritt fall - vi har fått ny gulvvinner

Fra tidligere å stå for 70 prosent av parkettsalget hos en av landets største parkettleverandører, har nå salgsstatistikken for 3-stavs eikeparkett gjort helomvending. 1-stavsgulv er den nye eneren!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
3-stav i fritt fall - vi har fått ny gulvvinner

Foto: RBI Interiør og Södra Interiör

3-stavs eikeparkett har de siste årene vært «overalt» og vært en soleklar leder på salgsstatistikken til gulvprodusentene.

- Vi har hatt en voldsom endring fra 3-stavs til 1-stavs eik. 3-stavs eik hadde en andel av salget vårt på tilnærmet 70 prosent av volumet for ikke mange år siden, men nå ser vi at dette har snudd til at 1-stavs produkter står for 60 prosent av vårt parkettsalg i faghandel, sier produktansvarlig hos RBI Interiør, Robert Wengaard.

Wengaard får støtte fra en annen tung aktør innen gulv, Södra Interiör, som forteller om samme tendens.  Ifølge daglig leder, Truls Skaugen, gjelder økningen både for privatsalg og byggeprosjekter.

- Som standard i mange byggeprosjekter i dag har det vært vanlig med en økonomivariant av 3-stavs eikeparkett, men vi ser nå at stadig flere velger å oppgradere dette til mer eksklusive parketter i 1-stavs og 2-stavs varianter i både eik og mer eksklusive treslag, sier han.

Økt bevissthet på dimensjon og farge

Endringen i salget skyldes ifølge ekspertene et generelt høyere fokus på gulv.

- Vi ser at folk har et mye mer bevisst forhold til hvilke gulv de ønsker seg. Folk er opptatt av å gi huset stil og karakter ved å velge mer eksklusive gulv. Husets største møbel har på mange måten fått den oppmerksomheten det fortjener, sier Wengaard hos RBI Interiør.

Også ifølge ifi.no har det skjedd en enorm endring i folks fokus på gulvet som en del av interiøret.

- Som informasjonskontor har vi hele tiden en bred oversikt over alt nytt i markedet, og vi har merket oss en eksplosjon i disse gulvene bare de siste 1-1,5 årene. Tidligere utgjorde 3-stavs eikeparkett det trygge valget for mange, men vi ser at dette har endret seg betraktelig. Nå har samtlige produsenter et bredt utvalg av 1-stavsparketter, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

Det store utvalget av bred parkett har medført at det finnes gulv tilpasset enhver stil.

- Fra tidligere å være mye grove gulv som var mest tilpasset den rustikke naturstilen finnes det nå varianter som passer til alle interiørstiler – helt fra de klassiske til de rustikke. Et viktig poeng er også at gulvene skal være farget. For å komme oss lengst mulig bort fra de gulaktige eikegulvene blir nå gulvene fargebehandlet for å bli mer gråbeige, hvite, brune eller helt mørke, fortsetter hun.

Dele på Pinterest En gulv av denne typen setter stemningen i rommet og gir umiddelbart karakter.

En gulv av denne typen setter stemningen i rommet og gir umiddelbart karakter.

Heller parkett enn heltre

Men selv om trenden går i retning av bredere bord, er ikke tradisjonelle heltregulv like populært.

- Det er også en klar trend til at heltregulv velges bort til fordel for 1-stavsparkettene. Hovedgrunnen til dette er nok at parkettene i større grad tåler varme i gulv, og at man ved å velge parketter på vannbåren varme får både fordelen til parkettens stabilitet og heltregulvets utseende. Såkalt parkettplank hvor slitesjiktet er tilnærmet som på heltregulv er i tiden, og vi merker en klar økning i etterspørselen etter slike gulv, sier Skaugen hos Södra Interiör.

Dele på Pinterest Mange velger parkett over heltre på grunn av stabiliteten.

Mange velger parkett over heltre på grunn av stabiliteten.

Mer informasjon

www.sodrainterior.com

www.rbi.no

www.sagaparkett.no

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]