Porsgrund Bad annons
Inspirasjon - Rom for rom nr. 1/16 Inspirasjon - Rom for rom nr. 1/15 Inspirasjon nr. 2/14
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Fra lyst til mørkt treverk

  • Tekst: Julie Hageler/ifi.no
  • Frode Larsen og Kristian Owren/ifi.no
  • ifi.no/ifi.no
Galleri
Til tross for vår tradisjon med mye furu og andre lyse treslag, er det de mørke og eksotiske treslagene som mange etterspør i dag.

Mørke treslag har et eksotisk og eksklusivt preg som står høyt på ønskelisten når nordmenn velger gulv eller møbler. Men ulempen er at mye mørkt treverk er fremstilt av utrydningstruete treslag fra regnskogen, og det bør vi unngå. I tilegg er mørke treslag forholdsvis kostbare.

Forvandlig med beis eller olje

Men det er fult mulig å gjøre lyst treverk både mørkt og eksotisk med beis eller olje. Denne vakre benken ble snekret sammen av lyse hobbyplater og så beiset mørk med spribeis i fargen "mørk eik". Flere malingsprodusenter tilbyr tilsvarende produkter som kan benyttes på alt fra møbler og benkeplater til gulv og vegger.

Et strøk gir et lyst og transparent uttrykk med synlig trestruktur, mens flere strøk gir en tettere og mørkere farge. Dersom treverket er malt, beiset eller lakkert fra før, må dette slipes ned eller fjernes med maling- og lakkfjerner. Vær oppmerksom på at utsatte flater ofte vil trenge en etterbehandling med lakk eller olje. Se bruksanvisningen.  

. Liberon Spribeis - Alanor: Kommer i 11 ulike farger som også kan blandes for ønsket farge. Godt egnet på møbler og på kjøkkenbenken. Skal etterbehandles med Liberon Finishing Oil og voks. Voksen skal ikke benyttes på kjøkkenbenken.

. Interiørbeis - Jotun: Vanntynnet, matt interiørbeis i flere farger. Godt egnet til møbler og panel. På flater med stor slitasje, for eksempel bordplater, bør beisen etterbehandles med lakk, voks eller olje for bedre holdbarhet.

. Faxe Interiørbeis - Scanox: Vannbasert, matt interiørbeis i flere farger. Godt egnet på panel og møbler. Bør etterbehandles med olje eller lakk for best resultat.

. Flügger Lasurbeis - Flügger: Vanntynnet oljebeis, matt. Godt egent på panel og møbler. Utsatte områder bør etterbehandles med olje, lakk eller voks. 

. Trebeis - Beckers: Vannbasert interiørbeis. Godt egnet på panel og møbler. Bør etterbehandles med olje eller lakk for best resultat. 

. Celco Møbel- og Panellakk - Nordsjö: Oljebasert lakk. Godt egnet til panel og møbler. Til kjøkkenbenken anbefales en vannbasert lakk. 1. strøk tynnes ut med 10 % white-spirit for bedre inntrekk, 2. strøk påføres som den er. Slip lett mellom strøkene. 

. Gori Trepleie Transparent - Dyrup: Vannbasert trepleie som er 100 % løsemiddelfritt. Godt egent på panel og møbler. På kjøkkenbenken må den etterbehandles med olje eller lakk. Det samme gjelder flater som blir utsatt for mye slitasje.

. Bergen Gulvlakk - Bergen Malefabrikk: Oljebasert innendørs beis. Svært slitesterk. Kan brukes på gulv, panel og møbler, men ikke kjøkkenbenken! (Oljebeis er ikke forenlig med matlaging).

. Eksteriørbeis - Steen-Hansen Maling: Oljebasert eksteriørbeis som kan brukes innendørs. Svært slitesterk. Kan brukes på gulv, panel og møbler, men ikke kjøkkenbenken! Bør etterbehandles med klarlakk eller olje. NB! Sittemøbler må tørke et døgn før de tas i bruk.

Dette ble brukt:

  • K7 brystningslist med sukkerbiter, Stil-Tre, tlf: 32 76 94 00
  • Profilert fotlist 70 cm
  • 2 hobbyplater på 250 X 60 cm
  • 6 mm finerplate til bakstykke
  • Liberon Spribeis, Finishing Oil og Anitkkvoks, Alanor, tlf: 33 36 29 70
  • Puter benk: alle tekstiler fra Green Apple, tlf: 22 13 30 40

Hold deg oppdatert  

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Les også

Mest lest

Anbefalt for deg

Nyeste artikler

Krefting annons