Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Velg vindusmaling til hagemøblene

Malingen påføres et godt rengjort, fast og tørt underlag. Foto: Beckers   Foto: Beckers, Nordsjö og Flügger
Etter en sommer med vekslende sol og regn, kan tremøblene på terrassen se slitte og værbitte ut. Men det er fremdeles tid til å nyte varme kvelder og solfylte dager på uteplassen – i nymalte møbler!

Uteplassens tremøbler  slites av værets herjinger. Sol og regn tærer på overflatebehandlingen, slik at fargene falmer og malingen sprekker opp. Men hverken falmende farger eller flassende maling er grunn til å hive møblementet på gjenvinningsstasjonen. En boks maling eller beis vil kunne gjøre underverker. Noen få timers arbeid er alt som skal til!

Maling er den behandling som varer og beskytter lengst. Velger du å male tremøblene, velger riktig malingprodukt og følger produsentens anbefalinger ved påføring vil møblene holde seg pene i fler år fremover.

– På tremøbler er en dekkende dør- og vindusmaling å anbefale, sier Per Myhre i Nordsjö. 

Maling har både estetiske og tekniske oppgaver som er å beskytte og forskjønne. Foto:Nordsjö
Maling har både estetiske og tekniske oppgaver som er å beskytte og forskjønne. Foto:Nordsjö

Robust overflate

Gammel løstsittende maling skrapes vekk før et nytt strøk påføres. Foto: Nordsjö
Gammel løstsittende maling skrapes vekk før et nytt strøk påføres. Foto: Nordsjö

Dør- og vindusmaling gir en robust og slitesterk overflate som tåler både hardt vær og stekende sol. Malingen dekker godt på kanter og i kriker og kroker – og slikt kan det jo være mye av på hagemøbler. Møbler som flyttes rundt på får gjerne hakk og slag, og også det tåler en robust maling godt.

Maling kan påføres nytt treverk som er blitt grunnet, eller på tidligere malt tre. Malingen påføres med pensel eller rull på godt rengjort og nedpusset underlag. Død ved og gammel løstsittende maling fjernes, og eventuelt bart tre grunnes, før to strøk maling påføres.

Beis flasser mindre

Trebeis kan gi farge og beskyttelse til tremøbler. Foto: Flügger
Trebeis kan gi farge og beskyttelse til tremøbler. Foto: Flügger

Vil man beholde det naturlige treutseendet kan beis være et godt alternativ. Til møbler anbefales da å bruke en fasadebeis – ikke terrassebeis.

Fasadebeisen trekker litt inn i treverket og forhindrer at regnvann fukter treet. Beisen bygger lite film, og er mindre utsatt for flassing enn maling. Samtidig inneholder beisen pigmenter som beskytter mot nedbrytning fra solens UV-stråler. Beisen har dog kortere holdbarhet og beskytter treverket i mindre grad en maling. Et beiset møbel vil altså trenge vedlikehold etter kortere tid. 

Reparer skader

Dør- og vindusmaling anbefales brukt når utemøbler skal males. Foto: Beckers
Dør- og vindusmaling anbefales brukt når utemøbler skal males. Foto: Beckers

Et beiset møbel som ser slitt ut, kan gjenbehandles med ny beis. Men har slitasjen gått langt, slik at møbelet ser litt rufsete ut, kan det påføres dekkbeis eller maling og igjen se ut som nytt.

– La møblene holde lenge, og bruk en mer dekkende behandling etter hvert som alderen setter spor, anbefaler malermester Chresten Nielsen, teknisk sjef i Beckers Norge.

– Fellesnevneren for all holdbar behandling av møbler er å se over flatene jevnlig og flekkmale der det er behov. Armlener, krakker, sits og andre liggende flater der vann kan bli stående etter et regnskylll er ekstra utsatt for slitasje. Her er det viktig at det ikke er gått hull i overflatebehandlingen slik at vann kan trenge inn, sier Per Myhre. 

Med maling vil møblene holde seg pene i fler år fremover. Foto: Beckers
Med maling vil møblene holde seg pene i fler år fremover. Foto: Beckers

Mer informasjon

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

 

Les også Nytt liv for malte hagemøbler

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: