IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig pensel når du skal spare ut

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Velg riktig pensel når du skal spare ut

Det er ikke alltid like lett å vite hvilken pensel du skal velge når du skal male, og kanskje spesielt når du skal gjøre det maleren kaller å spare ut. I denne artikkelen forteller Roger Fridheim hos Flügger litt om hvilke oppgaver ulike pensler løser, i tillegg til noen snodige spesialverktøy.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Mange er kanskje usikre på hva en utsparing faktisk er. Roger Fridheim hos Flügger forklarer det enkelt som en fin og rett avslutning mellom to farger, eller overgangen mellom to materialer. Som for eksempel når du skal male inntil en list, eller langs kanten på en vegg.

Det finnes forskjellige metoder for å utføre en utsparing, du kan bruke spesialverktøy, maskeringstape, eller du kan spare ut med en pensel uten maskeringstape. Det krever både presisjon og litt tålmodighet. Her er tre tips fra Roger Fridheim om hvordan du lykkes:

Fridheims tips for utsparing

1. Når du sparer ut mot en list så skal du gjøre det i to-tre omganger. Du starter med å sette en linje med litt avstand til lista. Da søler du ikke på lista ved et uhell, og så drar du penselen over to eller tre ganger til, litt nærmere for hvert penselstrøk.

2. Det er bedre å ha en til to millimeter å gå på, kontra å male et par millimeter forbi. Så ikke gå for perfeksjon på første strøk, jobb deg dit du skal.

3. Hold avstand til listen eller den andre fargen du maler inntil, så du ikke kommer borti. Tenkt på radiusen når du maler: altså ikke begynn med et penselstrøk langs en kant du ikke når.


Se flere bilder
Roger Fridheim sparer ut

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FRIDHEIMS TIPS: En fin og rett utsparing krever både presisjon og tålmodighet. Ikke tenk at du skal male en perfekt linje med det første penselstrøket. Dra penselen over to eller tre ganger, litt nærmere for hvert penselstrøk.         

Valg av pensel

– Hvilken type pensel du bør velge, avhenger av arbeidet du skal utføre, og hvilke materialer eller overflater du skal ha en overgang mellom, sier Roger Fridheim. Han lister opp de mest vanlige penslene, og hvilke egenskaper de har.    

Se flere bilder
Ulike pensler for innendørs maling

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

STORT UTVALG: Det er ikke alltid like enkelt å vite hvilken pensel du skal velge. – Penselvalg avhenger av arbeidsoppgaven og materialene eller overflatene som skal males, sier Roger Fridheim.

Interiørpensel

Interiørpensler er veldig fine til å male dører og vinduer med. Det er ofte interiørpensler som blir brukt når det skal spares ut, og når lister og karmer skal males.

– Du får også interiørpensler som er skråskjært. De er veldig gode til å sette av og lage en skarp kant med. Interiørpensler kan også fint brukes til utsparinger utvendig. Det er de veldig gode til, sier Fridheim.

Se flere bilder
Interiørpensler, Flügger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

INTERIØRPENSEL: Når det kommer til å male lister og karmer, brukes ofte interiørpensler for å oppnå et presist resultat. – De er veldig gode til å sette av og lage en skarp kant med. Interiørpensler kan også fint brukes til utsparinger utvendig, sier Roger Fridheim.

Sprossepensel og strekpensel

Når du skal male sprosser på vinduer, er de ofte så smale at du må bruke en mindre pensel for kunne male detaljert nok.

– Runde sprossepensler som er slipt på tuppen former seg veldig pent på sprossen, og lager en rett kant på begge sider. Det gjør at du kan spare ut to mot to sider samtidig, og arbeidet går mye raskere, sier Fridheim.

En strekpensel er veldig spiss og fin, og fungerer godt til områder hvor det ikke er så lett å komme til med større pensler.

– Du kan ofte spare mye tid med å bruke en mindre pensel kontra å stå å plundre inn i hjørner med en stor pensel. Jeg har alltid en strekpensel lett tilgjengelig når jeg maler, sier han.

Se flere bilder
Sprosse- og strekpensel, Flügger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SPROSSEPENSEL OG STREKPENSEL: En sprossepensel er utformet for å gjøre det lettest mulig å male sprosser på vinduer. Den runde tuppen former seg veldig pent på sprossen, og lager en rett kant på begge sidene av sprossen. En strekpensel utmerker seg til områder hvor det er vanskelig å komme til med større pensler.

Radiatorpensel

Radiatorpensler ble i hovedsak utviklet for å male bak og inni radiatorene, men i dag er det kanskje den mest brukte penselen til å male vegger og tak.

– Det lange skaftet gir ekstra rekkevidde, og det vinklede skaftet gjør at du kommer lettere til der det er kronglete å male. Den finnes også i kortere varianter med kortere skaft som noen synes er mer hendig å holde i hånden, men da mister du litt av den gode radiusen, sier han.

Se flere bilder
Radiatorpensler, Flügger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RADIATORPENSEL: Radiatorpensler ble i hovedsak utviklet for å male bak og inni radiatorene. I dag er det kanskje den mest brukte penselen til å male vegger og tak. Det lange skaftet gir god rekkevidde, og vinkelen på penselen gjør det lettere å komme til i kriker og kroker.

Alternative verktøy

Du har sikkert sett noen av dem på TikTok og sosiale medier. Det finnes uendelig med alternative verktøy som lover å gjøre arbeid enklere. Det er intet unntak med maleverktøy.

Se flere bilder
alternative maleverktøy

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ALTERNATIVE VERKTØY: (fr.v.) Utsparingsrullen, Linomaten og utsparingsputen er alle verktøy som har gått viralt på sosiale medier.

Utsparingsrull

– Det finnes noen spesialverktøy du kan bruke når du maler. Utsparingsrullen blir ofte brukt av profesjonelle til å male listefrie tak. Da brukes verktøyet til å avsette opp mot kanten. Den krever ofte at du går over og justerer med en pensel etterpå for å få det presist, sier Roger Fridheim.

– Den gir ikke en helt 100 prosent sylskarp kant, og er egentlig utviklet for profesjonelle malere til steder hvor du ikke er avhengig av å ha en rett kant.

Linomaten

– Dette verktøyet er egentlig utviklet for konsument. Den er faktisk ganske lett å bruke, men den krever også at du har litt is i magen, tar det litt med ro, og ikke søler for mye maling på hendelen. Den gir ganske skarpe og rette kanter.

Utsparingspute

– I gamle dager så kalte vi dette verktøyet for en Olsen Driver. Det var fordi den er utrolig rask å spare ut med og den gir helt sylskarpe linjer. Akkurat som du får hvis du har en teip som er veldig skarp i kanten, avslutter Fridheim.

For forbruker kan dette verktøyet være utfordrende å få dreisen på. For utrente er det fort gjort å søle maling på hjulene som guider puten. Da er det lett å få malingsøl på steder du helst ikke skulle hatt det.

Mer informasjon
Les mer
Hvordan bruke en pensel


@fargetv Har du lurt på hvordan proffe malere får så fine linjer med penselen? Roger fra Flügger tar på seg jobben med å lære bort 🎨 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #flugger #utsparing #spareut #pensel ♬ original sound - FargeTV
Hvordan bruke en pensel


@fargetv Svarer @DagisThaMan99 Roger fra Flügger kan prate om pensler i timesvis, men vi fikk kokt de viktigste penslene ned til to minutter 🖌️ Å velge riktig pensel når man skal spare ut er litt viktig. #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #flugger #pensel #pensler #verktøy #lærmer #malermester ♬ Chill Vibes - Tollan Kim
Alternative verktøy


@fargetv Tilbake til pensler om ikke så lenge, men det finnes en del duppedittter som skal hjelpe den ivrige oppusseren med å få skarpe kanter. Roger fra Flügger går igjennom tre av dem og forteller litt om hvordan de brukes 🧑🏻‍🎨 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #flugger #pensel #pensler #brukepensel ♬ original sound - FargeTV
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.