IFI logo
Se flere bilder
Vekk med ujevnheter og støy

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Vekk med ujevnheter og støy

Overmalbar tapet er en fellesbetegnelse på veggbekledning på rull som skal males etter oppsetting. Her er det mange varianter å velge mellom: tynne kvaliteter for slette flater, tykkere for ujevne underlag eller lyddempende som reduserer støy.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere fantes det knapt et hjem som ikke hadde vært utsatt for en fiskebensmønstret glassfibervev. Fordelen med glassfiberen var at den samtidig fungerte som en armering. Sprekkdannelser i etterkant var derfor sjeldne. Fortsatt finnes glassfibervev på markedet, men nye varianter støver ikke - og stikker ikke - slik de gamle gjorde. Glassfiberprodukter er dessuten brannhemmende.

Et annet alternativ er overmalbar tapet, en fellesbetegnelse for alle de varianter av malbar veggbekledning som finnes på markedet. De kan være helt glatte, ha vevet struktur eller være preget med et hvilket som helst mønster.

Noen kaller det miljøtapet, i utgangspunktet betegnelsen på en veggbekledning som er produsert uten løsemidler og som heller ikke inneholder produkter som kan forårsake avgassing. Enkelte leverandører trekker nok miljøaspektet litt langt. De kaller også overmalbare tapeter med et visst innhold av PVC for miljøtapet, bare fordi de ikke stikker slik gammel glassfiber gjorde.       

Overmalbar eller underlagsduk?

Skal du bruke en vanlig tynn overmalbar tapet må underlaget være slett. Men det finnes også tykkere varianter i handelen, såkalt underlagsduk, som til en viss grad dekker over ujevnheter.

Underlagsduk brukes gjerne der det skal tapetseres, men er duken av god kvalitet er det ingenting i veien for å male den.

Det finnes også lyddempende underlagsduk. Den reduserer støygjennomgangen i veggen med ca. 16 %. Kjekt å ha om naboen er litt høyrøstet.

Den demper også akustikk - og er derfor et greit alternativ om du planlegger hjemmekino eller musikkrom.

Forarbeid

Tidligere vinyl- eller tekstiltapet strippes. Sitter underlagspapiret godt til veggen kan du tapetsere direkte. Avrevne felter eller andre ujevnheter sparkles, pusses og forbehandles. Forbehandlingen består i å hindre at sparklede flater suger fuktighet fra limet og gi dårlig vedheft mellom underlag og tapet. Du kan limvaske eller male disse flatene. Fordelen med maling er at den lettere avslører om den reparasjonen du har foretatt er god nok. For mer informasjon om forbehandling av ulike underlag anbefales IFIs spesialhefte "Tema forarbeid".           

Med pensel og rull

Overmalbar tapet settes opp som vanlig tapet. Påfør lim med en pensel i vegghjørner og i overganger mellom vegg/tak og vegg/gulv. Penselen kan være av blandingsbust.

På veggflatene bruker du en langhåret malerull beregnet til grove underlag. Den gir en jevnere påføring enn limkost. Både for rull og pensel er det viktig at limopptaket blir tilstrekkelig slik at du får nok lim på veggen. Påfør lim litt ut på veggen der neste lengde skal sitte. Da unngår du for mye søl i kantene.

En tapetsletter hjelper deg med å få tapetet godt inn i hjørner og fjerne eventuelle luftlommer. Med skjøterull går du over skjøtene slik at de sitter ordentlig. Ikke trykk så hardt at lim tyter ut. Skulle det komme lim på tapetet fjernes dette straks med en våt svamp. Sørg for at svampen er helt ren - og bytt vann i bøtta ofte!

God tapetkvalitet sparer maling

Etter opptørk er det klart for maling - med vanntynnbare produkter. Skal sistestrøket være oljemaling for større slitasjemotstand i for eksempel vindfang/gang, kjøkken osv. skal likevel førstestrøket være en vanntynnbar maling.

Vanligvis er det nok med to strøk, men vær klar over at enkelte typer underlagsduk suger mye maling ved første strøk. Forhør deg om kvaliteten på duken i forretningen før innkjøp. En dårlig duk kan medføre mer maling og mer arbeid.

Dette trenger du
  • Loddsnor eller vater
  • Blyant (ikke kule- ellertusjpenn!)
  • Pensel
  • Malerrull med forlengerskaft
  • Tapetsletter
  • Skjøterull
  • Saks
  • Tapetkniv
  • Stålsparkel
  • Til overmalbartapet bruker du et godt vegglim
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.