IFI logo
Se flere bilder
Enkel tapetsering med fibertapet

Foto: Frode Larsen/Casco/ifi.no Samarbeidspartner

Enkel tapetsering med fibertapet

Et tapet gir veggene liv og rommet et elegant uttrykk, og forskjellen fra en malt flate er overraskende stor. Nå som monteringen av de vanligste tapetene er gjort meget enkel, ligger alt til rette for fornying med tapet! Følger du instruksen vår går det neppe galt

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du vill sikkert bli overrasket over hvor stor forskjellen faktisk er mellom en hvitmalt vegg og en vegg tapetsert med hvitt tapet! Stadig flere nordmenn oppdager imidlertid hvor annerledes og mer levende rommet blir seende ut med tapet på én eller flere vegger. Salget av tapeter er derfor i vekst.

De fleste tapetrullene som selges i Norge i dag er av typen fibertapet, og vinyltapeter, papirtapeter og tekstiltapeter lages nå med fiberbakside. Fordelen er at alle fibertapeter deler egenskapen om enklest mulig oppsetting. Det betyr først lim på vegg, og deretter opp med tapet, uten behov for forfukting. Og siden monteringen nå er en lek, ligger alt til rette for fornying med tapet!

Slik setter du opp et fibertapet:

1. Sjekk at veggen er slett og fast. Riv vekk løst gammelt tapet, sparkle over hull, gamle overlapp og ujevnheter.

2. Legg tapetrullen ut på et bord og kutt en lengde som er høyden fra gulv til tak, pluss 5 cm i topp og 5 i bunn. Husk å ta høyde for mønstertilpasning og at enkelte tapeter skal endesnus. Ved noen mønstre kan avkappet minskes ved å alternere mellom to eller tre tapetruller.

Start i hjørnet

3. Start i et hjørne. Mål bredden på tapetet og tegn en loddrett strek på avstand fra hjørnet som tilsvarer tapetbredden minus 2 cm, slik at tapetet går litt ut på tilstøtende vegg. Velger du å starte ved et vindu eller en dør, tegnes streken tilsvarende avstand fra omrammingen.

Ved tapetsering av bare én vegg måles den loddrette ut fra hjørnet i tapetets bredde minus noen millimeter.

Se flere bilder
Start i hjørnet

Foto:

Det er viktig å starte i vater.

Rull ut lim

4. Påfør lim på veggen der første høyden skal settes opp, og kant i kant med streken. Bruk rull på forlengerskaft og pensel der det er vanskelig å komme til. Begynn nede ved gulvet

Se flere bilder
Rull ut lim

Foto:

Bruk rull for å påføre lim på store flater, og pensel i hjørner og ved lister.

Første høyden

5. Sett opp første høyde slik at den så vidt dekker blyantstreken og glatt ut med tapetbørste eller -glatter fra midten og ut mot kantene, til alle luftbobler blir borte. Begynn med å feste tapetet øverst, og husk på å la det stikke noen cm over listen. Press godt inn i hjørnet. Bruk litt tid på å få første høyden montert loddrett - eventuelle skjevheter synes bedre og bedre for hver høyde du setter opp. 

Se flere bilder
Første høyden

Foto:

Sikre god vedheft og ved å stryjke ut luftbobler fra midten og ut.

Finkutt med kniv og sparkel

6. Press tapetet med en stålsparkel opp og inn mot taklistens underkant. Skjær av det overskytende med en skarp tapetkniv mens du holder sparkelen i skrå vinkel. Gjenta ved gulvlisten.

Se flere bilder
Finkutt med kniv og sparkel

Foto:

Kapp til riktig lengde ved å skjære mot en stålsparkel og listverket. Tapetkniven må hele tiden ha skarpt blad.

Kant-i-kant

7. Sett opp neste høyde kant i kant - uten overlapp.

Se flere bilder
Kant-i-kant

Foto:

Sett opp neste høyde kant-i-kant med den førrige.

Tørk vekk limsøl

8.  Tørk umiddelbart vekk eventuelt limsøl fra overflater og listverk ved bruk av fuktig svamp eller lofri klut. Skift vann ofte. (Husk at enekelte tapeter kan ha en ømfintlig overflate som ikke skal vaskes. Sjekk dette ved kjøp.)

Se flere bilder
Tørk vekk limsøl

Foto:

Tørk vekk overflødig lim som tyter ut i skjøtene.

Spesial ved vinduer og dører:

1. Påfør lim helt inntil omrammingene ved hjelp av en pensel.

2. Når du kommer frem til dører og vinduer, settes en hel tapethøyde opp, hvoretter den kappes i bredden slik at tapetet overlapper listverket med 6-7 cm. Sett deretter opp neste fulle bredde inntil.

3. Lag et diagonalt snitt ut mot hjørnet på dør- og vinduslistene, og press med stålsparkelen inn mot listverket når du skjærer bort overflødig tapet.

Se flere bilder
Spesial ved vinduer og dører:

Foto:

Bruk saks til å klippe et diagonalt snitt ved dør- og vindusomramminger.

Innerhjørner:

1. Påfør lim helt inn til hjørnet. Hvis du er kommet helt rundt og møter kanten av den første høyden som sattes over hjørnet fra tilstøtende vegg, skal kanten også påføres lim.

2. Monter den siste lengden helt inn til hjørnet slik at den overlapper den smale tapetstripen fra tilstøtende vegg. Stryk til og renskjær forsiktig.

Se flere bilder
Innerhjørner:

Foto:

Eneste stedet fibertapet skal monteres med overlappp er i innerhjørner.

Ytterhjørner:

1. Når du skal tapetsere rundt et ytterhjørne, skjæres bredden til slik at tapetet går et par cm forbi hjørnet. Påfør lim og sett tapetet rundt hjørnet. Du kan ved behov fukte tapetet litt med en svamp for å gjøre det mykere og mer føyelig. Press godt slik at hjørnet blir skarpt.

2. Vatre opp en loddrett strek på andre siden og monter neste høyde med overlapp, men slik at den stopper et par millimeter inn på veggen.

Se flere bilder
Ytterhjørner:

Foto:

Ved ytterhjørner føres høyden en cm. rundt hjørnet.

Stikkontakter og strømbrytere:

1. Bryt strømmen til aktuelle stikkontakter og strømbrytere og skru deretter av dekselet. Monter tapetet over kontakten og skjær eller klipp et kryss-snitt over det.

2. Fjern de fire flikene med overskytende tapet tett inntil kontaktpunket. Deretter kan dekselet gjenmonteres og strømmen slås på.

Se flere bilder
Stikkontakter og strømbrytere:

Foto:

Klipp et diagonalt snitt over stikkontakter og fjern tapetflikene.

Dette trenger du:

Vater eller loddesnor

Skrutrekker

Tapetkniv

Meterstokk

Bred stålsparkel

Svamp eller lofri klut

Saks

Pensel

Tilstryker i plast eller tapetbørste

Blyant

Malerull

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.