Kategorier

Meny

Konto

Tapetsering med mønstertapet

Tapetsering er lettere enn du tror, bare du følger noen enkle regler. Noen har nok litt vegring når det gjelder mønstret tapet og det vi kaller mønsterrapport. Men ikke fortvil - se her hvordan det gjøres!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Tapetsering med mønstertapet

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et godt resultat krever imidlertid at veggen er helt slett før du går i gang. Er det store ujevnheter må du sparkle og slipe. Du kan med fordel bruke en grunning på veggen (heftgrunn) for å få maksimalt feste for tapetlimet.

Gå aldri ut fra at husets vegger er rette. Bruk vater eller loddsnor for å få et korrekt utgangspunk for å legge den første tapetlengden.

Dele på Pinterest

Neste skritt er å påføre en passe mengde lim – nok til at tapetet får godt feste, men ikke så mye at den vanskelig å få den jevn og pen.

Dele på Pinterest

For å påføre lim nederst mot gulvet, anbefaler vi at du bruker en radiatorpensel.

Dele på Pinterest

Når det er klart for selve tapetet må sjekke om det har mønsterrapport som du må ta hensyn til. Vanligvis har tapet et mønster som krever at du tar hensyn til hvordan du plasserer lengdene. Det er en fast avstand mellom hver gang mønsteret repeteres – denne avstanden kaller vi ”rapport”. Tapeter uten markert mønster, kaller vi rapportløse tapeter.

Dele på Pinterest

Her ser vi at mønsterdetaljer står rett overfor hverandre.

Dele på Pinterest

Når du legger tapetet på veggen benytter du (til vinyltapet), en tapetsletter av plast (tapetbørste til papirtapet) for å fjerne eventuelle luftlommer. Begynn øverst og dra sletteren ut mot kanten, slik at luften presses ut.

Dele på Pinterest

Til slutt fjerne du overflødig tapet ved gulv og tak. Hold stålsparkelen inntil veggen og skjær med tapetkniven.

Dele på Pinterest

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]