IFI logo
Se flere bilder
Lysere (til)værelse med hvitt tak

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Lysere (til)værelse med hvitt tak

Er det lenge siden sist du malte taket? Hvis du har behov for å friske opp stua eller et annet rom er det kanskje bare litt takmaling som skal til.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er utrolig hvilken effekt et nymalt tak har! Et hvitt tak får rommet til å virke lysere, veggfargene renere og gulvet klarere i fargen. Med hvitt tak får den gamle parketten ny lød, og aller størst er effekten hvis du tar skrittet og maler furutaket.

Å male tak fortoner seg som en kjempejobb for mange: tungt arbeid og mye søl. Det trenger det ikke være! Her er noen tips som gjør jobben enklere:

Sett ned temperaturen

Oppe under himlingen er det gjerne flere grader varmere enn i rommet for øvrig. For at malingen ikke skal tørke for raskt, er det lurt å sette opp vinduene for å få ned temperaturen i rommet. Bruk av luftfukter kan også gi litt mer tid til å lage flott finish før malingen er for tørr.

Et umalt paneltak skal grunnes med en sperregrunning før det males. La grunningen tørke i henhold til anvisningen.

Se flere bilder
Bruk rull og fordriver for å påføre maling og grunning.

Foto:

Bruk rull og fordriver for å påføre maling og grunning.

Taktips

• Vil du heve taket og lysne rommet, maler du det lyst

• Vil du «senke» taket, kan du velge en mørk takmaling

• Hvite tak gir en jevn spredning av lyset og gjør at rommet virker større og mer luftig. Inntrykket forsterkes ved å male taklistene i samme farge som taket.

• I rom uten taklist kan takfargen males et par centimeter ned på veggen for å få den samme effekten. n Når du har valgt farge, er neste skritt å velge malingtype og glansgrad. På takplater eller pussede tak er det mest vanlig med en helmatt maling i taket. Den skjuler både ujevnheter i underlaget og ujevnpåføring av maling. Vanlig takmatt har glansgrad 02.

• Panelt tak kan også males matt, men ofte velges glansgrad 15 i oppholdsrom og 20-30 på kjøkken. Enda blankere maling vil gi lysspill og reflekser som kan være dekorativt i seg selv.

• Taket kan også males helt blankt. Da vil det skinne og reflektere andre farger i rommet på en spennende måte. Men det krever at underlaget er helt slett, for her vil alle ujevnheter bli forstørret av lyset som reflekteres i den blanke malingen.

Den viktige vasken

• Før du setter i gang med å male tak, må underlaget vaskes. I et gammelt tak sitter det støv, skitt og sot fra mange år, og dette er et dårlig underlag for maling.

• Bruk to bøtter – i den ene blander du en egnet malervask, forvask eller husvask med vann, og den andre fyller du med rent vann for skylling. Ikke bruk Zalo, grønnsåpe, salmiakk eller rødsprit. En tak- og veggmopp med mikrofiber brukes til å skylle vekk rengjøringsmidlet og skitten. Bytt skyllevann ofte!

• Har du en lavtrykksprøyte, kan den brukes til å spraye taket med rengjøringsmiddel – tørk så av med moppen.

• Et matt tak rengjøres med mikrofiberklut.

Ta pauser og strekk ut

For å unngå vond rygg nakke er det lurt å ta pauser innimellom og strekke ut litt. Er det paneltak:
husk at malingen må slettes ut før pause.
Fukt rull og pensel med en dusjflaske og pakk dem inn en våt fille så de ikke tørker mens du tar en
trimpause.

Se flere bilder
Husk å ta pause innimellom.

Foto:

Husk å ta pause innimellom.

Rull og pensel

• En rull med lang pels gir grov struktur i malingen
• En rull med kort pels gir jevnere overflate
• På panel brukes det rull med lang pels til å påføre malingen, og en bred pensel til å glatte ut malingen slik at det ikke blir nupper etter rullen.

Kvalitet lønner seg

Sats på kvalitet når du velger malepensler. Unngå den fristende «billigposen» med tre pensler. En god pensel slipper ikke bust, og den tar opp mer maling, slik at jobben går mye raskere og ikke minst blir resultatet jevnere og penere. 

En kvalitetspensel holder også lenger, og drypper ikke maling på gulvet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.