IFI logo
Se flere bilder
Male paneltak - lettere enn du tror

Foto:

Male paneltak - lettere enn du tror

Malt paneltak er lekkert, men mange kvier seg for jobben. Går du riktig frem er imidlertid ikke jobben så uoverkommelig. Her er beste fremgangsmåte!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er antakeligvis mange millioner kvadratmeter med paneltak i Norge, og mange av disse kan nok trenge et strøk maling. Mange tror sikkert at det å male panel i taket er både vanskelig og veldig tidkrevende, men med riktig fremgangsmåte og utstyr er det en overkommelig øvelse for alle, sier Jostein Brekka, fag- og utviklingssjef hos Jordan. 

Nøkkelen ligger i å bruke rull og pensel på forlengerskaft fremfor å klatre rundt på stiger med penselen høyt hevet over hodet. Ved å bruke rull påføres malingen både raskere og jevnere enn med pensel.

Vær grundig med forarbeidet

For å oppnå et godt resultat er det også viktig å huske forarbeidet.

- Det er viktig at underlaget er rent. Støv og skitt kan føre til dårlig heft, gjennomblødning og skjolder. Det er også viktig å huske kvistlakk, og dersom treverket har stått ubehandlet over tid kan det være fornuftig å påføre et strøk grunning for sperring og isolering. Da unngår man at fargestoffer trenger gjennom og skaper skjolder og flekker, sier Brekka.

Slik går du frem

Eksperten hos Jordan anbefaler å bruke en 10 cm panelrull i Perfect-serien til denne jobben.

- Man setter rullen på et forlengerskaft, og maler ett bord om gangen så langt man rekker på ett dypp. Deretter bruker man penselen på tvers for å komme til mellom panelbordene, og så etterstryker man med penselen oppå selve bordet. Dette er viktig for å unngå rullemønster og oppnå et pent resultat, tipser Brekka.

Fordi vanntynnet maling tørker fordi, er det viktig at man hele tiden går litt tilbake fra der man sluttet for å unngå skjemmende skjøter.

- Når man maler videre med rullen kan det lønne seg å begynne 4-5 cm inne på området der man allerede har etterstrøket med penselen. Da blir overgangene jevne og pene, anbefaler han videre.

Ypperlig paraktivitet

Maleverkøyet fra Jordan har et enkelt klikksystem som gjør at man raskt kan bytte mellom pensel og rull på forlengerskaftet. Ellers er det alltid en fordel å være to.

- Hvis man ønsker å være enda mer effektiv, kan det lønne seg å ha to forlengerskaft. Det å male paneltak er også en veldig fin oppgave å være to om. Da kan den ene påføre med rull og den andre etterstryke med pensel. Det kan være en fin ting å gjøre sammen dersom man ønsker å gjøre det litt finere hjemme, sier Brekka.

 

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.