IFI logo
Se flere bilder
Underverker mot tørre hender

Foto: Chera Westman/ifi.no

Underverker mot tørre hender

Linoljesåpe er et naturmiddel med flere bruksområder enn du kanskje kjenner til. Primærbruken er til å såpeskure gulv, men at midlet også et vidundermiddel mot tørre hender, visste du kanskje ikke.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Linoljesåpe presses ut fra linfrø, og er en fetere og drøyere såpen enn den du finner i apotek og dagligvarebutikker. Den brukes i første hånd til å skure tregulv med, istedenfor annen overflatebehandling. Såpeskurte gulv får en hard og vakker overflate, preget av naturlig slitasje og etter vask med en fet såpe et par, tre ganger i året. Gulv av furu eller gran kan vare i flere hundre år, og bli vakrere med tiden og riktig behandling.

Se flere bilder
Gulvpleie

Foto: Chera Westman/ifi.no

GULVPLEIE: Håndverksmessig produsert linoljesåpe er biologisk nedbrytbar og fetere enn vanlig såpe. Den brukes tradisjonelt til å vaske gulv med, men kan brukes til mye mer.

Mot tørre hender

Men siden linoljesåpen er så pass fet, er den suveren også til å vaske tørre hender og fingre med. Johnny Spangen, som driver fargehandel og bygningsvernsbutikk bruker ingen annen såpe:

– Linoljesåpe er laget på kokt linolje og holder høy pH, 11-13. den er fetere enn vanlig såpe og utrolig anvendbar, sier han.

– Tørre hender er et problem for mange i den kalde årstiden. Oppussing kan også føre til mer hyppig handvask, og med en skikkelig fet såpe unngår du å tørke ut hendene. Selv merker jeg det godt – blant annet blir neglene mye glattere når jeg bruker linoljesåpe. Dessuten løser den til og med smuss i kaldt vann, sier han.

Se flere bilder
Håndvask

Foto: Chera Westman/ifi.no

HÅNDVASK: Vasker du hendene med linoljesåpe kan du unngå å tørke ut huden. Såpen inneholder mye fett som beskytter tørre hender.

Mange bruksområder

Andre bruksområder for linoljesåpe:

  • Rengjør, metter og beskytter ubehandlet treverk, naturstein og uglaserte fliser
  • Penselrens
  • Malingsfjerning fra beslag og lignende  
  • Ovns- og grillrens
  • Bilvask
  • Fjerning av tjære og kvae på hendene
Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.