IFI logo
Se flere bilder
Underverker mot tørre hender

Foto: Chera Westman/ifi.no

Underverker mot tørre hender

Linoljesåpe er et naturmiddel med flere bruksområder enn du kanskje kjenner til. Primærbruken er til å såpeskure gulv, men at midlet også et vidundermiddel mot tørre hender, visste du kanskje ikke.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Linoljesåpe presses ut fra linfrø, og er en fetere og drøyere såpen enn den du finner i apotek og dagligvarebutikker. Den brukes i første hånd til å skure tregulv med, istedenfor annen overflatebehandling. Såpeskurte gulv får en hard og vakker overflate, preget av naturlig slitasje og etter vask med en fet såpe et par, tre ganger i året. Gulv av furu eller gran kan vare i flere hundre år, og bli vakrere med tiden og riktig behandling.

Se flere bilder
Gulvpleie

Foto: Chera Westman/ifi.no

GULVPLEIE: Håndverksmessig produsert linoljesåpe er biologisk nedbrytbar og fetere enn vanlig såpe. Den brukes tradisjonelt til å vaske gulv med, men kan brukes til mye mer.

Mot tørre hender

Men siden linoljesåpen er så pass fet, er den suveren også til å vaske tørre hender og fingre med. Johnny Spangen, som driver fargehandel og bygningsvernsbutikk bruker ingen annen såpe:

– Linoljesåpe er laget på kokt linolje og holder høy pH, 11-13. den er fetere enn vanlig såpe og utrolig anvendbar, sier han.

– Tørre hender er et problem for mange i den kalde årstiden. Oppussing kan også føre til mer hyppig handvask, og med en skikkelig fet såpe unngår du å tørke ut hendene. Selv merker jeg det godt – blant annet blir neglene mye glattere når jeg bruker linoljesåpe. Dessuten løser den til og med smuss i kaldt vann, sier han.

Se flere bilder
Håndvask

Foto: Chera Westman/ifi.no

HÅNDVASK: Vasker du hendene med linoljesåpe kan du unngå å tørke ut huden. Såpen inneholder mye fett som beskytter tørre hender.

Mange bruksområder

Andre bruksområder for linoljesåpe:

  • Rengjør, metter og beskytter ubehandlet treverk, naturstein og uglaserte fliser
  • Penselrens
  • Malingsfjerning fra beslag og lignende  
  • Ovns- og grillrens
  • Bilvask
  • Fjerning av tjære og kvae på hendene
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.