IFI logo
Se flere bilder
Gammel prakt i ny drakt

Foto: Boligbygg Oslo KF

Gammel prakt i ny drakt

Den gamle politistasjonen på Vålerenga var sliten, og overmoden for fornying.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to trehusene fra 1878 var politistasjon frem til 1950-tallet. I dag er Boligbygg eier av bygningene, som står på Byantikvarens gule liste for verneverdige hus. De er nå satt i stand etter alle kunstens regler og antikvariske prinsipper – anført av Boligbygg, i tett samarbeid med Byantikvaren i Oslo. 

Se flere bilder
Politistasjonen før

Foto:

FØR Vinduer og tak var i dårlig stand, deler av panelet hadde råte og treverket nærmest ropte om hjelp. (Foto: Boligbygg Oslo KF)

Materialvalg

Originalpanelet fra 1878 holder stand, mens deler av kledningen som er nyere, var råtten og er erstattet av malmfuru. Det er samme treslag som i de nye vinduene, som er tro kopier av de opprinnelige.

 

Se flere bilder
Nyskrapt og reparert

Foto:

UNDERVEIS Løs maling er fjernet og husene er ferdig skrapt, for hånd. Dårlig panel er erstattet av malmfuru og nytt tak er lagt. Mye av den gamle malingen fikk være, som et historisk vitnesbyrd. (Foto: Boligbygg Oslo KF)

Farger og linoljemaling

Både vinduer og vegger er, etter Byantikvarens ønske, malt med linoljemaling – kledningen i tre omganger; grunning, mellomstrøk og toppsjikt.

– Gamle hus og linoljemaling hører sammen, og i mine øyne er det nærmest påkrevet. Dog er det viktig å bruke riktig type, understreker Johnny Spangen, daglig leder i Miljømal, som har levert all maling.

Vinduene ble levert i fargen S 7020-Y70R, som også hjørnekassene har fått. Fasadefargen dukket derimot opp under flere lag med maling, forsiktig skrapt frem av Spangen.  

– Jeg lagde flere fargetrapper, og gulfargen tilsvarende S 1515-Y var en gjenganger. Det var en artig prosess, og et spennende prosjekt å følge, sier han.

Se flere bilder
Gamle farger

Foto:

HISTORISKE FARGER Ny drakt, gamle farger. Johnny Spangen hos Miljømal lette i lagene, og fant gulfargen til kledningen; S 1515-Y. Nye vinduer er tro kopier av de originale, malt i S 7020-Y70R. (Foto: Boligbygg Oslo KF)

En annerledes oppgave

Regnbuen Malermesterbedrift AS har utført grunnarbeid og maling av fasaden. Geir Kristiansen, malermester og daglig leder i bedriften, forteller at det har vært en interessant og morsom jobb, og at sluttresultatet ble veldig fint.

– Vi fjernet kun løstsittende maling, med håndskraper, for Byantikvaren tillot ingen maskinell behandling. De ønsket også å bevare mest mulig av tidligere malingsjikt, både for å beholde det gamle preget på bygningen og som en dokumentasjon av fargene for fremtiden, tilføyer han.

 

Mer informasjon om linoljemaling:

Miljømal

Gamle Vålerenga Politistasjon

Prosjekt: Rehabilitering av Gamle Vålerenga Politistasjon, to hus, bygget i 1878

Sted: Vålerenggata 24a-b, Oslo

Ferdigstilt: Våren 2017

Byggherre: Boligbygg Oslo KF

Entreprenør: Moderne Byggfornyelse AS

Antikvar: André Korsaksel, Byantikvaren i Oslo

Malerfirma: Regnbuen Malermesterbedrift AS

Leverandør av maling: Miljømal AS

Maling: WIBO – Linoljegrunn, Linoljemaling mellomstrøk og Wiboline til toppstrøket

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.