Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Turkis kjøkken er en moderne klassiker

  Kristian Owren/ifi.no
Turkis og grått er en fargekombinasjon som kler et kjøkken både i eldre og nyere hus.
Turkis vegg på kjøkkenet
HISTORIE: Den turkise veggfargen sørger for å linke kjøkkenet til husets gamle historie. Kristian Owren/ifi.no

Vi blir litt overrasket når vi kommer inn på kjøkkenet i et hus fra 1700-tallet, som er pusset opp med farger som hører datiden til, og opplever dagens moderne farger.

Kjøkkenet er malt i turkis og grått, en velkjent kombinasjon i nåtidens motebilde. Interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen, som har fargesatt kjøkkenet, forklarer at dette er et godt eksempel på at moter og trender skifter, og at gode farger kommer igjen.

– Her ønsket vi finne farger som passet huset. Og denne fargeholdningen var moderne også på den tiden huset ble bygget, for et par hundre år siden, forteller han.

LES OGSÅ: Bonderomantisk på kjøkkenet

Farger skaper stil og atmosfære

Han bruker farger veldig bevisst for å skape både stemning og atmosfære.

– Med de riktige fargene kan vi gjenskape en atmosfære som utstråler noe riktig i forhold til tiden huset er bygget. Det må nødvendigvis ikke være en rekonstruksjon av alt gammelt for at det skal oppleves riktig, sier han.

Historisk forankring med farger

Han synes ikke at materialene må være tidsriktige, men en rekonstruksjon av fargeholdningen er derimot avgjørende for å få fram et tidsmessig riktig uttrykk.

– Huset må ha en rolle i hva som skal bli løsningen, uten at man skal være slave av en konkret periode, sier Gjetmundsen.

Lister som historisk spor

Taklister
TAKLISTER: De flotte taklistene er nye, men konstruert etter modell av lister i andre rom huset. Kristian Owren/ifi.no

Kjøkkeninnredningen er laget av en lokal snekker, og listet inn mot taket.

– Med innlistingen blir kjøkkenskapene en integrert del av veggen, men vi har ikke forsøkt å gi innredningen noe historisk uttrykk, sier interiørarkitekten. Han er ikke glad i å lage noe som liksom skal se gammelt ut. 

Gjetmundsen forteller at taklistene er rekonstruert, etter modell fra andre rom i huset. Det er tre separate lister som er satt sammen til en helhet.

LES OGSÅ: Hvilken farge skal gulvlisten ha?

Kjøkkeninnredning listet inn
BYGGET INN: Kjøkkeninnredningen er listet inn og blir en integrert del av rommet. Kristian Owren/ifi.no

Gulvet to nyanser mørkere

Malt peismur
ULIKE: Peismuren er malt i fargen S 1502-Y, mørkere enn taket og lysere enn innredningen. Passe dempet for ikke å poppe ut av helheten, mens det hvite taket framheves (Farge S 0502-Y). Kristian Owren/ifi.no

Gulvet er malt grå som innredningen, men noen nyanser mørkere.

– Innredningen er malt med S 2502-Y og gulvet S 4502-Y. Fra kjøkkeninnredningen til gulvet har jeg hoppet over noen hakk for å vise klart og tydelig hva som skjer.

Interiørarkitekten bemerker at det er lett å bli lurt av fargeprøvene når man skal finne nyanser som passer sammen. Selv om det er forskjell på prøvene, kan den bli for liten i praksis.  

– Du kan se forskjellen tydelig på prøver, men med vinkler, skygger og materialforskjeller så viskes forskjellene ut.

Hvis du skal jobbe med en skala, må det være kontraster. Hvis sprangene blir for små får du ikke fram virkningen av kontrastene og det vil gro sammen, sier interiørarkitekt Gjetmundsen..

Han bruker fargenes NCS-kode for å beskrive fargene og forklare forskjeller. Det er de to første tallene i fargekoden han viser til her. De angir hvor hvitaktig eller sortaktig gråfargen er, på en skala fra 00 til 90.  Hvis det skal være brudd må det være minst to trinn mellom, slik at S 3502-Y ville blitt for lik fargen på kjøkkeninnredningen.

Male gulv
NYANSER: Gulvet er malt i grått noen nyanser mørkere enn innredningen, men når lyset flommer inn over gulvet viskes skillene ut. Kristian Owren/ifi.no
Les også Folk velger turkis

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons