Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Trygg montering av downlights

Når vinterkulda virkelig setter inn er det fare for at downlights på badet kan føre til isdannelser på mange loft. Resultatet kan i verste fall bli at det oppstår "uforklarlige" lekkasjer til våren når varmen kommer og isen smelter.

 • Trygg montering av downlights

  Foto: Colour Box, Anticimex, Deco Systems

 • Å montere dowlights i himlingen på badet kan medføre lekkasjer.

  Foto:

 • Muggsoppen får gode vekstvilkår på grunn av kondens.

  Foto:

 • Her er det laget hull i fuktsperren og det mangler beskyttelse over lampen.

  Foto:

 • Egne

  Foto:

 • Lyskasser i formstøpt polyuretan limes mot himlingen.

  Foto:

 • Kassen er ferdig grunnet og klar til overmaling etter at skjøter er limt og sparklet.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

- En stjernehimmel av downlights skaper stemning på badet. Men det er også det mest risikofylte rommet å montere dem i, forteller Roy Malmo Nilsen i Anticimex. 

– Downlights bør ikke monteres i himling mot kaldt loft eller i skråtak på loft uten at det tas spesielle forholdsregler. Baderom er varme og har høy luftfuktighet. Det er ikke mange millimeterne med utetthet rundt lysene som skal til før liter på liter med kondensvann slipper ut i takkonstruksjonen, sier Nilsen.

Enkel fysikk

- Varmluft er lettere enn kald og presser seg opp og ut der den kommer til. Oppe på loftet møter baderomsdampen iskald vinterluft. Jo kaldere det er ute, desto mer kondens på overflatene. Resultatet er at det danner seg iskaker på innsiden av yttertaket over isolasjonen, presiserer Nilsen.

Ekstra tak

SINTEF Byggforsk anbefaler at man monterer downlights i en nedhengt himling, det vil si at man lager et ekstra tak under det opprinnelige. På den måten slipper man å lage hull i dampsperren. 

– Det gjør også at man ikke trenger å fjerne viktig isolasjon. Deler av isolasjonen fjernes for å få plass til lysene, men det betyr også økt sjanse for at varmluft kommer gjennom. Varmetapet gir både høyere strømutgifter og istapper som følge av snø som smelter på taket, sier sivilingeniør Trond Bøhlerengen i SINTEF.

Bedre med lyskasser

Spesielt når det er snakk om ettermontering av downlights, vil innkassing være den enkleste og tryggeste løsningen, mener Olaf Rimstad daglig leder i Deco Systems: 

- Vi har lang erfaring med utvikling og salg av ulike løsninger for innkassing. Da oppnår du akkurat den effekten SINTEF beskriver. Dette er et enkelt konsept som er både effektivt og dekorativt – og det sikrer boligen for lekkasje av varm, fuktig luft opp til den kalde luften på loftet. Det betyr at kondensering og isdannelse ikke vil oppstå. I stedet for å senke taket monterer du ganske enkelt hjørnekasser i rommet, forteller Rimstad.

Enkel montering

1. Legg en god stripe lim på sidene som skal mot tak og vegg.

2. Kassen presses lett på plass over ventilasjon. Krittsnor er satt for å få kassen vinkelrett.

3. Kassen henger nå av seg selv, og overgang vegg og tak fuges ut med samme lim. Kassen er ferdig grunnet og klar til overmaling etter at skjøter er limt og sparklet.

Innkassing fra Deco Systems

Arstyl innkassing fra Deco Systems leveres i størrelse: 10x10, 15x15, 20x20, 25x20 for montering med lim. Lengde 2 meter.

Level LC3 leveres i størrelse 30x30. Lengde 2,6 meter.

Oppdatert: 03.11.2015  

Mer informasjon:

www.decosystems.no/

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]