IFI logo
Se flere bilder
Trendskifte i rolig tempo

Foto: Borge, Södra Interiör, Flügger, Intag, Inspirasjon Interiør, Storeys, Forbo Flooring, Fantasi Interiør

Trendskifte i rolig tempo

- Det blir et trendskifte, ikke i rasende tempo, men i slow-motion, kunngjorde den danske pej-gruppen da de lanserte denne sesongens fargeprognoser for to år siden. Spådommen slo til.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er vi midt oppe i det både i mote og interiør. Sakte, men sikkert skjer det et fargeskifte; innen interiør vinner de mørke fargene fram som basisfarger, og i motebransjen viskes sesongvariasjonene ut slik at mørke farger er riktig hele året. Snakker vi vegg, er det er ikke bare de mest dristige som går for mørke farger, bølgen begynner å nå «massen». Hvitt er ikke lenger meglernes eneste oppskrift til attraktive salgsobjekter, og møbelbransjen selger møbler mot mørk bakgrunn.

Nordiske mørke og japansk enkelhet

Da fargene for vinteren 2014/15 ble lansert, brøt temaet Nordic Noir mye med det vi hadde sett før. Den nordiske stilen, som vi fra før var vant til å se i lyse nyanser, fikk nå en mørkere og dypere retning med ulike nyanser av sort. Nå, snart to år etter, kan vi lese det som et tydelig varsel om en bevegelse fra hvitt mot sort.

Fargene er nesten sorte og stilen ren og nordisk. Temaet er mørkt, men renset for dystre detaljer. I stemning og design er mye lånt fra japansk stemning og kultur, godt i tråd med rådende livsstilstrender og vår søken etter ro og balanse og drømmer om et enklere liv.

Se flere bilder
Sortbeiset treverk passer i stilen Nordic Noir.

Foto:

Sortbeiset treverk passer i stilen Nordic Noir.

Gjenkjennelige og rolige farger

Grå- og brun-toner er fortsatt de viktigste nøytrale fargene med blått som stadig mer gjeldende. Bordeaux er en farge på vei opp. Pastellfargene fortsetter, i kjøligere nyanser spesielt sammen med glimmereffekter eller sammen med mørkere toner som bordeaux. Andre nye farger er; sterk oransje, petroleum, nesten sort blå, fuchsia, antikk bronse og pumpkin spice. Hovedinntrykket er en nedtonet palett, med farger som strekker seg fra den ene ytterligheten til den andre både i lys-/mørketsgrad og i kulørstyrke

Og for alle som elsker gult: den finnes – gjerne som små innslag i kombinasjon med grå eller blågrønne nyanser.

Se flere bilder
Bordeaux er på vei opp

Foto:

Bordeaux er på vei opp

Samme farge på fire vegger

Det er også en endring i hvordan vi fargesetter et rom. Nå er det inn med farger på alle fire veggene, enten det tapetseres eller males. Det snakkes om «monokrome rom».

Gylne metaller fortsatt kommersielt interessant

Det tok litt tid før bronse og kobber tok det norske markedet, men nå er snart saker i gylne metaller like til stede i gave og interiørforretningene som slittmalte lysestaker og småmøbler i tre. Trendvarslerne har fortsatt stor tro på skinnende og glitrende overflater.

-Gylne metalliske innslag passer inn i alle stilretninger og er derfor fortsatt kommersielt interessante, sier pej-gruppen.

Marmor og lyst tre

Materialene signaliserer også ro, lyst tre og marmor er svært tidstypiske og spås å holde seg i mange sesonger. Et annet materiale som lyser på trendhimmelen er kryssfiner, det dukker opp på stadig flere designeres tegnebord.  

Internasjonale trendbyråer

Det å overvåke utviklingen og varsle trender innen mote og design er en egen bransje. Internasjonale trendbyrå med hele verden som arena følger med på utviklingen innen politikk, økonomi, mote, kunst, arkitektur og det meste av menneskelige aktiviteter, for å fange tendenser og forstå driverne. Blant disse er den danske pej-gruppen, som nok er det byrået som ligger tettest på de kommersielle trendene i Skandinavia og dermed Norge. Global Colour Research, byrået bak Mix Magazine, og Lii Edelcoort er andre eksempler, sistnevnte blir ansett som en av de største trendguruene vi har.

Langtidsvarsel for interiør:

Sommer 2015
Komfort, balanse, sunnhet og livskvalitet i hverdagen er hoved-stikkordene.Det er stor spennvidde i farger: blå blir basisfarge, kakigrønne nyanser blir de nye «nude-colours», pasteller i mellomleie, to- farget både i sterke og avdempede farger. Det varsles fortsatt skimmer og gylne metaller med sølv på vei inn igjen.

Vinter 2015/16
Ro og stillhet. Nedtonende farger med blått som den nye basisfargen uansett stiltema. Grønt utvikler seg fra «nude» til dypere toner. Mer rødt, men fortsatt rolig. Ingen pangfarger. Nytt er at lyse farger kommer inn og skaper energi til vintersesongen. To-farge kombinasjoner, men rolig og dempet. Fargeskala som gir mulighet for å lage rolige overganger mellom lyst og mørkt

Sommer 2016
Fortsatt rolig og neddempet; ingen pangfarger, men vi får se hvordan det utvikler seg!» sa Bettina William Pedersen da hun ga et lynraskt glimt av fargescenariene 24 måneder fram i tid på Oslo-konferansen i juni. Den eneste pangfargen hun så var muligens litt gult. Ellers var det mye grønt i dype og harmoniske toner.

Mer informasjon

www.borge.no

www.fantasi.no

www.forbo-flooring.no

www.flugger.no

www.inspirasjon.as

www.intag.no

www.storeys.no

www.sodrainterior.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.