Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Ting og tang i Paris

Samtidig med Gave & interiørmessen her hjemme gikk Europas store gave- og interiørmesse Maison&Objet av stabelen i Paris. Den arrangeres to ganger i året og er et populært reisemål for innkjøpere og andre som ønsker å orientere seg om det siste innen hjemmeinnredning.

 • Malte Burberry-ruter.

  Foto:

 • Glass er trendy.

  Foto:

 • Korall, grønt og gult var aksentfarger.

  Foto:

 • Fargerike lamper med kraftige skruer.

  Foto:

 • Blomster er fortsatt aktuelle mønstre.

  Foto:

 • Maison&Objet arrangeres to ganger i året.

  Foto:

Annonse
Annonse

Messen i januar er en god anledning til å bli oppdatert tidlig i sesongen på «hva kommer nå» innen møbeldesign, tekstiler, glass og kjøkkenutstyr, belysning, småmøbler og interiørartikler av alle slag.

Hva er det nye?

Dårlige økonomiske tider holder fortsatt en klam hånd over design og produktutvikling, det merkes på messene. Men godbitene var der. For oss som så mest på farger og materialer, ble det en bekreftelse av tendenser vi har registrert tidligere.

Grått

Myke sofaer i grå velur er i tiden. Designer er Andrew Martin.

Myke sofaer i grå velur er i tiden. Designer er Andrew Martin.

Grått er fortsatt den store basisfargen, og velur har en god posisjon som møbeltekstil. På Andrew Martins store stand var begge deler. Store, myke sofaer trukket i grå velur i ulike mønster og nyanser sto der, innbydende i ulike gråfarger ton- i- ton; på veggene var det fototapet og maling i mørke grå nyanser. Fargeinnslaget lå på gulvet: tradisjonelle kelimer i rødtoner.

Av støttefarger er blå stor; i alle nyanser og på alle typer produkter. Blågrønt, som er kåret som årets farge både av Nordsjö og Fargerike, fantes i mange varianter. Korall, grønt og gult var andre aksentfarger som gikk igjen hos mange utstillere.

Marmor

Det er en stund siden sist- men nå er marmor på moten! Her i form av marmoreringsteknikk fra Moissonnier.

Det er en stund siden sist- men nå er marmor på moten! Her i form av marmoreringsteknikk fra Moissonnier.

Marmor er igjen på moten. Det var en markant økning fra i fjor og det brukes som bordplater i de fleste stilarter, fra det massive og rustikke i kombinasjon med grovt tre og rustent jern, til stilrene og elegante designmøbler med slanke ben i lyst tre eller lakkert stål.

Vi merket oss også at marmoreringsteknikken var fargerikt til stede, blant annet på kommoder hos Moissonnier. Dekorativ bruk av maling så vi forresten flere steder, blant annet kommoder malt i Burberry-ruter.

Fargerike ruter

Italienske Studio Potomoak imponerte med sitt porselen.

Italienske Studio Potomoak imponerte med sitt porselen.

Fargerike ruter var det også på et nytt tekstil hos Missoni Home, der standen for øvrig tydelig viste at både chevron, kuber og blomster fortsatt er aktuelle mønster. Fargetrenden med overflater med akvarellaktige farger og utvaskede linjer lever godt i ulike mønster på ulike materialer fra stormønstrede tapeter til håndlaget porselen. Porselenet fra det italienske Studio Potomak var en opplevelse i både form og farger.

Gylne metaller

En lekker lampe i metall fra Tom Dixon.

En lekker lampe i metall fra Tom Dixon.

Gylne metaller er stort og brukes i kombinasjon med andre materialer, slik som kraftige kobberskruer i en lampefot av grovt tre, og Tom Dixons utallige lamper, lykter og andre gjenstander i skinnende metall.

Tre og trestruktur

Iterni Edition kobler to trender - metall og tre - i sine småbord.

Iterni Edition kobler to trender - metall og tre - i sine småbord.

Tre og trestruktur er like aktuelt i rå og grove utgaver med mye kvist og årringer som lyse nordiske treslag. Dansk design tydelig inspirert av 50-60 tallets formspråk. Men designerne overfører også trestruktur til andre materialer.

Vi falt for noen småbord i metall fra Iterni Edition, med bordplate preget av årringene fra et grovt og gammelt tre. En elegant kombinasjon av massivt og lett. Tyngde fikk bordet fra den imiterte overflaten og materialet, selve platen var bare 1 cm tykk og bena tynne, enkle stålkonstruksjoner.

Det gode håndverket vinner fram

Strikking og hekling har fått sin renessanse.

Strikking og hekling har fått sin renessanse.

Som en tydelig motreaksjon mot masseproduksjon og industrialiseringen vinner nå det håndlagede og personlige stadig fram.

Det synes innen alle produktkategorier. Produkter fra treskjærere, møbelsnekkere, malere, salmakere, smeder og pottemakere har sin plass i det moderne trendbildet. At strikking og hekling har fått sin renessanse hadde også messen eksempler på.

Uansett fag: teknikkene er gamle, men uttrykket er nytt. Noen ganger bare små grep, hekleteppene lignet til forveksling bestemors lureteppe, inntil vi oppdaget at heklelappene var kombinert med lapper av tekstil.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]