Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Ta vare på tremøblene

Hagemøbler i tre kan holde seg pene år etter år. Men det betinger at du behandler dem riktig. Her er ekspertens beste vedlikeholdstips.

 • <b>SOMMERDRØM:</b> Sunne og friske tremøbler på terrassen er ren nytelse. Ekspertene mener årlig vask og riktig olje er oppskriften på et langt liv.

  Foto: Per Erik Jæger/ifi.no

 • <b>DRÅPETESTEN:</b> – For å vite om treverket trenger olje, kan du «drysse» litt vann på overflaten. Hvis vannet perler seg, er du trygg, sier Audun Klauseie hos trepleie-eksperten Alanor.

  Foto: Woca

 • <b>FØR VINTEREN:</b> Mitt beste tips er å vaske møblene og gi dem et strøk med konserveringsolje før du setter dem inn for vinteren. Da garanterer jeg at du har pene møbler lenge, sier Audun Klauseie hos Alanor.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>VIKTIG VEDLIKEHOLD:</b> – Ta en runde med møblene når du beiser terrassen, sier Thomas Thenau hos Woca. Vedlikehold er like viktig på tremøbler som på treterrasse.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>GRÅBEIN:</b> – Når teakmøblene gråner, er det lurt å gi dem et nytt strøk med olje. Men husk at årlig vask er det viktigste vedlikeholdsarbeidet, sier Ander Døvre hos Osmo Norge.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

Annonse
Annonse

Tremøbler er nettopp det: tre. Og tre er som vi vet et levende materiale. Det betyr at tremøblene må stelles med for å holde seg i live. Det beste drivstoffet for alle typer tre er vask og olje. Men når må vi vaske, og når skal vi pensle på ny olje?

Ta «vannperletesten»

Det vet Audun Klauseie hos trepleie-eksperten Alanor.

− Ta litt vann på fingrene og «dryss» vannet over møblene. Hvis vannet perler seg og preller av, så er møblene sunne og friske. Hvis vannet trekker inn i treverket, bør du behandle med rengjøring og ny olje, sier han.

Sjekk om tremøblene trenger olje

DRÅPETESTEN: – For å vite om treverket trenger olje, kan du «drysse» litt vann på overflaten. Hvis vannet perler seg, er du trygg, sier Audun Klauseie hos trepleie-eksperten Alanor.
(Woca)

Olje som stell og forebyggende

Vaske tremøblene

FØR VINTEREN: Mitt beste tips er å vaske møblene og gi dem et strøk med konserveringsolje før du setter dem inn for vinteren. Da garanterer jeg at du har pene møbler lenge, sier Audun Klauseie hos Alanor.
(Chera Westman/ifi.no)

Klauseie forteller at rengjøring er viktig for å få bort pollen som har lagt seg på treverket.

− Det er også muggsopp i luften som legger seg på møblene. Dette må vaskes bort. Bruk en mild husvask, og når møblene er tørre, kan du pensle på ny olje. Husk å følge anvisning fra produsenten. Mitt beste tips til deg som vil bevare møblene lengst mulig, er å gi dem en vask og et strøk med olje før du setter møblene inn for vinteren. Da slipper du svarte prikker i treverket, sier han.

La oljen trekke inn

Thomas Thenau hos Woca mener også godt vedlikehold er nøkkelen til evig nytelse om sommeren.

− Når du beiser terrassen, kan du også ta en runde med møblene. Tre er tre enten du sitter eller står på det. Har du møbler i teak, bør du alltid bruke olje som er ment for harde og eksotiske treslag. Husk også at det er bedre å bruke for lite enn for mye olje. Tørk av overskytende og la det trekke godt inn, sier han.

LES OGSÅ: Rask rens rengjør på dypet

Vedlikeholde tremøblene

VIKTIG VEDLIKEHOLD: – Ta en runde med møblene når du beiser terrassen, sier Thomas Thenau hos Woca. Vedlikehold er like viktig på tremøbler som på treterrasse.
(Chera Westman/ifi.no)

Vasken som varer

Grå teakmøbler

GRÅBEIN: – Når teakmøblene gråner, er det lurt å gi dem et nytt strøk med olje. Men husk at årlig vask er det viktigste vedlikeholdsarbeidet, sier Ander Døvre hos Osmo Norge.
(Chera Westman/ifi.no)

Anders Døvre hos Osmo mener det er viktig å vite hva slags treverk møblene er laget av.

− Det finnes mange ulike produkter på markedet. Spør faghandleren din om riktig type behandling, råder han.

Døvre mener også vi bør følge med på utseendet til møblene.

− Begynner teakmøblene å bli grå, er det på tide med ny olje. Solide furumøbler kan også bli tørre. Jeg mener årlig vedlikehold med vask og rens er vesentlig for å holde møblene i god stand lenge, sier han.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]