Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Gi hagemøblene pleie og olje før du setter de ut

  •  
  •   Publisert:
  Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Det kan være fristende å ta med hagemøblene i tre ut på den snøvåte plattingen så fort sola skinner. Men før du drar de ut i snøen, bør du gi bena en runde med olje.
Olje hagemøblene
OMSORG: For at treverket skal tåle å stå ute på den fuktige plenen eller i snøen, bør du gi dem litt pleie først. Trine Midtsem/ifi.no

Mange steder i landet begynner vi nå å merke at våren nærmer seg. Sola skinner og det blir mildere ute. Og det er lite vi nordmenn liker bedre enn å sitte med en varm kopp kaffe og en god bok i solveggen. Derfor setter vi oss ut så fort vi får sjansen. Er det sol, er det utetid!

– Men før du drar tremøblene med deg ut i snøen, på den fuktige terrassen eller den våte plenen, bør du sørge for at de er beskyttet mot fukt. Sett inn bena på hagestolene med litt olje. Da vil de leve lenger, tipser Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

– Vi anbefaler å ta vare på hagemøblene med jevnlig vask og vedlikehold, slik at de holder lengre og ser fine ut år etter år, istemmer Kate Justin hos Osmo.

Fukt kan trekke inn

Faren med å sette møblene rett ut uten å gi dem pleie først, er at fuktighet kan trenge inn.

– Når det kommer til naturmaterialer, enten det er kurvstoler eller tremøbler, fungerer bena omtrent som sugerør for fukt, som trekker seg opp i treverket. Da blir møblene ødelagte og stygge, de kan sprekke opp eller råtne. Derfor bør du beskytte treet med olje, sånn at vannet ikke klarer å trenge inn, råder Owren.

Fort gjort

Olje hagemøblene
SLIP: Gjør bena klare for olje ved å slipe bort grus og skitt. Trine Midtsem/ifi.no

Du trenger bare litt olje, et rengjøringsmiddel, en klut, en slipekloss og en pensel eller liten bolle. Sørg først for at stolbena er rene. Bruk slipeklossen til å få vekk grus og skitt og vask med et egnet rengjøringsmiddel. Når bena er tørre, kan du påføre olje.

– Sett stolene med bena oppi en liten bolle med olje og la det trekke inn, eller pensle på. Bruker du pensel, gjelder det å mette bena godt med olje, det holder ikke med ett strøk. Påfør vått i vått, og la det trekke inn før du tørker vekk overskytende olje med en ren fille. Hør i fargehandelen om hva slags olje det er lurt å bruke, og følg anvisningen, tipser Owren, og legger til:

– Det er fort gjort. Gjør det mens potetene koker!

Sett hagemøblene inn med olje
BOLLE: Det skal ikke mer til enn å sette alle stolbena i en liten bolle med olje og la den trekke inn. Chera Westman/ifi.no

Dette ble brukt:

  • Egnet olje til hagemøbler (spør i butikk)
  • Rengjøringsmiddel
  • Klut
  • Slipekloss
  • Liten pensel
  • Bolle
Les også Velg vindusmaling til hagemøblene

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: