IFI logo
Se flere bilder
Rask rens rengjør på dypet

Foto: Chera Westman/ifi.no

Rask rens rengjør på dypet

Gamle utemøbler i tre kan bli som nye igjen. Står de ute i all slags vær, skitnes overflaten til og treverket brytes ned og blir grått og flisete. Etter en dyprens får treverket tilbake den gylne fargen!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når teakmøbler står ute i regn og sol blir de fort grå og slitt i overflaten. Treverket blir tilsmusset og angrepet av svertesopp, og solens UV-stråler begynner raskt å bryte ned og flise opp overflaten. Etter en enkel rens, fremstår stolene igjen nærmest som nye.

WOCA Grunnrens renser treverket på dypet og fjerner effektivt smuss, alger, svertesopp og rester av gammel oljebehandling. Etter rengjøringen er treverket klart for ny behandling med olje som bevarer treverket og beskytter mot nedsmussing og soppangrep i overflaten.

­– Du kan også velge ikke å olje inn treverket. Da får møblene snart den grå fargen tilbake. Men porene i treverket er åpne, og smuss og skitt vil igjen feste seg, sier Thomas M. Thenau fra WOCA Norge idet han demonstrerer hvor enkelt og effektivt man kan vaske en teakstol.

Middelet han bruker, WOCA Grunnrens, dyprenser treverket for olje og smuss og kan brukes til hagemøbler i alle treslag med unntak for eik.

Se flere bilder
Teakstol

Foto:

SLITT: Vær og vind sliter på ubehandlet treverk. Slik kan en teakstol se ut etter en tids bruk utendørs uten pleie.

SLIK GÅR DU FREM:

1. Før du påfører rengjøringsmiddel er det viktig å væte treverket godt. Spyl derfor stolen med hageslangen.

– Det er viktig at grunnrensen ikke tørker inn, sier Thenau.

2. Spray så treverket med WOCA Grunnrens. Påføring med dusjflaske gjør at midlet kommer inn mellom spilene i treverket og inn i alle hjørner, kriker og kroker.

3. La så stolen stå noen minutter. Midlet trenger 3-5 minutter på seg for å virke og løse opp skitt og gammel olje som sitter inne i treverket.

Se flere bilder
Pusse opp teak hagemøbler

Foto:

STEG 1, 2 OG 3: Spyl treverket, spray på godt med rengjøringsmiddel og la det virke litt så det løser opp skitt på dypet.

4. Bruk en stiv børste til å bearbeide overflaten. Gni godt slik at skitten og smusset løsnes.

5. Ser det ut til å tørke et sted, påføres mer rensemiddel. Overflaten skal være fuktig og dekket av skum.

6. Når hele stolen er renset og børstet, skylles middel og oppløst skitt og smuss vekk med rikelig med vann.

Se flere bilder
Pusse opp teak hagemøbler

Foto:

STEG 4, 5 OG 6: Bearbeid skitten mekanisk med børste, påfør mer rensemiddel der det eventuelt tørker. Når hele stolen er renset, skyller du godt med vann (på bildet er kun halve stolen vasket for å vise forskjellen).

7. Du kan med fordel avslutte med å tørke vekk de siste restene av rensemiddel og smuss med en lofri klut eller tørkepapir. La så treverket tørke godt.

8. Når treverket har tørket er resultatet av rensen tydelig. Treverket som er blitt vasket to ganger, har fått den gylne fargen stolen hadde som ny. Stolen ser ren og fresh ut og er forberedt på ny overflatebehandling. 

9. Etter rens og skylling, kan stolen behandles med en utendørsolje. Oljen finnes i flere farger og som naturell upgimentert. WOCA utendørsolje beskytter fra ny nedsmussing og forhindrer at treverket blir slitt og grått.

– Bruk en utendørsolje som beskytter fra ny nedsmussing og forhindrer at treverket igjen blir slitt og grått, sier Thomas M. Thenau.

Se flere bilder
Pusse opp teak hagemøbler

Foto:

LA TØRKE: La treverket tørke godt.

Se flere bilder
Utendørsolje for teakmøbler

Foto:

PLEIEMIDLER: Utendørsolje for teakmøbler finnes i en rekke ulike farger.

Mer informasjon:

WOCA

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.