Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Grå teakmøbler blir som nye

 •  
 •   Publisert:
Teak blir fort grått hvis veden ikke stelles. F.v.:ubehandlet, renset og oljet teakstol.   Jon Halvorsen/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Utemøbler av hardved tåler mye juling. Men det er viktig at de blir oljet, og da med den riktige oljen. Olje til hardved skal ikke danne sjikt i overflaten. Den skal trenge inn i treverket, hvor den vil forsegle porene og forhindre at det trenger inn vann.

Blir oljen liggende oppå, danner den fort en klebrig hinne når det blir varmt. I denne hinnen er det ikke bare baken som fester seg, men også all slags smuss.

Kjøp kvalitet

Det finnes utallige typer olje på markedet. En tommelregel er å kjøpe en litt dyr olje, fordi de billige variantene antakelig ikke vil gi det ønskede resultatet.

Hardved

Hardvedens spesielle fortrinn er at inneholder harpikser, det vil si naturlige fettstoffer, som beskytter veden lenge. Du forbedrer den effekten ved å bruke olje og algedreper.

To-komponent

Den behandlingen som vises her er basert på en tokomponentløsning. Det første du gjør, er å spyle veden til den er helt våt. I vått treverk gnis og skrubbes stolen med a-komponenten. Bruk en mellomstiv børste eller skurepad. Denne fjerner blant annet gamle oljerester. Fortsett så vått-i-vått med utfortynnet B-komponent. Skyll godt til slutt. Pass på at treet ikke tørker opp under behandlingen.  La treet tørke i 24 timer før en ny oljebehandling.

Også på svartsopp

Den samme prosessen kan brukes på teak som er blitt svertet. Sverting forekommer spesielt nederst på møbler og ytterdører, fordi regnvann plasker opp og trekker inn i veden. Slik danner det seg sopp. Det er den som gjør det svart.

Tøft  for teaken

Vært oppmerksom på at metoden med to kompoenter er nokså røff. Hvis du vurderer møblene som mindre slitt, kan du bruke plastrens, altså den samme typen rens som du bruker på plastmøblene. Plastrensen fjerner ikke de naturlige fettstoffene i treet.

Vanens makt

God behandling av utemøbler handler mye om dine egne vaner. Er det plass til det i hagen eller på terrassen, hender det litt for ofte at møblene bare blir stående året rundt. I så fall er det garantert lønnsomt for deg å kjøpe et par små presenninger. De koster nesten ingen ting, sammenlignet med gevinsten ved å skåne møblene for vinterens herjinger. Husk bare at møblene ikke må pakkes for godt inn. Det skal være skikkelig lufting under presenningen.

Men kanskje du får ryddet en tørr og fin lagerplass i garasjen til høsten? Husk å brenne filler som er brukt til oljing. De kan selvantenne!

Skyll møbelet slik at det blir gjennomvått. En hageslange er godt å ha.

To-komponents rensevæske helles i en bøtte før bruk.

Påfør rensevæske A og bruk en skrubb eller skurepad. Behandlingen renser teaken, og gir den gløden tilbake. Siden det er snakk om kraftige kjemikalier, må du bruke hansker under arbeidet. Vått-i-vått påføres rensevæske B som nøytraliserer A.

Skyll straks etter nøytralisering med rensevæske B.

La møblet tørke helt opp før oljebehandling. Vent gjerne til neste dag. Bruk en skrubbesvamp til å påføre oljen. Da får du oljen godt ned i treverket.

Tørk tilslutt over treverket med en lofri klut. Med riktig behandling og oljing vil selv den gråeste teakoverflate bli som ny.

Dette ble brukt:

Dette har vi brukt:
 • Trip Trap Teak Rens  A og  B, tokomponent, Trip Trap 22 13 26 70
 • Trip Trap møbelolje, Trip Trap
Dette trenger du:
 • Hageslange
 • Plastbøtte
 • Gummihansker
 • Skrubb
 • Rensemiddel
 • Teakolje
 • Lofrie kluter
Les også Trykkimpregnert ikke vedlikeholdsfritt

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: