Kategorier

Meny

Konto

Tenk på teakmøblene

Av og til har hagemøblene dine behov for litt ekstra kjærlighet. Er de gustne og grå etter vinteren, kan du behandle dem med olje.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Tenk på teakmøblene

Foto: IBG, Jon Halvorsen/ifi.no

Dette trenger du for å olje møblene:

Hageslange, stiv børste, pensel, olje og lofri klut.

Slik fjerner du gammel olje:

Bruk hageslangen og fukt møblementet med vann så det blir gjennomfuktig. Påfør teakrens, og la den virke. Gå på med en stiv børste for å fjerne all oljen. Spyl av. La møbelet tørke til neste dag. Se om det er blitt bustreising. Hvis det er tilfelle, sliper du over med fint slipepapir, før du kan begynne ny oljebehandling. 

For mer informasjon:

Har du tatt en titt på tilstanden til utemøblene dine? Nå er våren her – den rette tiden for å hente de fram.

På markedet finnes mange ulike oljer å velge blant. Et godt råd er å gå for en dyr variant, for her er det kvalitet som gjelder.

Hardved

Noen liker at hagemøblene i tre får en naturlig grå patina. Andre igjen vil at møblementet viser en sunn glans. Sistnevnte får du ved å tilføre olje. 

– Vær oppmerksom på at uten behandling vil treverket kunne få skjolder og flekker fra for eksempel rødvin, kaffe og mat. Dette siden trefibrene ikke er impregnert, sier Audun Klauseie, daglig leder i Alanor.

Ofte er hagemøbler i teak, som er et edeltre. Mens noen ganger er møblene av mykere tre som furu. Det er viktig å skille mellom behandling av hardere treslag i edeltre, eller mykere treslag når du velger produkter.

Selv om mye på markedet går til begge deler, gjelder ikke det for alt. Det finnes i tillegg oljer som gir mykere treslag utseendet til teak.

 

 

Vedlikehold

Vær, vind og sollys sliter på møblene. De blir skitne fra sot i luften, og de kan få mange sorte flekker fra svartsopp.

– Hvis du ikke har oljet hagemøblene tidligere, blir de veldig skitne etter å ha vært i bruk, sier Roger Johansen, innkjøpssjef i IBG.

Oljen til edeltre skal ikke danne sjikt i overflaten, men trenge inn i treverket.

Blir oljen liggende oppå, danner det seg en klebrig hinne når det blir varmt. Ikke bare ubehagelig for den som skal sette seg der, men hinnen vil tiltrekke seg all slags smuss.

Dele på Pinterest Vær, vind og sollys sliter på møblene.

Vær, vind og sollys sliter på møblene.

Fra slitt til nytt

Når du først har vært så flink til å olje hagemøblene dine, bør du tenke på å opprettholde et enkelt vedlikehold gjennom sommerhalvåret. Da bruker du en vanlig uteolje til utemøbler.

Vedlikeholdsoljer finns både som flytende varianter, og i gel-form, og disse kan påføres ved behov – gjerne én gang i måneden i løpet av sommerhalvåret.

Har du ikke vært flink nok med vedlikeholdet, kan du bli nødt for å gi møblene en god overhaling. Sett av en ettermiddag og gjør utejobben til en koselig affære!

– Svartsoppen kan ha satt seg nedi oljen til treverket, og da må du fjerne all den gamle oljen, sier Johansen.

Teakrens fjerner all gammel olje så treverket ser helt nytt ut.

– Får du ikke bort all oljen, blir det ikke pent. Det er ingen vits i å ha olje på gammel skitt, understreker Johansen.

Audun Klauseie i Alanor anbefaler å vaske møblene med en trerens om høsten. Dette for å fjerne pollen og soppsporer før møblene lagres, slik at de ikke blir liggende i treverket og ødelegge trefibrene gjennom vinteren.

– Eventuelt kan man i tillegg gi dem et tynt strøk med olje. Når sommeren kommer oljer du møblene på nytt, sier Klauseie.

Dele på Pinterest Vedlikeholdsoljer finns både som flytende varianter, og i gel-form.

Vedlikeholdsoljer finns både som flytende varianter, og i gel-form.

Rotting er populært

Roger Johansen tror at enkelte kvier seg til vedlikeholdet av teakmøbler, og derfor velger hagemøbler av kunstrotting. Men kunstrotting er ikke vedlikeholdsfri, og vil kunne bli skitten, tørr og sprø med tiden.

Også til dette finnes produkter som vasker og beskytter flettingen – disse kommer gjerne på sprayflaske som sikrer at midlet kommer inn i alle kriker og kroker.

Dele på Pinterest Kunstrotting behøver også vedlikehold.

Kunstrotting behøver også vedlikehold.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]