IFI logo
Se flere bilder
Treolje er utemøblenes regnfrakk

Foto: Beckers

Treolje er utemøblenes regnfrakk

Etter en sommer med vekslende sol og regn, vil hagemøblene ha behov for litt stell. Et strøk med edeltreolje, gir treverket den gylne fargen tilbake og det ser igjen friskt og nytt ut. Treet får dessuten en «regnfrakk» for kommende vær.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slitte hagemøbler kan med et enkelt strøk olje få tilbake den gylne og varmbrune fargen. Sollys, alger og svertesopp bryter ned overflaten, og treverket ser grått, skittent og slitt ut etter en sommer ute.

Et strøk edeltreolje eller to, gir en naturlig beskyttelse mot fuktinntrengning og sprekkdannelser i treverket. Edeltreoljer trenger inn i treverket der det herder og beskytter materialet fra innsiden. Inntrengningsevnen i eik, teak og lignende er meget god, og resultatet blir en vannavvisende overflate som beskytter mot uttørking, sprekkdannelser og smuss.

Fungerer bra

– Jeg bruker det selv på mine hagemøbler, og det fungerer fantastisk bra. Gjør du jobben godt nok, trenger du kanskje ikke å behandle møblene hvert eneste år, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Den vanligste feilen man gjør er å slurve med rengjøringen. Den neste er å bruke feil produkter.

– Ikke bruk en terrassebeis til hagemøblene. Den blir slitt vekk og skjoldete etter hvert. En edeltreolje som er beregnet for hagemøbler og andre produkter i hardwood holder derimot utrolig godt, sier han. 

Se flere bilder
Det har ikke vært noen knallsommer værmessig, og treverk utendørs har sannsynligvis behov for litt ekstra omsorg.

Foto:

Det har ikke vært noen knallsommer værmessig, og treverk utendørs har sannsynligvis behov for litt ekstra omsorg.

Terrasserens til rengjøring

Treverket skal være tørt ved påføring. Vask møblene godt med en terrasserens eller lignende produkt, og la tørke. Legg deretter på olje med pensel. Oljen skal påføres i sjenerøse mengder i flere tynne strøk vått-i-vått, men ikke mer enn at den hele tiden trekker inn. Det skal ikke dannes fuktige flekker på overflaten. Overskytende olje fjernes med pensel eller en lofrifille.

Fotbad for beina

Beina på bord og stoler utsettes for ekstra hard påkjenning ved at de står på et fuktig underlag etter hvert regnskyll. Dessuten slites treverket hardt når du trekker ut stolene og skyver på bordet.

– Jeg pleier å slå litt olje i små engangsglass av plast, og la beina stå i disse en stund. Dessuten setter jeg møbelknotter på beina. Filten på knottene slites raskt vekk, men da er plastknotten der fortsatt og gjør at treverket ikke kommer i direkte kontakt med vann, sier Nielsen.

Se flere bilder
Vær ekstra grundig ved påføring av olje på beina.

Foto:

Vær ekstra grundig ved påføring av olje på beina.

Gode oljer

Edeltreolje kan både være svakt pigmentert eller ufarget, og lages av mange forskjellige produsenter i ulike prisklasser. Det viktigste målet på produktets kvalitet, er den såkalte tørrstoffmengden. Dette måles i volumprosent, og er en indikasjon på hvor mye beskyttelsesstoffer som blir igjen etter at fortynningsmidlet har fordampet og oljen herdet. Jo høyere prosent-tall som angis, jo mer tørrstoffer inneholder oljen. En god olje inneholder normalt 30-60 prosent tørrstoffer.

Se flere bilder
Beina på bord og stoler utsettes for ekstra hard påkjenning ved at de står på et fuktig underlag etter hvert regnskyll.

Foto:

Beina på bord og stoler utsettes for ekstra hard påkjenning ved at de står på et fuktig underlag etter hvert regnskyll.

Fare for brann!

Filler som brukes ved påføring av edeltreolje kan selvantenne etter bruk. Dynk alltid brukte filler i vann, eller oppbevar dem i en ildfast beholder med lokk. 

Mer informasjon

Beckers

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.