Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Olje gjør bordet motstandsdyktig

Jeg har nylig kjøpt et spisebord i teak fra 50-tallet. Jeg har prøvd å olje det et par ganger, men opplever allikevel at det fort får flekker etter kopper, glass og lignende. Kan noe gjøres for at bordet skal tåle mer?

  • Grundig rens er viktig før bordet oljes. (illustrasjonsfoto)

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Olje er en god behandling for å få et slikt bord til å tåle mer, men type olje har mye å si for hvorvidt resultatet blir bra.

- Det finnes mange dårlige oljer og møbelpolisher på markedet. Disse inneholder ofte for mye løsemidler, og fordamper bort i stedet for å beskytte treverket, sier Audun Klauseie hos Alanor.

Om du prøver å olje på nytt med en olje av god kvalitet, vil du sannsynligvis få et langt mer motstandsdyktig bord. Men først er det viktig at flaten renses.

Klargjør for oljing

Hvordan bordet best bør renses, avhenger av hva slags flekker flaten har. I mange tilfeller er det tilstrekkelig å gå over med Liberon Møbelrens, som effektivt fjerner smuss og flekker.

Dersom dette ikke fungerer, må man til med slipepapir eller Liberon Stripper, som er en maling- og lakkfjerner. Sistnevnte vil fjerne flekker og rester av gammel behandling uten å påvirke bordets overflate. Følg produsentens anvisninger.

Olje med god olje

Når bordet er rent og tørt, kan en begynne med olje. Legg gjerne noen ekstra kroner i en god olje - det vil lønne seg i lengden, og gir et langt mer holdbart resultat.

- Med Liberon Finishing Oil får man en motstandsdyktig flate som ikke er utsatt for flekker. Gjenta oljebehandlingen to til tre ganger for et ekstra holdbart resultat, anbefaler Klauseie, og understreker viktigheten av at bordet må få tørke ordentlig mellom hver oljebehandling.

For å se om flaten er mettet med olje, er dråpetesten et enkelt verktøy. Om du drypper litt vann på bordet og det perler seg på overflaten, har du påført nok olje. Dersom vannet trekker ned i treverket, bør du påføre enda et strøk olje.

Oppdatert: 21.02.2014  

Mer informasjon

www.alanor.no

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]