IFI logo
Se flere bilder
Få frem gammel lød i eika

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Få frem gammel lød i eika

Den gamle eikekisten fra bruktbutikken var flekkete og blass. Men ved hjelp av litt omsorg og rett behandling kunne den finne tilbake til gammel gnist.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men før man setter i gang med oppussingen, er det viktig å vite hvordan man skal gå frem. Feil behandling kan nemlig gjøre stor skade for møbelet.

- Mange ødelegger flotte møbler ved å gi dem feil behandling. Folk oljer og oljer uten å rense, og oppnår da bare å olje møkka ned i treverket. Andre igjen vasker med såpe og vann, noe som er det verste man kan utsette gamle møbler for, forteller Leif Augustin i Alanor.

Rens

Før man påfører noe som helst, er det viktig at treverket er helt rengjort. Vi benyttet her en møbelrens:

 1. Ha litt møbelrens i en skål, og dypp stålull nr 0 oppi.
 2. Gå løst over flaten i fibrenes regning. Normalt er det ikke nødvendig med mer trykk enn spensten i stålullen, men noen ganger må man bruke mer trykk.
 3. Tørk av møbelrensen med en ren klut. Tørk kun i en retning, altså ikke frem og tilbake eller i sirkler, og snu deretter på kluten. På den måten bruker du alltid en ren klut.

Maling- og lakkfjerner

I mange tilfeller er møbelrensen tilstrekkelig for å få en fin overflate. Flekkene på lokket til denne kisten var imidlertid så sterke at de hadde trengt gjennom lakken og ned i treverket.

- Min gjetning er at dette er neglelakk eller noe lignende. Slike produkter inneholder så sterke løsemidler at de trenger gjennom nesten alle typer overflatebehandlinger, sier Augustin.

Sterkere rensemidler måtte altså til, og løsningen ble en maling- og lakkfjerner kalt Stripper. Dette er et såpass sterkt middel at hansker som tåler løsemidler er anbefalt. Slik gjør du:

 1. Påfør Stripperen i et tykt lag med en pensel med naturbust. Syntetbust må ikke benyttes, da stripperen vil kunne løse opp plaststoffene.
 2. La middelet virke. Virketiden avhenger av beskaffenhet, så her må man prøve seg litt frem etter hvert. I vårt tilfelle måtte lakkfjerneren virke i ca 15 minutter.
 3. Fjern maling- og lakkfjerneren med stålull nr 2. Ikke gni, men løft produktet bort fra overflaten.
 4. For å nøytralisere og vaske vekk maling- og lakkfjerneren lønner det seg å gå over med en ny omgang møbelrens. Følg samme fremgangsmåte som forrige gang. Gjenta behandlingen med møbelrens inntil kluten du tørker med ser ren ut.
 5. La tørke før du fortsetter behandlingen.

Olje

Vi ønsket å la kisten beholde sin originale farge, men å friske den litt opp. Til et slikt formål er olje et godt alternativ. Finishing oil vil forsegle treverket slik at det holder seg pent i mange år fremover. Slik gjør du:

 1. Påfør oljen med en pensel.
 2. La virke i ca 15 minutter.
 3. Tørk av overskytende olje for å forhindre at blanke partier dannes.
 4. La tørke i 6-8 timer.

Voks

Det er ikke nødvendig for å få et fint og holdbart resultat, men for å gi kisten en ekstra rustikk glød avsluttet vi behandlingen med carnaubavoks (ikke bivoks). Dette gir en tørr og hard overflate, som er lettere holde ren. Slik gjør du:

 1. Påfør voksen med stålull nr. 0000.
 2. La tørke i minst to timer.
 3. Poler overflaten med en myk klut eller poleringsbørste.

Nytt trekk

Siden det gamle skinntrekket bar preg av årenes løp og ikke var særlig pent, valgte vi å bytte det ut. Vi rev det ganske enkelt av, og erstattet det med et festlig gulvteppe. Dette teppet fra Teppeabo er av typen man kan klippe i selv, uten at luven vil rakne senere. Vi målte opp de riktige målene, klippet ut et passende stykke, og limte det direkte på kisten.

Mer informasjon

www.alanor.no

www.teppeabo.no

Dette brukte vi
 • Puddle teppe fra Teppeabo
 • Liberon Møbelrenser
 • Liberon Stripper
 • Liberon Finishing oil
 • Liberon Antikkvoks
 • Stålull nr 2
 • Stålull nr 0
 • Stålull nr 0000
 • Lofri klut
 • Pensel
 • Poleringsbørste
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.