Kategorier

Meny

Konto

Skinnende blankt bord til jul

Nå er det slutt på hvite, skjemmende ringer i bordflaten etter varme kopper. Et nytt effektivt middel fjerner ringene på et øyeblikk.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Skinnende blankt bord til jul

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Varm sjokolade og gløgg med rosiner hører førjulstiden til, men de varme koppene kan fort lage stygge merker i bordet ditt. Skulle uhellet være ute så er det imidlertid ingen grunn til å fortvile. Antikkvoks eller ringfjerner/lakkfornyer gjør jobben, og fjerner både gamle og nye ringer raskt og effektivt. 

To typer ringer

Ringene i en lakkert bordflate kan oppstå på to måter: 

Enten skyldes ringene varme kopper eller sprit og brennevin som har skadet lakken og lagd små blærer i overflaten. Når lyset brytes i disse blærene kommer de karakteristiske melkehvite ringene til syne. Løsningen er å gni antikkvoksen inn i overflaten slik at den fyller blærene og stopper lysbrytningen.

En annen årsak til ringene er fukt og vann. Uansett hvor god kvalitet lakken har, er det bare et tidsspørsmål før den krakelerer. Det vil føre til små, nesten usynlige sprekker i overflaten som fungerer som et trekkpapir på vann. En våt klut, et fuktig glass eller en blomstervase kan dermed føre til at fuktighet trenger ned gjennom sprekkene i lakken til treverket. Resultatet er at treet sveller og at lakken løsner fra underlaget. 

Hvis du er usikker på hva som er årsaken til ringene på bordet ditt, anbefaler vi at du bruker voksen først. 90 % av alle ringer kan fjernes med denne.

Klipp av en bit stålull nr. 0, dypp den i møbelrens og gni lett over hele bordplaten. Møbelrensen løser opp smuss og fett i overflaten og forsegler porene før videre behandling.

Deretter fjernes møbelrensen med en helt ren, lofri bomullsfille. 

Dele på Pinterest

Etter behandling lar du bordet stå en stund før du polerer med en lofri bomullsklut.

Dele på Pinterest

Rist flasken godt. Fukt en lofri bomullsklut med ringfjerner å gni kraftig over ringen til den forsvinner. La tørke noen minutter.

Dele på Pinterest

Poler deretter hele overflaten med ringfjerneren for å få lik glans. La tørke noen minutter og gå over med en tørr og myk bomullsklut. 

Ringfjerneren gir en høyglans overfalte og kan brukes for å gi ny glans til gammel og matt lakk. Egner seg også utmerket som pussemiddel til messing og kobber. 

Dele på Pinterest

Dette ble brukt:

Lofri klut

Liberon ringfjerner - Alanor

Liberon Black Bison Antikvoks - Alanor

Liberon stålull nr. 0 og nr. 0000 - Alanor tlf. 33 36 29 70

 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

SISTE ARTIKLER
[Some text some message]