IFI logo
Se flere bilder
Poler vekk hvite flekker

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Poler vekk hvite flekker

Å sette et varmt krus med gløgg eller kaffe på bordplaten kan resultere i stygge hvite ringer og flekker i lakken. Merkene kan ikke tørkes vekk - men det finnes en annen metode som fungerer! Her viser vi hvordan.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Setter du kruset med varm gløgg, kakao eller en kaffekopp direkte på en eldre, lakkert flate, kan lakken ta skade. Det oppstår små fordypninger eller blærer i lakken, og såkalte glassmerker oppstår. De fremstår som melkehvite ringer eller flekker. Det samme kan skje hvis du søler med alkoholholdige drikkevarer.

Dessverre kan de skjemmende flekkene ikke tørkes vekk med vanlige rengjøringsmidler og klut. Men det finnes andre måter å gjenskape fordums glans på! Liberon Ringfjerner gjør akkurat det navnet tilsier – fjerner ringer i overflaten.

Se flere bilder
Poler vekk hvite flekker

Foto:


Fremgangsmåte:

Hvite ringer i lakkens overflate på et møbel fjernes i to trinn – rengjøring og polering.

Start med å gjøre grundig rent. Til det brukes Liberon Møbelrenser og en universalklut eller fin stålull (finhetsgrad 0). Rensemidlet løser opp fett, skitt og smuss i overflaten. Tørk av med ren klut etterpå.

Ryst flasken med Liberon Ringfjerner skikkelig, slik at innholdet blandes godt. Bruk en myk, lofri klut og poler så flekken med midlet. Du skal ta kraftig i, slik at det oppstår friksjonsvarme og at ringfjerneren blir godt gnidd inn.

Etter en stunds arbeid vil du merke at flekken forsvinner! Samtidig blir overflaten blankere, fargen på treverket blir dypere og får tilbake løden.

Se flere bilder
Fremgangsmåte:

Foto:


Beskytter

Liberon Ringfjerner inneholder litt voks som beskytter overflaten. Når flekken er fjernet, poleres hele overflaten med Ringfjerner – det gir jevn glans og farge og forsegler porene og sprekkene i lakken, slik at overflaten ikke skades like lett i fremtiden.

Skader i treverk

Hvite ringer og flekker i overflaten kan også oppstå på grunn av vannsøl som trekker ned gjennom små sprekker i lakken og gjør at treverket under sveller.

Når det tørker igjen, kan det oppstå luftlommer mellom treverk og lakkfilm. Resultatet av dette er også hvite ringer eller skjolder. Disse flekker fjernes imidlertid ikke av Ringfjerneren – her må andre midler til!

Ved å gni inn overflaten med Antikkvoks, fylles de mikroskopiske sprekkene opp, og skjoldene blir usynlige. Se til at flaten er skikkelig tørr, slik at du ikke stenger fukt inne.

Er flaten lakkert med skjellakk, og det hvite merket har kommet grunnet litt vannsøl, kan Ringfjerneren allikevel bøte på problemet. Det beror på at fargeforandringen kun sitter i toppen av skjellakkfilmen.

Se flere bilder
Skader i treverk

Foto:


Visste du at:

Liberon Ringfjerner brukes også på flekker på marmor og andre steinmaterialer. Perfekt til pussing av messing og kobber.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.