IFI logo
Se flere bilder
De ukjente hjelpemidlene

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Lars Aarønæs/ifi.no

De ukjente hjelpemidlene

Før sto slike produkter under disken. Kunden måtte kjenne til deres eksistens for å få tak i dem, eller fargehandleren måtte ta et dybdeintervju. Nå står de små hjelpemidlene ute i hyllene. Men fortsatt er de ukjent for mange.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke noe er så irriterende som små feil på en ellers perfekt overflate. For eksempel flekken på den fine sofaen, eller ringen på bordet etter det altfor varme kaffekruset. Det er trist å gå på badet når fugene mellom flisene er blitt misfarget etter mange års dusjing. Det er direkte opprørende når sluket går tett. For ikke å snakke om hvis noen har tagget på garasjeporten.

Irritasjonen er ekstra stor fordi mange tror at løsningene på slike problemer er kostbare, tidkrevende eller begge deler. I virkeligheten står løsningene i hylla hos fargehandleren og koster en bagatell.

Ikke alle fargehandlere har alt på lager, men det meste finner du ved å spørre. Kjenner du ikke til det konkrete produktet, så beskriv problemet. I faghandelen er det alltid noen som da kjenner løsningen.

I denne gjennomgåelsen vil du forhåpentlig gjøre noen aha-oppdagelser. Det fine med de fleste av produktene er at de kan settes på handlelista med det samme. Så står de klare i skapet den dagen du trenger dem. Husk at skapet du plasserer varene i enten bør være låsbart eller plassert så høyt at barn ikke lett kan komme til. Selv om mye emballasje har innebygde sikkerhetsløsninger, for eksempel i form av skrukorker som må trykkes ned, er faren alltid til stede. Skapet under vasken er derfor ikke stedet for noen av disse produktene.

Emaljelakk

Sår i emalje er stygt og tilsynelatende umulig å reparere. Men det finnes en egen lakktype som er beregnet på å fylle igjen slike.

Formtre

Er det hakk i treverket? Formtre er en akrylbasert pasta som kan brukes for å reparere skader i de fleste slags treverk.

Flismaling

Lei av de gamle flisene på kjøkken og bad? I så fall har du to alternativer: Det dyre er å rive dem ned og sette opp nye. Hvis flisene og veggen bak er i orden, er det atskillig billigere å male dem med flismaling. Det er en spesialmaling med god heft som leveres av flere produsenter. Den er like lett å påføre som enhver annen maling. Resultatet er ikke bare imponerende i seg selv: Det kommer også med en gang - i motsetning til tiden det tar å flislegge på nytt.

Fugefornyer

Den ser ut som en liten penn. Noen fargehandlere omtaler den som "maling i tusjform". Er fugene slitte og stygge, er det lurt å bruke en fugeskrape først, deretter bruke denne pennen. En times puslearbeid på badegulvet med en slik hemmer lysten til å bruke hundre tusen kroner på et nytt bad. Fugefornyeren gjør det nesten like fint!

Fuktsluker

Disse produktene ligner ofte en liten ball, men utseendet kan variere. De leveres av flere produsenter. Det aktive stoffet i disse tørkeballene er kalsiumklorid. I kjellere, campingvogner og båter blir det lett mugg og dårlig lukt.  Fuktslukeren suger effektivt opp mye av vannet i lufta og hindrer kondens. Slik er produktet ideelt ved vinteroppbevaring. Siden ballen absorberer fukt, minsker også behovet for oppvarming på for eksempel hytta. Det er ikke så dumt å ha en hjemme på vaskerommet og på badet også.

Jordslagfjerner

De svarte prikkene og skjoldene på kalesjer og andre tekstiler som har ligget for fuktig er nesten umulig å bli kvitt med vanlig vask. Men jordslagfjerneren tar det meste, inkludert grønnalger.

Klorkalk

Klorkalk er et gammelt universalmiddel for alt som skal holdes rent og insektfritt. Klorkalk er et velkjent middel for å holde fluene borte fra utedoen. I dag er den like aktuell for søppeldunker. Slik skremmer du bort både lukta, rottene og fluene. Litt klorkalk i et gulnet badekaret - mikset i forholdet 1 desiliter til 10 liter vann - gjør det skinnende hvitt igjen. Bruk hansker og klut. 

Magnet- og tavlemaling

Flere produsenter leverer malinger som gjør at du kan bruke kritt eller magneter på vegger eller dører. Praktisk for den som har mye å huske på, eller som bare vil ha en liten ekstra finesse på barnerommet eller kjøkkenet. Magnetmaling er grunningsmaling som kan overmales i ønskede farger med de fleste vanlige veggmalinger. Kjøleskapmagneter og lignende fester seg da lett til underlaget.

Malingfjerner

Slike produkter fjerner de fleste flekker av gress, harpiks og fett på tøy og annet, i tillegg til at det også er et effektivt middel til å fjerne graffiti på treverk. Husk å bruke hansker, og at ikke alle tekstiler tåler slike midler.

Malingrens

Mange tyr til en tvistdott med white spirit eller lynol for å ta bort malingflekker og annen skitt. Men det finnes et produkt som gjør den samme jobben, uten verken sjenerende lukt eller løsemiddelfare: Våtservietter for fjerning av maling er det alltid greit å ha liggende. Produktet "Smarte våtservietter" tar alle typer klin, også tapetklister og det som ivrige barnehender måtte ha etterlatt seg. Husk å vaske hendene også etter ha brukt dette produktet.

Ovnssilikon

Casco lager en egen silikon som tåler opptil 300 graders varme. Dermed har du en mulighet for å tette sprekker som vanlig tetningsmidler ikke klarer. Se også vannglass.

Ovnssverte

Gamle vedovner trenger en overhaling en gang i blant. En enkel og rask prosess er å bruke ovnssverte: Ovnen blir som ny!

Penselrens

Kaster du penslene etter en gangs bruk? Det kan du trygt gjøre hvis de er av "billigsorten". Men mange pensler er så gode at de fortjener et langt liv. Se hva malermestrene gjør: De beholder noen av penslene sine i årevis, fordi de blir så godt tatt vare på. Det finnes både svært sterke og mer miljøvennlige renseprodukter i faghandelen. Flere av dem er så effektive at selv en helt størknet malerpensel gjenoppstår som fullgodt verktøy. Som regel er dette en atskillig mer økonomisk løsning enn stadig å kjøpe nytt.

Plastrens

Plastprodukter, ikke minst utemøbler, blir stygge dersom de ikke vedlikeholdes. I faghandelen finnes det en rekke produkter som bevarer overflatene, og flere som er velegnet til å berge et slitt møbel.

Ringfjerner

På lakkflater kan du noen ganger være uheldig, enten ved at en varm kopp eller kasserolle er blitt stående rett på overflaten, eller at det har vært fuktig der.

Ringer og skjolder som oppstår på grunn av varme eller løsemidler (alkohol inkludert) ser ut som melkehvite flekker og ringer. Da består skaden egentlig i at lysbrytningen er endret. Ringfjerneren brukes for å fjerne slike skjolder, og gi en høyglansoverflate. Fuktskader betyr derimot at det er hull i lakken og ned i treverket. Hver gang det kommer en våt klut på overflaten, trekkes vannet inn i treet. I så fall må overflaten pusses med fin stålull, deretter vokses med spesialvoks. Som du også får i faghandelen.

Rørrens

Du vet egentlig ikke hvor godt det er med en bolig hvor alt fungerer før rørene går tett. Soda er en ingrediens i de fleste produkter som brukes for å åpne rør og holde dem åpne - rengjøringsproduktet krystallsoda brukes for øvrig også til luting av fisk. Vanlig husholdningssoda er utmerket til sølvpuss. Kaustiksoda er det mest ytterliggående produktet, og derfor det du må være mest forsiktig med. Sodaproduktene har til felles at de løser opp i fett, matrester, hår og annet organisk materiale. Rørrensemidler finnes både i pulver og geléform. Merk deg også et produkt som "Rena rör" fra Nitor. Det er ikke soda, men et forebyggende biologisk renseprodukt. Det er basert på en bakteriekultur som produserer enzymer. Enzymene bryter ned det organiske materialet som blir liggende igjen i rørene. Dessuten danner det en mikrofilm i rørene, så de ikke så lett blir tette.

Vannglass

Vannglass er den klare, fargeløs og luktfrie væsken som kan brukes til liming av klebersten, liming av pakninger i ovner og peiser, og til støvbinding av betonggulv.

En del vannglass og fem deler vann kan ristes rundt i beholdere som ikke er tette lenger, for eksempel vaser og krukker av keramikk eller andre materialer som svekkes over tid.

I luft stivner blandingen til en gelémasse som blir et utmerket tetningsmiddel. Vannglass inngår ofte i andre produkter i faghandelen, som betongtettemidler.

Produktene får du hos din lokale fargehandel/byggvarehus

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.