Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Store muligheter på et lite bad

At badekaret er plassert på skrå over et hjørne, bidrar til å frigjøre gulvplass.   Kristian Owren/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Du trenger ikke store plassen for å få til et luksuriøst og funksjonelt baderom. På bare seks kvadratmeter kan både badekar, stor dusj, vegghengt WC og en romslig servant få plass! God planlegging er alt som skal til.

Det lille badet under skråtaket i 2. etasje i eneboligen på Fjellhamar var modent for oppussing. Ved å ta i bruk en liten garderobe som lå vegg i vegg med badet, ble rommet en halv meter bredere. Med en total størrelse om 2,5 meter x 2,45 meter under skråtaket, kunne familien nå få plass til drømmebadet - med både dusj og boblebadekar. 

– Vi fikk kontakt med interiørarkitekt Åse Imset, og hun har hjulpet oss med utformingen. Til tross for at rommet er lite, har vi god plass og er meget fornøyde, sier huseieren.

Åse Imset har utviklet en unik ekspertise på utforming av baderom, opp gjennom årene har hun tegnet om lag 3.000 nye bad til familier i hovedsak på Østlandet. Og hun er klar på at størrelsen ikke har avgjørende betydning:

– Et funksjonelt bad er ikke avhengig av størrelsen, men av planleggeren. Ved god planlegging og kunnskap om hva som finnes på markedet, kan man få inn flere funksjoner, selv i et lite bad, sier hun.

God oppbevaring

Nisjer kan brukes til oppbevaring.
Nisjer kan brukes til oppbevaring.

I baderommet på Fjellhamar er boblekaret plassert på skrå i et hjørne under skråtaket. I hjørnet bak karet er det en hylle for oppbevaring og pynteting. I det andre hjørnet er en 90 cm x 110 cm stor dusj bak glassvegger laget på mål. Den romslige, 120 centimeter brede, servanten med skuffer, og tre speilskap sørger for god plass til toalettsaker, sminke og alt annet du gjerne har på badet.  Toalettet er vegghengt og plassert til venstre for døren der den gamle garderoben var.

– Kundene ønsker seg gjerne store badekar og denne typen kar tar mindre plass. Samtidig kan de plasseres på flere måter i rommet, slik at et bad som i utgangspunktet ikke har plass til både separat dusj og kar, faktisk kan få begge deler, sier Åse Imset.

– I skråtaket over badekaret er det plassert speil for å øke romsligheten i rommet. Vinduet i dekket vi over med en frostet glassplate med åpningsmulighet. Det gjør at karmen ikke skades av vannsprut, og at man kan åpne det for bedre utlufting. Jeg ser ikke på et vindu som en hindring, men som en tilgang på dagslys og luftemulighet, sier hun.

Lyse farger

Dekorfliser gir ekstra effekt.
Dekorfliser gir ekstra effekt.

Badet er holdt i lyse farger med store, sandfargede fliser på gulv og vegger, og en matchende mosaikk i dusjen og på innkassingen av badekaret.  Siden rommet har skråtak, valgte de å holde gulv og vegger den i samme, lyse fargen. Med et mørkt gulv ville takhøyden ha virket lavere enn den er.

– Det er i dag vanlig å bruke dekorfliser på deler av en vegg og gulv. Det gjøres for å få fall til sluket, eller for å rette opp skjevheter. Mange ønsker også glatte, malte flater utenfor våtsonene og kombinerer dette med fliser i dusjen, rundt kar og på sisternefronten for å gi et moderne preg til rommet, sier Åse Imset.

– Men der er også kommet nye typer rennesluk som kan legges helt inntil veggen, og en type som plasseres inne i veggen. Da må man ikke ha småflis i dusjen, men kan ha store fliser over hele gulvet. 

Lyd og lys viktig

Belysningen har stor betydning.
Belysningen har stor betydning.

Belysningen er spesielt viktig i et lite baderom. Her trengs lamper som lyser opp både tak, vegger og gulv.

– I et rom med skråtak, som her, er det viktig å belyse taket, slik at skråtaket hever seg og blir mest mulig likt de andre veggene. Er rommet langt og smalt, skal er det langveggene som skal belyses, sier Åse Imset. 

Hun anbefaler både god arbeidsbelysning og et mykere «koselys» som kan reguleres uavhengig fra hverandre.

– Ved å dele opp rommet i soner, kan du slukke arbeidslyset og skape en hyggelig atmosfære når du slapper av i badekaret og hører på musikk, sier hun.

Mange ønsker nemlig å få integrert lyd i baderommet. Høyttalerne kan skjules i vegg eller i taket, og betjeningen er liten og kan plasseres sammen med lysbryteren på veggen. 

Ikke vent for lenge

Tenk nytt ved planlegging, sluk kan ofte flyttes.
Tenk nytt ved planlegging, sluk kan ofte flyttes.

Ved planlegging av et nytt bad er det viktig å se på behov og ønsker. Kan dette dekkes i eksisterende rom, eller finnes tilstøtende arealer å bruke? I eneboligen på Fjellhamar ble en inntilliggende garderobe ofret for å gi noen ekstra kvadratmeter til baderommet. 

– Det medfører jo noe mer kostnader ved å rive vegger og bygge nye. Men selve størrelsen på badet er ikke alene avgjørende for kostnaden. Prisen kommer ofte an på tilstanden og hva som måtte dukke opp bak overflatene. Fordi det er kostbart kvier seg mange for å renovere badet, i stedet venter de til råteskader og lekkasjer er et faktum, sier Åse Imset.

– Et lite bad kan bli vel så dyrt som et stort. Prisen avhenger i stor grad av hvor mye utstyr man får plass til og i hvilken prisklasse man handler. Men når du først pusser opp badet, er det viktig å installere varmekabler i gulvet. Da tørker rommet fortere, slik at fuktskader unngås, avslutter hun.

Tenk ny planløsning

Ikke la opprinnelig plassering av vann og kloakk styre utformingen. Vann kan flyttes i vegg, tak og gulv, og trenger ikke være noen hindring for å få en helt ny planløsning. Nye sluk kan kobles sammen med opprinnelig sluk, og toalettets kloakkrør kan flyttes hvis bjelkelaget tillater det. Med en vegghengt WC kan man flytte kloakkrøret innenfor sisternerammen, eller lage en større omramming for å skjule røret.

 

Lur oppbevaring

Ekstra oppbevaring kan finnes overalt: i hulrom i veggen ved skråtak, under sitteplassen, oppe ved taket, bak eller over toalettet, i trappetrinn ellerunder badekaret. Det er bare å se etter muligheter!

 

Størrelsen har betydning

Blanke fliser gjør rommet større. Matte flater trekker rommet sammen og skaper en spa-følelse. Er takhøyden stor vil mørkt gulv og tak senke høyden i rommet og gjøre det større ved at de lyse veggene visuelt dyttes utover. Å kombinere matte og blanke fliser i sjakkmønstre på gulvet, vil også kunne brukes også brukes for å skape høyde i rommet.

 

Bruk speil og farger

Et firkantet rom ser alltid større ut enn et avlangt, selv om arealet er det samme. Med bevisst bruk av farger og speil kan man oppnå større romvirkning.

 

Mer informasjon

Åse Imset

Höganäs

Golvabia

Geberit

Duri Fagprofil

Les også De 3D-tegner badet ditt

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: