IFI logo
Se flere bilder
Spraylakker juledekoren

Foto: Chera Westman/ifi.no

Spraylakker juledekoren

Gjør den gamle julepynten som ny med spraymaling! Julekulene, juletrefoten, lamper og lysestaker kan bli glitrende nye med litt spray.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du glemt den gode gamle sprayboksen? Den har vært på markedet i flere tiår, og holder fortsatt stand.

Enklere oppfrisking av farge på julekransen eller annen julepynt – blir det ikke!

Alt kan fornyes

Spraymaling er kjekt å bruke der det er kronglete å komme til med maleverktøy. Og det passer på alle typer underlag som plast, tre, metall, hardplast, keramikk og porselen.

Falt du for blå julekuler da det var på moten for noen år siden? Da kan du gi dem ny farge nå.

– Men alt som skal spraymales må være rent og tørt, sier Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no).

Hun synes for eksempel en gullstol vil være stilig nå. Og vel så fint til julen som ellers på året. Nå er nemlig metallisk «look» veldig trendy.

– Når det gjelder stoler så vær litt ekstra obs på å vaske stolryggen. Der er det ofte mye fettflekker fra fingre, sier hun.

Se flere bilder
Alt kan fornyes

Foto:

Rødt og gull er en flott kombinasjon til jul.

«Fresh» opp julepynten

Bare kreativiteten setter grensen for hva du kan spraymale.

– Spray alt av pynt! Både kakebokser og pilekranser kan ha godt av litt dusj med spraymaling. Bruker man hvitt kan det se ut som snø, sier Åshild Rognstad, reseptansvarlig i Scanox.

Scanox har Quick Spray Universallakk, og den kommer i alt fra sølv, gull, hvitt, sort og til sterkere farger som bladgrønn, purpurrød, signalrød.

– Signalrød er en fin julerød farge. Den er ypperlig til å friske opp gamle gjenstander og få julestemning. Spraylakken gir et flott uttrykk og er slitesterk, sier Christina Hanevold, produktsjef i Scanox.

Hun mener at man like gjerne kan bruke noen gamle pepperkakeformer til sjablong.

– Lag stjerner for eksempel, eller kjøp sjablonger i butikken. Pass på å dekke godt rundt slik at sprayfargen og sprøytetåke ikke kommer utenom ønsket område, sier hun.

Andre tips til hva som kan sprayes er: lysestaker, kakefat, kleshengere, halmbukker, mønster på juleduken, en dusj over plantene, selve potten, samt spraylakkere kosten ute.

Scanox har også en annen type spray, som heter «Dekor spray gull» og «Dekor spray sølv». Disse er velegnet til ulike hobbyformål som for eksempel kongler og juledekorasjoner.

 

Kan gjøres om vinteren

Selv om det er vinter, kan man fint spraymale utendørs.

– Det går veldig fint å spraye ute om vinteren, dette er oljebaserte produkter. Det tar riktignok litt lenger tid før gjenstanden tørker som følge av den lave temperaturen, sier Rognstad i Scanox.

Spraymalingen kan gjerne foregå utendørs på grunn av sprøytetåken. En malefilt kan være god å ha under, så du unngår søl. Mindre gjenstander kan med fordel plasseres inni en stor pappeske for å unngå at sprayfargen sprer seg.

– Pass på ikke å stå rett ved biler og på parkeringsplasser. Når du har tatt dine forholdsregler kan du spraye alt, som en brødkurv, eller lampe hengt fra en snor, sier Owren.

Ønsker man å spraye innendørs bør en stor pappeske benyttes for å beskytte området rundt mot spraytåke.

Sprayflasken skal holdes 20-30 cm fra gjenstanden og må være i bevegelse hele tiden. Start og stopp sprayingen ved siden av gjenstanden og påfør mange tynne sjikt. Dette hindrer malingen fra renning og sig. Boksen må ristes veldig godt i et par minutter før sprayingen tar til.

Engangshansker kan være lurt å bruke. Det får du kjøpt samme sted som sprayen.

– Og helt til slutt tømmer du dysen. Hold sprayboksen opp ned og trykk på den en liten stund til det ikke lenger kommer noe maling, sier Åshild Rognstad.

For mer informasjon:

Scanox

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.