Kategorier

Meny

Konto

Spar tid og krefter med selvvaskende hus

Fasaden som vasker seg selv er drømmen for mange huseiere. Og drømmen kan bli virkelighet.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Spar tid og krefter med selvvaskende hus

Foto: Jan Lillehamre/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Butinox og Nordsjö

Teknologien gjør stadig nye fremskritt, og når vi kan få en Tesla opp i verdensrommet, er det vel ikke utenkelig med fasader som vasker seg selv? Nye bestanddeler i maling og beis har gitt fasaden en smussavvisende effekt, som gjør at regnvannet i større grad vasker med seg skitt og smuss fra huset.

– Selvrensende maling sparer deg jo for veldig mye tid på periodisk vedlikehold. Det trengs ikke like ofte, og er lettere å utføre. Huset ser penere ut over lengre tid, sier Mette Dahl hos Nordsjö.

Dele på Pinterest Mette Dahl hos Nordsjö

Foto: Jan Lillehamre/ifi.no

SUKSESS: – Folk vil ha det! Vår selvrensende maling er også vår bestselgende – og en kvalitetsmaling som holder huset pent lenger, sier Mette Dahl hos Nordsjö.

Uten smuss, uten sopp

Det finnes ulike malinger som løser oppgaven noe forskjellig, men resultatet er det samme: Svertesopp og annen begroing lyser med sitt fravær, fordi soppen ikke har noe å feste seg i og ernære seg fra.

– Dessuten blir det periodiske vedlikeholdet mye enklere. Du må fortsatt vaske huset periodisk for å få den langtidsholdbare fasaden, men jobben blir mye lettere fordi det meste allerede er skylt vekk, sier Dahl.

– Huseierne ser fordelene, og er villig til å betale noen kroner mer for å få de merverdier selvrensende maling har, sier Anders Hvinden hos Butinox.

Dele på Pinterest Selvrensende maling

Foto: Nordsjö

LETTVASKET: Regnet kommer ikke til overalt på et hus, og under takutspring vil det kunne være behov for å børste vekk smusset, ellers spyles skitt og smuss lett vekk ved enkel vedlikeholdsvask.

Hydrofil film

Den selvrensende effekten kan blant annet komme av at malingsfilmen er gjort hydrofil, noe som betyr at den liker vann.

– Enkelt forklart gjør det at regnvannet legger seg i større og bredere dråper som sprer seg utover fasaden. Vannet får derved bedre kontakt med veggen og skyller av eventuell skitt fra fasaden. Den selvrensende effekten gjør også at vannet forsvinner fortere fra fasaden. De skitne vanndråpene tørker altså ikke inn på veggen, men renner vekk og tar smusset med seg, sier Hvinden.

Dele på Pinterest Anders Hvinden hos Butinox

Foto: Robert Walmann/ifi.no

BETALINGSVILLIG: – Vi ser at folk absolutt er villig til å betale litt mer for å få fordelene med en selvvaskende fasade, sier Anders Hvinden hos Butinox.

Dele på Pinterest EFFEKTIV: På en selvrensende malingsfilm legger regnvannet seg i større dråper og får god kontakt med veggen, og skyller av eventuell skitt fra fasaden.

Foto: Butinox

EFFEKTIV: På en selvrensende malingsfilm legger regnvannet seg i større dråper og får god kontakt med veggen, og skyller av eventuell skitt fra fasaden.

Som teflon

En annen måte å få selvvaskende hus, er ved bruk at maling som fungerer ved at svertesopp og annen skitt har vanskeligere for å feste seg. Når det så regner, samles regnet i større dråper og skyller skitten vekk, siden den allerede sitter løst.

– Det kan sammenlignes med et teflonbelegg der vi ser at væsken samler seg i dråper, preller av overflaten og renner lett vekk. Teknologien gjør flaten smussavvisende, sier Mette Dahl.

Lang holdbarhet

Et komplett malingsystem, med egnet vaskemiddel, eventuell impregnering i tillegg til grunning, og et enkelt og raskt vedlikehold, er alt som trengs for å gi den malte fasaden lang holdbarhet. Den selvrensende effekten holder like lenge som malingen.

I tillegg til maling, finnes det også selvrensende fasadebeis for dem som ønsker transparent behandling på huset.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]