Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Små fargefelter med stor innflytelse

De små fargefeltene i fasadedekoren, slik som dør- og vinduskarmene og omrammingene, har stor betydning for hvordan fasaden oppfattes. Og det er ingen selvfølge at hvitt er det beste valget.

cloud_download
fullscreen
 • Små fargefelter med stor innflytelse

  Foto: Per Erik Jæger/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, Beckers, Butinox, Nordsjö

 • Én farge på hele huset gjør at vinduene virker mindre. Er fasadefargen lys og vindusomrammingen mørk, vil vinduene virke større. Man kan også på et lyst hus velge lyse omramminger for at vinduene skal virke mindre i veggflaten. 
Foto: Nordsjö

  Foto:

 • Med vindusmaling med samme sorthet som kledningen ellers har, kamufleres staffasjen, mens de fremheves med kontrast i lyse/mørke farger. 
Foto: Butinox

  Foto:

 • Farger kan bestemme om husets detaljer skal fremheves eller kamufleres.
Foto: Frode Larsen/ifi.no

  Foto:

 • Det er ingen selvfølge at vinduer skal være hvite, og hvitt er ikke er en nøytral farge i denne sammenheng. 
Foto: Nordsjö

  Foto:

 • Vindusmaling kan blandes i nært sagt hvilken farge du ønsker. Vakkert utformede og plasserte vinduer og dører er smykker på en fasade, og kan med fordel fremheves ved hjelp av tydelige fargekontraster. Foto: Per Erik Jæger/ifi.no

  Foto:

 • Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger. 
Foto: Beckers

  Foto:

Annonse

Fargevalget på vinduer og omramminger vil kunne gi fasaden helt forskjellige uttrykk. Faktum er at de små, fargede flatene gir stort utslag på totalinntrykket. Her spiller kontrasten mellom lys og mørke stor rolle.

I dagslys vil vinduene fra avstand se ut som sorte hull i fasaden. Da er det opp til fargene rundt vinduet å bestemme om det mørke hullet skal bli større eller mindre. Med omramming, karm og eventuelle sprosser i en farge som er fravikende fra huset for øvrig, får vinduet en tydelig form som kan dominere fasaden. Mot en lys vegg markeres mørke vinduer som hele figurer, og trer tydelig frem.  Åpningen forstørres også, og vinduet ser større ut. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser derimot i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut. 

Farger kan bestemme om husets detaljer skal fremheves eller kamufleres.

Farger kan bestemme om husets detaljer skal fremheves eller kamufleres.

Mange deler

Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger.

Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger.

Et vindu består normalt av en vindusramme, som holder glasset på plass, samt en karm som sitter fast i veggen. Ofte finnes det dessuten en gerikt som rammer inn vinduet og dekker overgangen mellom karm og fasade. Alle disse delene kan, om man vil, males i ulike farger. Det er også mulig å velge ulike farger på vinduenes inn- og utside.

Det er dog ingen selvfølge at vinduer skal være hvite, og hvitt er ikke er en nøytral farge i denne sammenheng. Mot mørk fasadefarge skiller lysere detaljer seg kraftig ut, mens hvite vinduer mot en lys fasade gir mykere overganger. Hvitt avslører også detaljenes form mer enn noen annen farge. 

Begrenset antall

Det er ingen selvfølge at vinduer skal være hvite, og hvitt er ikke er en nøytral farge i denne sammenheng.

Det er ingen selvfølge at vinduer skal være hvite, og hvitt er ikke er en nøytral farge i denne sammenheng.

Vindusmaling kan blandes i nært sagt hvilken farge du ønsker. Vakkert utformede og plasserte vinduer og dører er smykker på en fasade, og kan med fordel fremheves ved hjelp av tydelige fargekontraster. Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger enn sparsommelig dekorerte fasader.

– Staffasjefargene er viktig for karakteren på huset. De små fargeflatene kan gjøre stort inntrykk. Når du setter farge på staffasje og vinduer, må du ta stilling til om du vil fremheve husets detaljer, eller om du vil skjule dem, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Kamuflere med farge

Med vindusmaling med samme sorthet som kledningen ellers har, kamufleres staffasjen, mens de fremheves med kontrast i lyse/mørke farger.

Med vindusmaling med samme sorthet som kledningen ellers har, kamufleres staffasjen, mens de fremheves med kontrast i lyse/mørke farger.

Store forskjeller i kulør og sorthet mellom fasade og detaljer, understreker arkitekturen og detaljene. Har huset uheldige former som ikke burde synes så godt, bør mørkere farger velges – eventuelt to farger som er nyanselike, med samme mengde sorthet.

Med liten kontrast i sorthet og kulør mellom fasade og vindu, anonymiseres vinduene slik at de blir en rolig del av fasaden. Det kan være en god idé for eksempel om vinduene har en uønsket utforming eller er plassert uhensiktsmessig. For å kamuflere deler av huset, kan du derfor velge to farger som glir over i hverandre. Jo mindre tydelig du ser møtet mellom fargene, jo mer helhetlig vil du oppfatte huset. 

Mer informasjon

Mer informasjon:

Beckers

Butinox

Nordsjö

 

Bergen Malingfabrikk

Flügger

Miljømal

Jordan

 

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
[Some text some message]