IFI logo
Se flere bilder
Slutt på lister som krymper og sprekker

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Slutt på lister som krymper og sprekker

Nye tekniske forskrifter for nybygg har ført til problemer med listverk i tre. Moderne bygg blir for tørre - spesielt om vinteren. Dette har ført til hyppigere reklamasjoner på grunn av problemer med listverket.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Problemet er et resultat av krav om tettere bygninger, kombinert med balanserte varme- og gjenvinningsanlegg, forteller Erik Terje Dahl, daglig leder i Follo Bygg & Eiendom AS.

– Vi så oss lei på en stadig økning av reklamasjoner når det gjelder sprukne lister, så vi valgte å gå for listverk som er produsert av typen XPS polystyren. De er solide og fleksible, og de tåler at bygningen lever litt på grunn av lav luftfuktighet og temperaturendringer. Vi har benyttet disse listene siden i fjor sommer, og erfaringene er bare positive, ikke bare på grunn av at vi unngår reklamasjoner, men også fordi de er raske og enkle å montere.

Mange fordeler

Leverandør av listene det her er snakk om, Deco Systems AS, merker en betydelig økt interesse for sine Nomastyl-lister fra husleverandører og byggmestere.

– Prismessig ligger disse listene omtrent på linje med treverk, men ser du hele regnestykket samlet, oppnår du gode besparelser. Velger man større profiler, blir besparelsene enda større, understreker Olaf Rimstad, daglig leder i Deco Systems AS, og fortsetter:

– Dessuten er det en rekke praktiske fordeler med denne typen listverk. For det første er de lette av vekt, og de leveres i to meters lengde. Dermed er de enkle å transportere og montere. Allerede der har du en besparelse, og ettersom listene er produsert av et fullstendig stabilt materiale, er det ikke behov for akklimatisering, noe som gjør byggearbeidet mer effektivt, og gir en visuelt høyere standard uten spikerhull, krymp og sprekk.

Se flere bilder
Mange fordeler

Foto:

Montering

Dette er lister som er enkle å kutte og tilpasse, og den lave vekten gjør arbeidet lett for håndverkeren. Listene hellimes til vegg og tak, og du fuger i samme operasjon, med det spesialtilpassede limet. Arbeidsmessig er det som å jobbe med en akrylmasse, og det er lett å vaske bort overskytende lim. For sømløse skjøter sparkles disse med en våtromssparkel før listene overmales, uten tanke på kvistlakk eller grunning og fiberreisning.

Se flere bilder
Montering

Foto:

Unikt konsept

– Fleksibiliteten i taklistene, så vel som gerikter til dører og vinduer, gjør at de føyer seg bedre mot vegger og tak, og at du kan skjøte korte lengder uten problem med overgangene. Når du hellimer mot taket og veggene, vil bevegelser og setninger i bygget påvirke listene i langt mindre grad. Nomastyl kan også vise til gode isolasjonsverdier og forebygge at det dannes kuldebroer og luftlekkasje, derfor vil listene våre gi god nytte også i eldre bygninger, avslutter Rimstad.

Se flere bilder
Unikt konsept

Foto:

Fleksibiliteten i taklistene, så vel som gerikter til dører og vinduer, gjør at de føyer seg bedre mot vegger og tak.

Miljøvennelige lister

Listverk fra Deco Systems leveres i et stort utvalg av profiler og bredder. Listene produseres av NMC i Belgia, som er ledende innen sitt felt. Eksempelvis produserer NMC mer enn 90 millioner meter av serien Nomastyl i året. Listene er hundre prosent resirkulerbare og fri for giftige avgasser, samt at de har all nødvendig brann- og FDV-dokumentasjon. Det samme gjelder limet som leveres med.

For mer informasjon:

decosystems.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.