IFI logo
Se flere bilder
Slik stenger du solen ute

Foto: Tapethuset

Slik stenger du solen ute

Som regel ønsker vi solen hjertelig velkommen. Men når vi vekkes altfor tidlig av at lyset sniker seg inn på soverommet, er den ikke like ettertraktet. Her er tipsene du trenger for å stenge solen ute.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis det er mye lys på soverommet, kan det påvirke kvaliteten på søvnen.

– Det er helt riktig. Lyset påvirker produksjonen av melatonin, som er det hormonet som gjør oss trøtte og forbereder kroppen på søvn. Vi bør derfor prøve å stenge solen ute, så får vi sove bedre, sier Jannicke Sveen hos Intag.

Løsningen er, som de fleste vet, gardiner. Men hvilke tekstiler er mest effektive? Her er tipsene du trenger for å få det mørkt på rommet.

1. Mørkleggende gardiner

Noe av det mest effektive for å holde lyse ute, er å bruke spesialtekstiler med mørkleggende egenskaper. Tekstiler med høy lystetthet skjermer mest, og mørkleggende tekstiler i dimout- eller blackout-kvaliteter demper sollyset effektivt.

Dimout-tekstiler tar ofte 95-97 prosent av lyset, men det avhenger også av fargen på gardinene. Stoffene har ofte en sort tråd vevet inn i selve tekstilet, som gir den mørkleggende effekten.  

Blackout-tekstiler skal i utgangspunktet være 100 prosent lystette. De har som oftest en laminert bakside og kan brukes som både lift- og rullegardin eller som dekorative gardiner. Baksiden har et lystett belegg som stenger solen ute.

Se flere bilder
Mørkleggende, lystette gardiner

Foto: Intag

MØRKLEGGENDE: Tekstiler i dimout- og blackout-kvaliteter har høy lystetthet og stenger effektivt lyset ute.

2. Fôrede gardiner

Hvis det er slik at gardinene du vil bruke i seg selv ikke har spesielt høy lystetthet, bør du bruke et godt fôr. Da kan du ha tekstilen du ønsker foran og en lysdempende bak. Bruk gjerne en enkel dimout eller blackout som fôr – det gir aller best lysbeskyttelse til et vanlig tekstil. Du kan også henge det lystette stoffet løst på en skinne bak gardinene. 

I tillegg til at det stenger sollyset ute og utvilsomt ser penere ut, gir fôrede gardiner også gode lydegenskaper og sørger for mindre støy. Gardinene vil også holde seg pene lengre, da fôret beskytter mot falming.

LES OGSÅ: Derfor bør du fôre gardinene

Se flere bilder
Fôrede gardiner på soverom

Foto: Green Apple

EFFEKTIVT: Fôrede gardiner i god kvalitet, gjerne lange, er effektivt for å få det mørkt.

Se flere bilder
Lystett gardinfôr

Foto: Intag

FÔR: Ved å fôre gardinene med et lystett fôr, kan du også skjerme godt for solen.

3. Unngå lysgliper

Mange ønsker seg lange gardiner for å få hotellstilen på soverommet. Men lengden har også praktiske egenskaper. Med litt lengde på gardinene slipper du nemlig å bekymre deg for store lysgliper.

LES OGSÅ: Dette er dagens gardintrender

Se flere bilder
Pyntegardiner over liftgardin

Foto: Borge

FLERE LAG: Med lange gardiner unngår du lysgliper. Du kan også doble effekten ved å la gardinene henge lag på lag, for eksempel en liftgardin i tillegg til dekorative gardiner.

4. Mørke bedre enn lyse

Velger du å kun gå for "vanlige" gardiner, uten spesielle egenskaper eller fôr, kan det være lurt å tenke på at mørke tekstiler i seg selv dimmer bedre enn lyse.

5. Lag på lag

En løsning mange velger, er å bruke en liftgardin i tillegg til vanlige dekorative gardiner. Ved å gjøre det kan du doble effekten av gardinene.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.